Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Bizarno je da će EU od biokompanija tražiti odobrenje za zabranu proizvoda'

Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i članica resornog odbora EP smatra neprihvatljivim da suverene zemlje članice EU moraju od multinacionalnih tvrtki tražiti da uvaže zabranu GMO na njihovom teritoriju
03. rujna 2014. u 16:03 4 komentara 505 prikaza
biljana borzan
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Nakon što je u lipnju Europsko vijeće donijelo prijedlog nove direktive o GMO koji su mnogi ocijenili kontroverznim, Europski parlament je u srijedu započeo rad na istom dokumentu.

Prema Europskom vijeću, namjera nove direktive je da ubrza proces dobivanja dozvola za zemlje koje GMO žele, te da u isto vrijeme zemljama koje ih ne žele da veću samostalnost kod donošenja parcijalne ili potpune zabrane. Procedura odobrenja ili zabrane bi išla u dva koraka. Prvi korak daje zemlji članici mogućnost da prije odobrenja nove GMO kulture najavi kako traži njegovu zabranu na dijelu ili cijelom svom teritoriju. Zahtjev ne treba biti ničim opravdan, a tvrtka koja je aplicirala novi GMO proizvod može i ne mora prilagoditi svoju prijavu za odobrenje zahtjevu zemlje članice. Ako tvrtka ne reagira na zahtjev, smatra se da se slaže sa zabranom svojeg proizvoda na dijelu ili cijelom teritoriju zemlje članice.

Drugi korak zemljama članicama daje mogućnost da nakon odobrenja nove GMO kulture u EU traže da se njihov teritorij isključi (opt-out) iz odobrenja na temelju ekonomskih, tradicijskih, poljoprivrednih, zdravstvenih, socijalnih i sličnih razloga. Do sad se odobrenje uskraćivalo na temelju znanstvenih ili zdravstvenih razloga i procjene rizika od strane EFSA-e (Europske agencije za sigurnost hrane).

GMO ODGOVOR B. BORZAN EK: Trgovinski sporazum s SAD-om neće natjerati EU da dopusti GMO Marijana Petir Marijana Petir: 'Borit ću se protiv GMO-a i pogubne politike multinacionalnih kompanija'

Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i članica resornog odbora EP smatra neprihvatljivim da suverene zemlje članice EU moraju od multinacionalnih tvrtki tražiti da uvaže zabranu GMO na njihovom teritoriju. Stoga je na zasjedanju Europskog parlamenta o prijedlogu nove direktive GMO-a upozorila kako će tvrtke sudskim putem rušiti ''opt-out“ zemalja članica budući da će se njihove zabrane temeljiti na slabim pravnim osnovama, priopćava njen ured.

- Jedna stvar je sigurna i treba nam biti polazište, većina naših građana ne želi uzgoj GMO kultura u svojim zemljama. Istini za volju, postoje države koje su otvorene za GMO i tu nastaje problem. Zemlje članice bi trebale dobiti više samostalnosti pri odlučivanju žele li GMO ili ne na svojem suverenom teritoriju. To je upravo ono što građani koje predstavljam žele, no moram izraziti određene bojazni glede sadržaja ovog prijedloga. Smatram da treba ojačati pravnu osnovu kako bi restriktivne mjere na nacionalnoj razini u budućnosti imale veću težinu. Bojim se da će, ako direktiva prođe u ovom obliku, proizvođači GMO kultura sudskim putem moći pobijati nacionalne zabrane. Nadalje, princip prema kojem suverene države moraju od biotehnoloških kompanija tražiti odobrenje da zabrane njihove proizvode smatram bizarnim. Krenemo li tim putem stvorit ćemo opasan presedan. Nova direktiva je potrebna i ide u pravom smjeru, no da bi u potpunosti ispunila svoju svrhu potrebno je neke dijelove značajno izmijeniti - rekla je u raspravi Borzan. Iz perspektive Hrvatske bitno je naglasiti da nova direktiva mora proći kroz Europski parlament. Zastupnici će imati priliku mijenjati i, ako to budu smatrali potrebnim, rušiti dogovor ministara zaštite okoliša EU.

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • MrWho:

  Svaka čast Biljana! Hrvatska mora ostati potpuno čista od GMO i to bi trebala svakako biti jedna od bitnih tema u ovoj zemlji.

 • Merlin:

  tja ova borzanica se spasila odlaskom u EP. jedva je skupila nešto glasova, ne vole ju ni u njenom osijeku, čista karijeristica, no, vrhunac sramote je to što je lobirala iza leđa hrvatskim građanima po eu parlamentu protiv referenduma o ... prikaži još! ćirilici, protiv stožera, itd. pročitajte na portalu objektiva kakvu igru su zoki i ona odradili iza leđa svima nama..

 • Avatar stop_GMO_ubija_nas
  stop_GMO_ubija_nas:

  Istraj Biljana u borbi protiv GMO otrova. Ja ne znam zasto se to zove harna, to su otrovi. Od strane najboljih naucnika je dokazano da su to otrovi i da uzrokuju rak! Molim vas proucite Epicyte Gene, gen koji ubija ... prikaži još!ja spremu, to patentiraju u GMO hranu!!! Otvorite oci ne jedite to! STOP GMO!