Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADAO U PUCNJAVI

Osumnjičenik za napad u Berlinu ubijen u Milanu: Evo što je na snimci poručio muslimanima diljem svijeta!

Anis Amri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
23.12.2016.
u 16:39

Amri je ubijen u pucnjavi sinoć tijekom rutinske kontrole. Prvo je zapucao na policiju, a oni su uzvratili i ubili ga

Potvrđeno je: osumnjičenik za teroristički napad na Advent u Berlinu Anis Amri ubijen je u pucnjavi u Milanu.

U nastavku pratite tijek događaja:

16.35 – Napadač na berlinskom božićnom sajmu Anis Amri je prije napada u snimci priznao pripadnost terorističkoj grupi Islamska država. Snimku je objavila džihadistička agencija nekoliko sati nakon što je Amri ubijen u pucnjavi s policajcima u Italiji.

Prema pisanju britanskog Mirrora, ISIL je u priopćenju preko novinske agencije Amaq poručio da je "berlinski napadač izveo još jedan napad na talijanske policajce u Milanu te je ubijen u razmjeni vatre". U snimci objavljenoj na internetu, Amri izjavljuje svoju vjernost vođi Islamske države Abu Bakru al-Baghdadiju i poziva pristaše na odmazdu protiv "križara" koji bombardiraju muslimane. – Šaljem poruku križarima koji svakodnevno bombardiraju muslimane... Prolijevanje njihove krvi neće biti uzaludno. Mi smo nacija koja stoji iza njih i osvetit ćemo ih. Pozivam svu muslimansku braću, kao i one u Europi, da ubiju te križarske svinje – kazao je terorist u snimci.

15.30 – Lider nizozemske desničarske stranke Geert Wilders pridružio se francuskoj kolegici Marine Le Pen te Britancu Nigelu Farageu u iskorištavanja ovog slučaja kako bi zatražio ukidanje Schengena: – Dakle, Anis Amri uđe u EU kao tražitelj azila, počini teroristički čin u Njemačkoj i otputuje u Italiju. A mislili ste da je zatvaranje naših granica loša ideja?

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

15.15 – Veliko hvala talijanskim sigurnosnim službama, talijanskoj policiji i vlastima. Laknulo mi je kada sam doznala da je napadač neutraliziran. No, moramo biti svjesni da je terorizam naša stalna prijetnja. Naš glavni cilj je štititi njemačke građane. Ovaj slučaj donio je niz pitanja i očito je da su nam nužne daljnje promjene zakona i propisa – najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

13.10 – Talijanska policija objavila je fotografiju policajca Cristiana Movia kojeg je upucao Amir prije nego li su ga smaknuli službenici. Terorist je stigao do Italije u petak ujutro vlakom te je putovao kroz Francusku.

12.00 – U Njemačkoj su odahnuli, nakon potvrde iz Italije. – Postoje jaki dokazi da je to doista ta osoba, svi smo u ministarstvu sretni što ta osoba više ne predstavlja opasnost – izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova Tobias Plate.

11.13 sati – Policajac je tijekom rutinske kontrole oko 3 ujutro zaustavio osobu koja je izgledala vrlo sumnjivo. Muškarac je odmah zapucao na policajca koji ga je tražio osobnu. Policajac Christian Movio odmah je reagirao, pogođen je, ali se oporavlja u bolnici. Drugi su policajci priskočili te je Amri ubijen.

Ministar unutarnjih poslova Marco Minniti zahvalio je policajcu te rekao da Italija može biti ponosna na svoju sigurnost.

– Bio je najtraženija osoba u Europi i odmah smo ga identificirali i neutralizirali. To znači da naša sigurnost funkcionira jako dobro – rekao je Minniti. Ovdje pročitajte više o konferenciji talijanskog ministra

11.09 sati – Potvrđeno je: Anis Amri je ubijen u Milanu.

11.08 sati – Reuters javlja, pozivajući se na policijski izvor, da je, prema otiscima prstiju, riječ o Amriju.

11.00 sati – Da je Amri ubijen, objavila je prvo talijanska Panorama, a Reuters se poziva na sigurnosne izvore. Pucnjava se dogodila sinoć.

ANSA piše kako je, prema preliminarnim informacijama, Amri ubijen u pucnjavi sinoć tijekom rutinske kontrole. Prvo je zapucao na policiju, a oni su uzvratili i ubili ga.

Talijanski ministar unutarnjih poslova u ovim trenucima drži konferenciju za medije.

Ranije je objavljeno kako policija vjeruje da se Amri još uvijek skriva u Berlinu, a u međuvremenu se neki mediji javili da je viđen u Danskoj. Zasad nema službene potvrde o tome što se točno dogodilo.

>> Tunižanin je snimljen neposredno nakon napada, ali policiji nije bio sumnjiv, vjeruju da se još skriva u Berlinu

>> Boban je prošle godine bio u Srbiji: 'Supruga Njemica bila je pokrivena, što je mnogima u selu bilo čudno'

Komentara 62

MA
Miss_Arwen
10:47 23.12.2016.

Ako ste ga- E neka ste ga! Neka ide svojim djevicama, a pošten narod pusti na miru! Takva govna treba redom izbrisati sa lica zemlje!

FO
fobos
10:52 23.12.2016.

Sada ga treba mrtvog nabiti na kolac i postavit pred ulaz u smrdljivu dzamiju u Berlinu.

KA
Karizma
12:05 23.12.2016.

Smijesno je govoriti o uspjesnosti kad terorista vlakom stigne od Berlina u Francusku i iz Francuske u Milano i ubiju ga u slucajnoj kontroli.Kakvi su to kondukteri i sigurnonosne kamere na kolodvorima da ga nisu locirali, Na kraju bude slucajnoo otkriven.Katastrofa.Mogao je bez problema oteti vlak i zabiti ga u bilo koju postaju sa brzinom od 200km na sat.Sve govori da se svi trznu samo kad im se nesto desi u dvoristu i da u EU nista ne funkcionira kordinirano između drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije