Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blindirana tajna

BMW 7 od 575.000 eura Sanaderu kupio Robert Ježić

\'27.03.2009.,Zagreb - Markov trg  ispred Vlade , novi auto BMW Ive Sanadera Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
05.01.2011.
u 08:00

Sanader je natjerao šefa HEP-a Mravka da Ježićevu Diokiju struju prodaje ispod povlaštene cijene

Blindirani BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna u kojem se Ivo Sanader vozio potkraj svoga premijerskog mandata kupio mu je Robert Ježić!

Milijuni kuna kredita

Iz istrage koja je početkom prosinca otvorena paralelno s uhićenjem R. Ježića poznato je da je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak po Sanaderovu naređenju Ježićevu Diokiju isporučivao struju ispod povlaštene cijene, no dosad je ostalo nepoznato koje su sve okolnosti pratile taj, za HEP poguban, posao. Ježić se isprva izravno obratio Mravku i tražio struju ispod povlaštene cijene, no Mravak je taj zahtjev glatko odbio. Tada se (u studenom 2008. godine) Ježić obratio Sanaderu koji je prisilio Mravka na poslovni potez zbog kojega je HEP izgubio 6,3 milijuna kuna.

Znakovito je da je u isto vrijeme, dakle potkraj 2008. godine, Sanaderu stigao novi BMW 760L s motorom 6.0 V12 s 445 KS. Superluksuzni BMW je, osim vrhunskih karakteristika koje se odnose na vožnju, imao i najveće sigurnosne standarde pa je tako mogao izdržati i napad granatama. Samo nekoliko mjeseci nakon obnove voznog parka Sanader je ponovno pogodovao Ježiću. U rješenju za otvaranje istrage protiv Ježića i Sanadera spominje se ožujak 2009. godine i sastanak s gospodarstvenicima u beogradskom hotelu Hyatt. Tamo je Sanader zatražio od Mravka da HEP odobri Diokiju zajam od 15 milijuna kuna, uz rok vraćanja od 60 dana i kamate 10,5 posto.

Slučaj BMW-a, osim što, prema javnosti dostupnim informacijama, ima elemente klasične korupcije, u sebi sadrži još kaznenih djela te opisuje odnose unutar stranke na vlasti.

Pokazalo se, naime, da je Sanader od većine ljudi iz vodstva HDZ-a skrivao činjenicu da je blindirani BMW iz 2004. godine zamijenio novim. Na novo vozilo stavljene su tablice starog BMW-a, a kako su auti izvana vrlo slični, nitko nije uočio razliku.

HDZ "preuzeo krivnju"

Budući da je manevar s tablicama, koji je inače kazneno djelo, izvela policija, i to članovi Sanaderova osiguranja, preispituje se odgovornost i za taj čin. Navodno je pod povećalom Miljenko Radnić, državni tajnik u MUP-u, koji je bio šef svim policijskim tjelohraniteljima. Da im se šef ponovio, u HDZ-u su doznali tek nakon što je automobilom u Sloveniji prouzročena nezgoda. Tada se uvidjelo da je HDZ za to vozilo platio carinu i kasko osiguranje.

Kada je, pak, javnost doznala da se vrh vlasti bahato rasipa novcem kupujući najskuplje automobile koji uopće postoje na tržištu, i to u vrijeme kada je zemlja već duboko zapala u krizu, HDZ je preuzeo "krivnju" za kupnju BMW-a i proveo operaciju njegova vraćanja.

Komentara 220

ZV
Zvonimir555
09:18 05.01.2011.

Moje pitanje je: Tko je naredbodavac bijednicima, koji su ubili dva vrsna novinara i dva nevina covijeka..? Meni je tu neto cudno....jer mislim da Policija zna, ili je na najboljem tragu , da sazna..... Samo kada bi rekli ime, mnogirekli ime, mnogi bi dobili >herc - udareprogutati< !! Mislim da kada se to sazna , da ce mnogi od nas ostati zaledjeni u vremenu i prostoru.....sa razrogacenim ocima i debelo otvorenim ustima , bez i jednog treptaja i pokreta....!! Nije jadan narod, vec ONI koji su se drznuli da prevare TAJ narod , nanesu mu stetu, ogladne ga i naprave ga homlesima bez doma i posla.. Najdublji Paklovi bice im vjecna sreca.....samo sto oni ne vjeruju da je TO tako....a u obitelji imaju svecenike...???? Auto ??? Za cuvanje KOGA??? Od Nasih para, a narod nema sta za jesti ?? Za taj auto se moglo kupiti stanova , otvoriti poslova Interesantno je da je HDZ kao stranka imala moto : >ZNA SE!< A sada imaju : >NE ZNA SE < ;-))) Auu ???

PI
pinokio68
11:26 05.01.2011.

Sve su to lazi,nije sanader nista mogao sam.Joca je uzivala kratko vrijeme u BMW,mahala je svima koga god je vidjela.Sad je ovo hajka kao i na tita.Gdje ste bili prije.Sva vlada je odgovorna za sve,svako od njih je mogao doci i sazvati konferenciju za novinare i reci:HDZ je kriminalna organizacija!!!! Ali niko to nije ucinio,zasto,zato sto je uzivao u takvoj vlasti.

KU
kumajanja
12:01 05.01.2011.

Je li moguće da HDZ-ovi ministri ništa nisu znali? Je li moguće da baš ništa nisu znali ministri koalicijskih stranaka i njihovi stranački čelnici? Je li došlo vrijeme da se HDZ stavi izvan zakona? Kad ga već tako marljivo krši.. Je li vrijeme da se ponište njegovi saborski mandati, zabrani bilo kakva stranačka propaganda, zaplijeni imovina i oduzme pravo sudjelovanja na izborima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije