Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjeliš studentima: Upad na sjednicu je nasilje, zaštitit ćemo se

- Takvo ponašanje ne poštuje akademska pravila, a naći ćemo način kako se zaštititi od njega - rekao je rektor ne objašnjavajući na što točno misli, pa čak ni hoće li za iduću sjednicu angažirati zaštitare.
09. lipnja 2010. u 11:14 33 komentara 3 prikaza
\'unutrasnja....zagreb.....23.04.2009. Sveuciliste, pravni fakultet - Rektor Aleksa Bjelis, Radovan Fuks, ministar Dragan Primorac, press konferencija za novinare   Photo: Marko Lukunic/Vecernji l
Foto: Arhiva VL

- To je nasilje i zaštitit ćemo se od njega - poručio je rektor zagrebačkog Sveučilišta dr. Aleksa Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare nakon što je jučer stotinjak studenata nezadovoljnih najavljenim modelom plaćanja školarina, po kojem bi i na višim godinama besplatno studirali samo oni koji polože sve ispite s prve godine, upalo na sjednicu senata Sveučilišta u Zagrebu.

- Bili smo na trećoj od sedamnaest točaka dnevnog reda kada su upali studenti - otkrio je Bjeliš dodajući kako su neki od članova Senata priznali da su osjetili da se nad njima u tom trenutku provodilo nasilje.

Studenti: Nećemo dopustiti da nam poskupite menzu i dom

- Takvo ponašanje, kao i blokada nastave, ne poštuje akademska pravila, a naći ćemo način kako se zaštititi od njega - rekao je rektor ne objašnjavajući na što točno misli, pa čak ni hoće li za iduću sjednicu angažirati zaštitare kako bi spriječio ponovni upad studenata.

Jednako je izbjegao i odgovor hoće li tužiti studente koji su jučer prekinuli sjednicu te nazočnim članovima Senata pročitali napisani proglas u kojem su ponovili svoj cilj, a to je besplatno obrazovanje na svim razinama.

Kako je još za vrijeme čitanja većina članova Senata s rektorom i prorektorima napustila dvoranu, novu sjednicu Senata Bjeliš je najavio za koji dan.

Studentima je poručio kako je kao i do sada spreman na razgovor, ali da nikako ne može podržati ovakav način ponašanja na Sveučilištu.

Na konferenciji je spomenut i dug države prema Sveučilištu od 69 milijuna kuna, za tekuće poslovanje, koji je u najtežu poziciju doveo Muzičku akademiju koja je zbog toga dovela egzistenciju vanjskih suradnika pod upitnik.

Bjeliš se osvrnuo i na rad uza studij rekavši da ga ne podržava, ali da je on mnogim studentima jedini način da osiguraju stanovanje i obrazovanje u Zagrebu.

- Sada na tržištu imamo samo komercijalne banke, nedostaju nam subvencionirani državni krediti prilagođeni sustavu obrazovanja - smatra rektor zagrebačkog Sveučilišta.

 

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • maxresist:

  Ista ta ekipa tjednima se izležava u Varšavskoj,organizira festivale socijalističkog filma,sada gay paradu. Proučavaju komunističke manifeste i za cilj imaju revoluciju i grčki scenariji. Popularno se zovu i anarhosindikalisti.

 • maxresist:

  Znači digli su se iz varšavske,nadam se da je u međuvremenu stigla deratizacija,smrad je nepodnošljiv.

 • Televizor:

  studentske prosvjede su uzurpirali ljevičarski ekstremisti sa filozofskog. mala grupica ljudi( do 10-ak) koja organizira kružoke o marksu, objavljuje proglase, tekstove, poziva na klasnu borbu itd...jedino što im fali je hrabrost, tito bi ih se posramio.