Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina

Bivši gruzijski predsjednik Sakašvili uhićen u Kijevu

Mihail Saakašvili
Foto: Reuters/PIXSELL
09.12.2017.
u 08:45

Specijalne postrojbe uhitile su 49-ogodišnjeg političara u središtu ukrajinskog glavnog grada i odvele ga u pritvor

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je u međuvremenu postao oporbena ličnost u Ukrajini, uhićen je u petak, par dana nakon što je prvi pokušaj uhićenja završio njegovim oslobađanjem uz pomoć pristaša.

Uhićenje je u petak navečer na svom Facebook profilu potvrdio i ukrajinski državni tužitelj Juri Lutsenko.

Specijalne postrojbe uhitile su 49-ogodišnjeg političara u središtu ukrajinskog glavnog grada i odvele ga u pritvor, napisao je Lutsenko.

Sakasvilijevi suradnici također su potvrdili da je došlo do uhićenja.

Prema medijskim izvješćima, za Sakašvilijem je bio izdan nalog za uhićenjem, a njegovi pristaše u utorak su spriječili pokušaj uhićenja tako što su ga uspjeli izvući vani iz policijskog kombija. Nakon toga on je otišao pred predsjedničku palaču tražiti ostavku predsjednika Petra Porošenka.  

Mihail Saakašvili
1/12

Tužiteljstvo među ostalim Sakašvilija optužuje da je pomagao kriminalnu organizaciju. Navodi se i da je primio novac od bivšeg, svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, koji trenutno živi u egzilu u Rusiji, kako bi  organizirao državni udar.  Utvrdi li se Sakašviliju krivica, mogao bi dobiti do pet godina zatvora.  

Njegov nekadašnji saveznik, ukrajinski predsjednik Porošenko pomogao je Sakašviliju da dođe 2015. u Ukrajinu i postane čelnik regije Odesa na Crnom moru. Nakon godinu i pol Sakašvili je dao ostavku na tu dužnost optužujući Porošenka za ukorijenjenu korupciju i tražeći njegovu ostavku.

Dok je Sakašvili prije nekoliko mjeseci bio izvan zemlje Porošenko mu je uskratio ukrajinsko državljanstvo. Sakašvili je u rujnu ilegalno došao u Ukrajinu, prešavši granicu iz Poljske tijekom masovnog sukoba njegovih pristaša i ukrajinskih vlasti.

Odmah nakon uhićenja na Sakašvilijevu Facebook profilu osvanuo je poziv na prosvjedno okupljanje.

Iako uživa snažnu potporu među svojim pristašama, Sakašvili u Ukrajini dobiva prilično malu potporu. Samo 1,7 posto birača podupire njegovu stranku Pokret novih snaga, pokazalo je ispitivanje koje je u listopadu provelo Centar Razumkov iz Kijeva.

Njegovi pristaše smatraju ga neustrašivim borcem protiv korupcije, dok kritičari smatraju da malo stvarnog sadržaja stoji iza njegove retorike.

Komentara 7

Avatar navijač
navijač
09:15 09.12.2017.

Kod nas stranke koje imaju 1\7 % glasova kroje politiku , a Hrvatskoj žele isto što i ovaj Ukraini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije