Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Kineski veleposlanik najavio proslavu 25.godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
18.09.2017.
u 18:30

Veleposlanik Zhaoming istaknuo je da se kineski Nacionalni dan u Hrvatskoj prvi puta obilježava izvan Zagreba i kako bi ta proslava mogla biti četvrta najgrandioznija svečanost u svijetu...

Na konferenciji za novinare, koju je održao veleposlanik NR Kine, Nj.E.g. Hu Zhaoming najavio je veličanstvenu proslavu povodom obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske te 68.godišnjice osnutka NR Kine te 19.godišnjice kongresa Komunističke partije Kine. 

"Kinesko veleposlanstvo, grad Pula i Istarska županija zajedno će 29. rujna u pulskom amfiteatru prirediti veliku proslavu povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine i obilježavanje Nacionalnog dana Kine", kazao je veleposlanik Zhaoming naglašujući kako je tijekom cijele godine nizom događanja obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, ali kako će svečanost u amfiteatru biti vrhunac obilježavanja te obljetnice.
Između ostalog, veleposlanik Zhaoming istaknuo je da se kineski Nacionalni dan u Hrvatskoj prvi puta obilježava izvan Zagreba i kako bi ta proslava mogla biti četvrta najgrandioznija svečanost u svijetu, nakon proslava u amfiteatru u Rimu, Eiffelovom tornju u Parizu i Empire State Buildingu u New Yorku. 

"Temom proslave "Blistavija budućnost zajedno", želimo poslati poruku široj javnosti da možemo imati blistaviju budućnost ako udružimo snage. Cilj proslave izvan Zagreba je predstaviti Pulu Kinezima a posebice kineskim turistima koji tradicionalno posjećuju uglavnom Zagreb, Plitvice i Dubrovnik, kazao je veleposlanik Zhaoming naglasivši kako ujedno i žele potaknuti Kineze da posjećuju i druge dijelove zemlje, uključujući i Istru i uživaju u njezinoj bogatoj kulturi i ljepoti.

Prošle godine je broj kineskih turista u Hrvatskoj premašio 100.000, a veleposlanik Zhaoming vjeruje kako bi ta brojka ovu godinu mogla narasti na 150.000 do 200.000 posjetitelja. Za sljedeću sezonu se, prema nedavno potpisanom sporazumu, u hrvatskim turističkim odredištima očekuju zajedničke policijske kinesko-hrvatske ophodnje za pomoć kineskim turistima.
Isto tako, veleposlanik Zhaoming smatra da Hrvatska i Kina, koje su uspostavile odlične političke odnose, imaju puno prostora za unaprjeđenje gospodarskih odnosa naglašujući da je prošle godine trgovinska razmjena iznosila 1,2 milijarde dolara, što znači da je narasla više od 30 puta u proteklih 25 godina, ali  kako je i dalje mala i uglavnom se radi o hrvatskom uvozu iz Kine.

"Nadamo se da ćemo postići napredak u suradnji na području izgradnji luka te na drugim područjima", kazao je Zhaoming podsjećajući  na memorandum o razumijevanju koje su dvije zemlje potpisale prošle godine u Rigi.

Veleposlanik Zhaoming vjeruje kako će se do kraja godine u Šangajuotvoriti i ured Hrvatske gospodarske komore.

Najavljujući proslavu u Puli, pojasnio je da će navečer 29. rujna amfiteatar biti obasjan crvenom bojom, najdražom bojom Kineza i simboličnom bojom Kine koja je ujedno i jedna od dvije boje u hrvatskom grbu. Za visoke državne dužnosnike i strane veleposlanike bit će upriličen doček na "crvenom tepihu". To neće biti komercijalni događaj jer će ulaz biti besplatan. Za podjelu ulaznica građanima zadužene su gradske vlasti Pule.

Ključne riječi

Komentara 4

DR
Drmiha
19:35 18.09.2017.

pa dragi Bandicu ukradose ti istrijani i kineze . Nevodi na dobro Milaneeee!!!!

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
02:56 19.09.2017.

Braco Hrvati Kineze treba pozdraviti u ovoj akciji gdje se trudiju da povećaju Turizam u Hrvatskoj koja također zivi od Turizma. Hrvatska buducnost je u odnosima sa Kinom gdje je Josip Broz bio sklopio prijateljske odnose sa Mao cetungom koji je bio isto najbolji Kineski Revolucionarac protiv okupacije Japana sa Cankaj Sekom I sa kojim se je mirno razišao jer se nisu mogli nagoditi ali su se složili da Je samo jedna Kina. Kinezi cijene Hrvatsku koja je u povijesti ili rob Kapitalista i Feudalnog doba . Kinezi su cijenili Dr.Franju Tudjmana jer je bio Brozov general u ratu protiv Fašizma a i u uspostavi Hrvatske Države kao Revolucionarac za Lijepu Našu. Kada pogledamo razliku u prijateljskim odnosima Kinu vidimo kao pravog prijatelja koji se zalaze da Hrvatska izdaje iz krize i da postigne standard života koji bude dao prilike Hrvatima za dobar život u Hrvatskoj. Sa Amerikom Hrvatska sa Dr.Franjom Tudjmanom nije imala nikakve simpatije ili politiku koja bi odobravala Hrvatskoj da uspostavi Nezavisnu državu Hrvatsku nego da Hrvatska ostane u sklopu SFRJ. Drugo Amerika zaboravlja Dr.Stjepana Radica koji se je suprotstavio Beogradu I Karadjirdjevu sa pitanjem Koliko bi Hrvatska trebala platiti Beogradu da bi BiH bio dio Hrvatske i potom je dobio metak koji ga je shrvan morao je umrijeti za Obranu Hrvatai BiH. Kada je Dr.Franjo Tudjman vodio rat Bik Klinton Američki Precjednik je upozorio Dr.Franju Tudjmana da neulazi u BiH da uspostavi prave Hrvatske granice.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
03:08 19.09.2017.

Hrvatska buducnost je sa Kinom i potom pitanju Hrvati se netrebaju bojati jer je Kina pravi i vjeran partner koji vodi računa da Hrvatska bude ostvarila svij san sa Kinom . Hrvatska ima puno toga naučiti od Kineza da shvate na koji nacin se je Kina izvukla iz krize kuju su Amerikanci bili upotrebljavali strašiti druge narode da nepravilno Kinesku politiku jer je kriva i nepravedna a sada se je dokazalo da su Kinezi bili na pravom putu koji im je Mao Cetingrad bio zacrtao a narod ga je podržao i došao do cilja koji se još nadograđuje po vremenu jer se uvjeti mjenjaju u svijetu. Podržimo Kineze u Hrvatskoj jer i mi ćemo dijeliti sa njima taj uspjeh. A sada zahvalimo veleposlaniku Kine u Zagrebu na velikom trudu da se proslavi godišnjica uspostava Kineskih odnosa sa Hrvatskom. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije