Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema tu demokracije

Bivši predsjednik: Češka treba izaći iz Europske unije!

Vaclav Klaus
Arno Burgi/DPA/PIXSELL
03.10.2013.
u 16:44

Kao premijer pregovarao je o uvjetima ulaska Češke u EU, a kada je država 1. svibnja 2004. godine ušla u Uniju, bio je predsjednik

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus poznat je po svojim euroskeptičnim izjavama, ali nikada do sada nije izjavio da Češka treba napustiti Uniju, piše Radio.cz.

U novoj knjizi koja će se na policama naći sljedećeg tjedna Klaus piše da EU pridonosi svemu lošem što se događa u češkoj politici, društvu i ekonomiji. No, dugogodišnji kritičar EU nikada do sada nije javno kazao da Češka treba napustiti Uniju.

Kao premijer pregovarao je o uvjetima ulaska Češke u EU, a kada je država 1. svibnja 2004. godine ušla u Uniju, bio je predsjednik. No, cijelo vrijeme je kritizirao, prema njegovu mišljenju, pretjerano miješanje EU u suverenitet članica, a ekonomsku politiku EU uspoređivao je s komunizmom.

Njegovu opasku da Češka treba tražiti izlazak iz EU pozdravila je euroskeptična desnica. Klaus smatra da je EU antidemokratska tvorevina te da je propao projekat europske integracije. Kaže da češke stranke ne mogu napraviti nikakve fundamentalne promjene u svojoj državi zbog "beskrajnih" pravila EU.

Bivši predsjednik smatra da je jedini način da se izađe iz tog nereda da Češka napusti EU.

>>Europska unija kao prostor slobode, sigurnosti i pravde

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije