Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedina opcija

Blinken: SAD podržava rješenje dviju država za izraelsko-palestinski sukob

U.S. Secretary of State Blinken holds a news conference, in Jerusalem
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 22:34

Državni tajnik nije objasnio ulogu koju bi Sjedinjene Države, tradicionalni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, mogle imati u toj prespektivi

Američki državni tajnik Antony Blinken potvrdio je u utorak navečer, na kraju posjeta Jeruzalemu i Ramallahu, da njegova zemlja podržava rješenje "dviju država" za izraelsko-palestinski sukob i pozvao je dvije strane da stvore bolje okruženje za njegovo postizanje. 

"Moguće je nastaviti napore za postizanje rješenja dviju država koje i dalje smatramo jedinim načinom jamčenja budućnosti Izraela kao židovske i demokratske države i svakako da Palestinci dobiju državu na koju imaju pravo", rekao je američki državni tajnik na konferenciji za novinare u Jeruzalemu. 

Državni tajnik nije objasnio ulogu koju bi Sjedinjene Države, tradicionalni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, mogle imati u toj prespektivi. 

Ali upozorio je Izraelce i Palestince protiv svake mjere koja bi mogla izazvati iskru ili potkopati perspektivu povratka rješenja dviju država i naveo "naseljavanje, rušenje i izbacivanje" kao i "pozive na nasilje i financiranje terorista", koje bi poduzela jedan ili druga strana.  

Mirovni pregovore između Izraela i Palestinaca, koje je ponovo pokrenula administracija Baracka Obame, obustavljeni su od 2014. jer su zapeli na brojnim pitanjima, poput statusa Istočnog Jeruzalema i izraelskog naseljavanja palestinskih teritorija.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
07:58 26.05.2021.

ajmo pogledati na koji način amerika već desetljećima podržava rješenje dviju država... izraelu svake godine udijeli 4 mlrd dolara vrijedno oružje. palestincima nekoliko desetaka milijuna dolara, koji idu kroz izraelske banke, pri čemu se uzima provizija. izraelu potpuna zaštita u un-u, ne dozvoljava se nikakva osuda niti sankcije, jer se odmah udara veto i na najmanji pokušaj discipliniranja izraela. palestincima se diktira koga smiju birati, one koje ne žele stavljaju na listu terorističkih organizacija (hamas, recimo, a po ničemu se ne razlikuje od fataha prije 20 godina, osim što nije voljan pristati na ni jedno rješenje izraelskog zadržavanja okupiranih teritorija). američka podrška rješenju dvije države rezultirala je time da palestinci sada nemaju nikakve šanse za formirati državu, jer im je teritorij ispresijecan izraelskim naseljima, vojskom, policijom, bez ikakve šanse da će se povući ikad. ben gurion je krajem 40-ih izjavio da nikakva diplomacije neće riješiti problem granica država, već samo vojnim putem. pozivanje na granice prije 1967-e je jako zanimljivo, al to ne podrazumijeva granice definirane rezolucijom un-a iz 47-e. sve u svemu, amerikanci drže lojtru izraelcima u otimanju zemlje i protjerivanju palestinaca. njima to nikad nije bilo sporno, jer priznavanjem prava palestincima na zemlju, priznali bi i pravo svojim indijancima na zemlju koju im je bile čovjek uzeo... i njih protjerao u močvaru, pustinju.. amerikanci i pravo, pravda, toga nema nigdje.

Avatar Belski
Belski
13:35 26.05.2021.

More. Država Izrael s Judejom, Samarijom, Golanskom visoravni i celim Jeruzalemom kot glavnim gradom, a država Palestina sadašnji tzv. pojas Gaze. Stvar rišena, potpisana, pečatirana, kuvertirana i poslana. Rišeno. 😎 🇮🇱

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije