Naslovnica Vijesti Crna kronika

Bivši hrvatski veleposlanik u Parizu osuđen na 20 mjeseci zbog prijevare

Bivši hrvatski veleposlanik u Parizu Marko Žaja u roku od dvije godine morat će vratiti i 760,400 kuna protupravno stečene imovinske koristi.
21. prosinca 2009. u 13:58 20 komentara 230 prikaza
Marko Žaja
Foto: Arhiva VL

Marko Žaja, bivši hrvatski veleposlanik u Parizu, danas je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno uvjetno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, zbog dviju prijevara koje je počinio u službi. U roku od dvije godine morat će uz to vratiti u državni proračun protupravno stečenih 760.400 kuna.

Lažno prikazao račune

Žaju se teretilo da je pri kraju svoje službe u Parizu 1999. godine u računima veleposlanstva naveo kupnju triju umjetničkih slika autora Ivice Zupkovića za 316.000 kuna. Umjetnik je pak s druge strane tvrdio da je veleposlanstvu prodao samo jednu svoju sliku za 15.000 kuna, a druge dvije darovao. Za tri je sporne slike vještak pak procijenio da im je prava vrijednost tek od 15 do 30.000 kuna.

Bivši je veleposlanik bio optužen i da je tapetarima i restauratorima isplatio oko 445.000 kuna opravdavajući se da je obnova namještaja veleposlanstva obavljena u Zagrebu, a u računima stoji da su ovaj posao odradili pariški stručnjaci. Tužiteljstvo je teretilo Marka Žaju da je spomenuti novac uplatio na vlastiti račun te tako oštetio Ministarstvo vanjskih poslova.

Nije prije kršio zakon

– Od počinjenja kaznenog djela prošlo je već devet godina. Riječ je o osobi kojoj su 72 godine te do sada nije dolazila u sukob sa zakonom – kazao je sudac Zvonimir Kaleb obrazlažući presudu.

Mate Kustura, odvjetnik bivšega veleposlanika, najavio je žalbu na ovakvu presudu. Tvrdi da njegov branjenik nije nikada raspolagao novcem u pariškom veleposlanstvu te kako ne postoji dokaz da je spornu pošiljku novca koja je iz Njemačke stigla u veleposlanstvo Marko Žaja preuzeo u Odjelu diplomatske pošte.

– Osoba koja je taj novac preuzela imala je motiv i ukrasti ga. Županijski sud neće moći potvrditi ovakvu presudu jer je priroda uvjetne osude kompromis, a mi ni na kakav kompromis ne pristajemo. Tko je novac ukrao, neka zbog toga i odgovara – kazao je Žajin odvjetnik Mate Kustura.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Skipper:

  A nije drugo ni zaslužio ako ove dvije stvari nije bio u stanju organizirati kako treba...da je dao malo više nofčeka restauratorima i slikaru nikad se ne bi doznalo što je na stvari....

 • Avatar Jana
  Jana:

  Kakva zemlja takvi i veleposlanici!

 • -obrisani-:

  pola naših veleposlanika po svijetu godinama sramote hrvatsku državu,ovo je primjer koliko naših veleposlanika radi svoj posao na kriminalan naćin i kako niko nad njima ne provodi kontrolu-Bravo francuzi