Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pobuna

Studenti: Nećemo dopustiti da nam poskupite menzu i dom

studenti (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/3
08.06.2010.
u 16:59

Iz državnog se proračuna za studentski standard već godinama izdvaja čak pola milijarde kuna u godini, a sada za brucoše nedostaje 130 milijuna kuna.

Stotinjak studenata nezadovoljnih najavljenim modelom plaćanja školarina po kojem bi i na višim godinama besplatno studirali samo oni koji polože sve ispite s prve godine, upali su nepozvani na sjednicu senata Sveučilišta u Zagrebu. Pročitali su napisani proglas u kojem su jasno ponovili svoj cilj, a to je borba za besplatno obrazovanje na svim razinama. Dok su čitali svoj proglas većina članova senata kao i svi prorektori te rektor napustili su dvoranu tako da većina njihov proglas nije niti čula. Kako studenti nisu htjeli napustiti sjednicu ona je raspuštena. Scene “pomahnitalih” slovenskih studenata kako jajima i bocama gađaju zgradu parlamenta u Ljubljani uživo bi mogli gledati i Hrvati.

Za sobu uskoro 600 kuna

Pitanje je dana kada će skočiti cijena prehrane u studentskim menzama te smještaja u studentskim domovima. Čuju se najave da će od iduće godine poskupjeti dvostruko, odnosno da će sobe za koje studenti sada plaćaju 100 kuna biti 200, one od 200 poskupjet će na 300, a one od 300 kuna na čak 600 kuna. I zagrebački je dogradonačelnik najavio da će studentima ukinuti besplatan javni prijevoz.

To smo i očekivali

Prostora za moguće uštede ima jer za studentski standard u proračunu se izdvaja čak pola milijarde kuna. Novom, pak, odlukom o besplatnu studiranju za sve brucoše treba još namaknuti oko 130 milijuna kuna. Kome uzeti nego studentima po principu jedno dobiješ, bez drugog ostaneš.

– Oduprijet ćemo se bilo kojem pokušaju smanjivanja studentskog standarda – poručuje Ivan Bota, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu. To tvrde i studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta koji su lani zbog svoje borbe za besplatno obrazovanje blokirali svoju fakultetsku zgradu.

– Ništa drugo nismo ni očekivali nego da će nam i dalje smanjivati prava i da sve vodi prema komercijalizaciji obrazovanja. Ali budite sigurni da mirovati nećemo – poručuju studenti.

Komentara 39

KA
kakitaki33
19:16 08.06.2010.

jumper-tocno velis- to su \"drugovi\" hehehehhehehehehehehe

OB
-obrisani-
19:28 08.06.2010.

****Podrska besplatnom obrazovanju uz napomenu: Ne postoji vjecito studiranje jer student jednom u zivotu moze odslusati nastavni predmet, godinu, semestar kada ispuni uslov. Niko covjeku ne moze uskratiti pravo da isti odslusani predmet uci kada hoce a polaze kada budede spreman. Ako sam dobro shvatio studenti ne traze pravo da DVA PUTA SLUSAJU ISTA PREDAVANJA, vjezbe jer to je trosak za skolu. Sinbolicna taxa za ispitnu prijavu se placala i u socijalizmu kao nevazan administrativni trosak ... ****Praksa najboljih studenata na zapadu je i da namjerno po godinu dana prekidaju ucenje, studij kao odmor od ucenja i predah da sve legne u glavu. ***Prisilno ucenje, izlazci na ispite nespremnih ucenika radi troskova UPISA naredne godine a NE ZNAJA ....i dr.. Stanjinisticke metode, ce se odraziti negativno na kvalitet visokog obrazovanja u RH.

OB
-obrisani-
18:50 08.06.2010.

Podrska besplatnom obrazovanju uz napomenu: Ne postoji vjecito studiranje jer student jednom u zivotu moze odslusati nastavni predmet, godinu, semestar kada ispuni uslov. Niko covjeku ne moze uskratiti pravo da isti odslusani predmet uci kada hoce a polaze kada bude bude spreman. Ako sam dobro shvatio studenti ne traze pravo da DVA PUTA SLUSAJU ISTA PREDAVANJA, vjezbe jer to je trosak za skolu. Sinbolicna taxa za ispitnu prijavu se placala i u socijalizmu kao nevazan administrativni trosak ... *Praksa najboljih studenata na zapadu je i da namjerno po godinu dana prekidaju ucenje, studij kao odmor od ucenja i predah da sve legne u glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije