Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA BRITANIJA Ruski oligarh Lebedev postao vlasnik londonskog lista

Bivši agent KGB-a za jednu funtu kupio Evening Standard

Autori: Zorana Bajt, Agencije
22.01.2009.
u 17:21

Bivši agent sovjetske tajne službe KGB i ruski milijarder Aleksandar Lebedev kupio je londonski večernji list Evening Standard.

Kako je priopćio dosadašnji vlasnik lista, tvrtka Daily Mail and General Trust, list je prodan za simboličnu svotu od jedne funte zbog godišnjih gubitaka od deset milijuna funti.

Veliki dugovi
Lebedev list treba preuzeti u veljači. Evening Standard jedini je isključivo londonski list i posljednje od nekad 14 londonskih večernjih novina. Prodaje se uglavnom na postajama metroa, a posljednjih se godina bori s konkurencijom besplatnih novina.

Prosječna dnevna tiraža Evening Standard prošlog je mjeseca bila oko 280.000 primjeraka. Nakon što su ruski oligarsi pokupovali engleske nogometne klubove, ovo je prvi primjer da jedan ruski tajkun postaje vlasnik velikih britanskih novina, pišu tamošnji mediji. Transakcija je u Velikoj Britaniji izazvala zabrinutost zbog sumnji da će novi ruski vlasnik utjecati na usmjerenje i sadržaj lista.

Lebedev otklanja takve sumnje i tvrdi da je “ozbiljan sljedbenik slobodnog i neovisnog tiska te da se divi Evening Standardu kao kultnom listu s tradicijom dobra novinarstva”. Četrdesetdevetogodišnji Lebedev osamdesetih je godina bilo agent KGB-a i u sovjetskom je veleposlanstvu u Londonu “obrađivao” tadašnju britansku štampu.

Novaja Gazeta
Devedesetih se godina obogatio u Rusiji i sada je, uz ostalo, suvlasnik aviotvrtke Aeroflot. Magazin Forbes prošle je godine njegovu imovinu procijenio na tri milijarde dolara. Lebedev i bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačev suvlasnici su lista Novaja Gazeta, koja se u Rusiji smatra oporbenim novinama, za koje je pisala i ubijena ruska novinarka Ana Politikovska. Zajedno namjeravaju osnovati novu političku stranku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije