Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Terapijske zajednice 'Moji dani' iz Đurmanca

Bivši ovisnici čiste okoliš - na korist sebi, ali i mještanima

Udruga
Foto: Ivančica Jurčević
24.09.2014.
u 16:00

Svrha toga je poboljšanje ekološke osviještenosti te kako bi susjedi bolje shvatili i razumjeli problematiku ovisnosti. U projekt se trebaju uključiti i volonteri te Općina Đurmanec

Mladići, bivši ovisnici o drogama iz svih dijelova Hrvatske koji trenutno borave u Terapijskoj zajednici “Moji dani” u Đurmancu, angažirani su na radovima uređenja mjesta. Rezultat je to projekta građanske akcije “Budi koristan” koju financijski podupire Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule. Na natječaju je Udruga dobila novac za tu namjenu, a u aktivnosti se trebaju uključiti i volonteri, mještani Đurmanca te Općina.

Podrška mještana

- Svrha toga je poboljšanje ekološke osviještenosti, te kako bi susjedi bolje shvatili i razumjeli problematiku ovisnosti. Javili smo se na natječaj Zaklade i projekt nam je odobren, stoga od početka rujna, pa do kraja studenoga, naši će korisnici, nadamo se i uz podršku i pomoć ljudi iz mjesta uređivati okoliš - kaže Dijana Majkić, voditeljica Terapijske zajednice. U ovom pitoresknom krajoliku gdje se nalazi dom Udruge za prevenciju, pomoć ovisniku i povremenom uzimatelju droge “Moji dani”, oni crpe snagu za novi početak. Složna i vrijedna ekipa angažirana je na čišćenju zarasle šikare uz lokalnu cestu koja vodi do njihova privremenog doma, a nastaviti će se uređenjem obale lokalnog potoka i tamo gdje će to trebati.

- Rad pozitivno djeluje na njih - kaže terapeut Zdenko Antolković te dodaje kako je i inače njihov dan ispunjen od jutra do mraka. Imaju svoje obveze, sami kuhaju, pospremaju, peru suđe, održavaju čistoću prostorija, peru odjeću, na raspolaganju im je čitaonica, a tu je i niz edukativnih radionica u kojima oni pokazuju svoje vještine i mogućnosti.

Velika i složna obitelj

Stručni dio sa njima obavlja i socijalna radnica Maria Ana Novak, te sve funkcionira kao u jednoj velikoj obitelji, jer drugačije se ne bi moglo. Životne priče su im slične, svi su dotakli dno života, no pred njima je nova nada za početak boljeg života. Zbog toga im je podrška okoline veoma važna. Stoga očekuju mlađe, ali i starije mještane da im se pridruže.

- Imamo mi svoj alat, motorne pile i drugo, no posla na uređenju i čišćenju okoliša ima podosta, pa bi nam svakako dobro došlo da se uključe mještani - kažu momci.

- Ipak će sve to ostati lokalnoj zajednici, a mi smo samo spremi pomoći - zaključuje terapeut Antolović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije