Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVAR POMORACA Blagdan svetog Nikole obilježen je vjerskim i svjetovnim slavljima

Blagdan svetog Nikole: Za poginule vijenci, svijeće i molitva - za žive zavjet

05.12.2008.
u 15:46

Pomoraca poginulih u Domovinskom ratu, koji su plovili na Jadrolinijim brodovima, prisjetili su se danas zaposlenici te brodarske tvrtke paljenjem svijeće i molitvom koju je predvodio fra Stanko Dodig, zadužen u Riječkoj nadbiskupiji za pastoral mora. Nešto kasnije, bacanjem vijenca u more, odana je počast svim pomorcima i ostalim stradalnicima čiji grob skrivaju morske dubine.

Tako je počela proslava sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, putnika i svih ljudi koji su poslom i životom vezani uz more.

Svečana misa
Svi oni i njihove obitelji, kao i čelnici Grada, Županije, pomorskih tvrtki i pomorskih učilišta, slavili su sinoć tradicionalnu svečanu misu u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Počinje uvijek procesijom ulicama u središtu grada, a misno slavlje, od 19 sati, predvodio je ove godine gospićko-senjski biskup, mons. Mile Bogović.

Posebno svečano bilo je u Pomorskoj školi Bakar koja na blagdan sv. Nikole slavi svoj dan. Kako je blagdan danas, u neradnu subotu, proslava je održana danas. Počela je otvaranjem izložbe Školski brod Vila Velebita 1908. - 2008. i odavanjem počasti poginulim pomorcima, bivšim učenicima škole, nakon čega je održana svečana sjednica nastavničkog vijeća. Učenici i nastavnici dobili su od svoga zaštitnika i vrijedan dar - specijaliziranu učionicu za pomorske komunikacije. Proslava sv. Nikole na Pomorskom fakultetu održana je dan ranije, otvaranjem izložbe Divovi mora Nevenka Žunića.

Nikola na rivi i u moru
Obilježavanje toga, za primorski kraj i njegove stanovnike važnog, blagdana, počelo je još prošle nedjelje, tradicionalnim hodočašćem morem od Rijeke do Kraljevice, gdje je, uz misno slavlje, otkrivena velika bista sv. Nikole, a ako dopusti vrijeme, danas će u Kraljevici, na Oštrom, biti postavljena manja replika kipa u more. Bit će to jedinstven spomenik zaštitniku pomoraca u našoj zemlji, a možda i šire, koji će biti vidljiv i s obale.

Posebno svečano bilo je i u Kostreni. Kapetani Bratovštine sv. Nikole, utemeljene još 1865., proslavili su svoga zaštitnika izložbom maketa brodova i umjetničkih slika o temi more i brodovi, a večeras će se okupiti na večeri koja se svake godine organizira od osnutka Bratovštine.


Najdraži svetac obilazi djecu

Mališanima najdraži svetac već nekoliko dana obilazi djecu, a krenuo je s posjetaima domovima za nezbrinutu djecu koja ga najviše trebaju. Sveti Nikola obišao je i otoke, a posebno veselo bilo je na Krku, gdje je najprije održan program na otvorenome, a nakon toga je počeo obilaziti škole i dječje vrtiće. Slično je bilo i u drugim gradovima i mjestima, a najradosnije jutro za mališane bit će danas, kada će svi na balkonima i prozorima potražiti darove.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije