Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR B. BORZAN

EK: Trgovinski sporazum s SAD-om neće natjerati EU da dopusti GMO

GMO
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
18.06.2014.
u 17:57

"Genetski modificirani organizam može biti stavljen na tržište EU-a tek nakon temeljite procjene rizika koju provodi podnositelj zahtjeva i ocjenjuje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)", stoji u odgovoru Europske komisije

Trgovinski sporazum s SAD-om neće natjerati zemlje članice EU da dopuste GMO na svojem teritoriju. Tako je Europska komisija odgovorila SDP-ovoj eurozastupnici Biljani Borzan na pitanje postavljeno u travnju o tome može li Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo (TTIP) na mala vrata u zemlje Europske unije propustiti genetski modificirane organizme u usjevima i ljudskoj hrani i tako zaobići stroge europske i nacionalne propise.

"Genetski modificirani organizam može biti stavljen na tržište EU-a tek nakon temeljite procjene rizika koju provodi podnositelj zahtjeva i ocjenjuje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)", stoji u odgovoru Europske komisije. "Hrana ili hrana za životinje koja sadrži odobrene genetski modificirane organizme, sastoji se od njih ili je proizvedena od njih podložna je zahtjevima za obavezno označivanje".

Biljana Borzan, inače članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, izrazila je nadu da će nova pravila o uzgoju GMO koja su nedavno usvojili ministri okoliša država članica EU unaprijediti postojeće zakonodavstvo.

"Ne smije se više događati da se 19 zemalja članica i dvije trećine zastupnika u EP protive GMO kukuruzu, a on zbog rupe u propisima dobije zeleno svjetlo Europske komisije. Nakon vijeća ministara, Europski parlament odlučuje o novim pravilima i možete biti sigurni da ćemo pregledati svaki zarez prije nego donesemo konačnu odluku", poručila je Borzan.

>> Picula traži izglasavanje nepovjerenja Europskoj komisiji!

>> Meso koje je zabranjeno i u Kini: EU ne želi meso s hormonom rasta iz SAD-a

Komentara 3

NA
Nadalinaaa
15:14 19.06.2014.

Kako se u ovu izjavu B.Borzan uklapa činjenica da je Vlada Zorana Milanovića još 29. ožujka 2012. donijela Uredbu po kojoj GMO proizvodi koji se stavljaju na tržište u Hrvatskoj ne moraju biti OZNAČENI kao GMO (NN 039/2012) ? Milanovićić je stavio svoj potpis na uredbu da nam trgovci mogu slobodno prodavati “jaja pod bubrege” u slučajevima: GM kukuruza: MON 89034 × MON 88017 (MON-89O34-3xMON-88O17-3) Bt x MIR 604 x GA 21 (SYN-BTO11-1 x SYN-IR6O4-5x MON-OOO21-9) Bt x MIR 604 (SYN-BTO11-1xSYN-IR6O4-5) MIR 604XGA 21 (SYN-IR6O4-5xMON-OOO21-9) 1507 (DAS –O15O7) i GM pamuka: GHB614 (BCS-GHOO2-5) 281-24-236x3006-210-23 (DAS-24236-5x DAS-21O23-5) Ni lagati ne znate!

PL
@ploto@
00:48 20.06.2014.

I još nešto jako važno.Pregovori o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) vode se iza potpuno zatvorenih vrata,gdje mediji nemaju pristup.danas je WikiLeaks objavio tajni nacrt teksta Sporazuma za trgovinu uslugama (TISA) I dodatak financijskim uslugama, koji obuhvaća 50 zemalja i 68,2% 1 svjetske trgovine uslugama. SAD i EU su glavni zagovornici sporazuma i autori većine zajedničkih promjenama, a koje se odnose na protok i prekograničnu razmjenu podataka. Znakoviti manevar svih stranaka je taj da je nacrt klasificiran i mora biti tajan ne samo tijekom pregovora,nego čak pet godina nakon što TISA stupi na snagu. Tek toliko da se shvati o kakvoj se podvali radi.Klasično za bankarsku masoneriju koja sve radi tajno izvan dohvata javnosti.Unatoč neuspjesima financijske regulacije vidljive tijekom globalne financijske krize 2007-2008 i unatoč pozivima za poboljšanje relevantnih regulatornih struktura , zagovornici TISA ciljaju na dodatnu deregulaciju globalnih tržišta financijskih usluga.U prijevodu,banakrsko lihvarska kriminalna organizacija,moći će krasti i otimati i vise no prije,bez da ih kontroliraju. Ukratko,vrhovna multikorpšoracijakorporacija SAD će proširiti svoj teritorij na EU,Australiju,Novi Zeland i još neke države.To znači dalje slabljenje nacionalnih država jer iste će imati manje ingerencije od korporacija,koje će im biti nadređene,kao i građanioma,,preko korpoprativnih struktur vlasti. Eto,to je i jedan od razloga zašto SAD i NATO idu đonom na Rusiju riskirajući III svjetski rat.Žele potpuno odsjeći Rusiju i njene trgovačke i političke veze sa EU. Zapravo žele zauzeti ruske pozicije,kako bi se potpuno nametnuli EU kao vrhovni gospodar.Sjetimo se afere Snowden,sjetimo se državne tajnice SAD- Nuland i njenog:"F**k EU" !! EU postaje i formalno američka ekspozitura.

PL
@ploto@
00:21 20.06.2014.

Hvala Nadalinaaa.O Biljani Borzan bolje ne trošiti riječi.Kakvu politiku vodi EK glede GMO,najbolje oslikava da su za glavnu znanstvenicu savjetnicu na području prehrane,postavili Ann Glover,osobu koja je direktno povezana sa GMO lobijem I koja bezobzirno I beskurpulozno zagovara potpunu liberalizaciju GMO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije