Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENIČKA KLUPA

Bivšem predsjedniku Njemačke sude zbog 719 eura!

euri,novac,pare,nofci
Goran Jakuš/PIXSELL
27.08.2013.
u 17:04

Christianu Wulffu posjet Oktoberfestu platio je moćni filmski producent David Groenewold

Prvi put u povijesti jedan njemački predsjednik morat će na sud i to zbog 719,90 eura! Naime, Zemaljski sud u Hannoveru podigao je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Njemačke Christiana Wulffa zbog navodnog mita koji je primio 2008. godine, za vrijeme dok je obnašao dužnost premijera savezne pokrajine Donje Saske.

Najskuplje pivo

Optužnica tereti Christiana Wulffa da je njemu i njegovoj tadašnjoj supruzi Bettini filmski producent David Groenewold tada platio smještaj za vrijeme njegova posjeta najvećem svjetskom festivalu piva - Oktoberfestu u Münchenu. Uz smještaj, producent je supružnicima Wulff platio i dio troškova za večeru koju su organizirali.

– Tužiteljstvo vjeruje da je producent Groenewold time potkupio Wulffa da lobira za novac kod bivšeg predsjednika uprave Siemensa Petera Loeschera za jedan od njegovih budućih filmskih projekata što je Wulff i učinio nekoliko tjedana kasnije – piše Bild.

Proces protiv bivšeg predsjednika Wulffa trebao bi početi 1. studenog ove godine. Wulff je bio uzrujan zbog curenja informacija sa suda u Hannoveru, a prvi ih je danas i službeno objavio ugledni Spiegel.

– Njegova prva reakcija bila je spontana ljutnja, jer i on poput nas postavlja pitanje kako je moguće da o toj odluci suda glasine u medijima kolaju već tjedan dana – kazao je za Bild Wulffov branitelj Michael Nagel.

U slučaju da Christiana Wulffa proglase krivim prijeti mu masna novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Ova optužnica samo je dio “afere Wulff” koja njemačku javnost potresa od prosinca 2011. Tada je Bild otkrio da je Wulff dobio jako povoljan privatni kredit za financiranje kupovine kuće u Großburgwedelu vrijedne 500.000 eura. Tadašnji predsjednik Njemačke Christian Wulff nazvao je glavnog urednika Bilda Kai Diekmanna i prijeteći mu tražio da se zaustavi objavljivanje o kreditu. I od tada je svakoga dana do veljače 2012. u javnost procurila neka vijest o bliskim vezama predsjednika Wulffa s najmoćnijim njemačkim poduzetnicima. Većinom se radilo o besplatnim ljetovanjima i putovanjima na trošak njegovih novih kompanjona. Pod pritiskom njemačke javnost predsjednik Christian Wulff bio je prinuđen 17. veljače prošle godine dati ostavku i povući se s mjesta prvog čovjeka Njemačke. Čovjeka koji je bio ljubimac kancelarke Angele Merkel, naslijedio je Joachim Gauck, pastor koji je trebao postati predsjednik umjesto Wulffa, ali je kancelarka Merkel ipak uspjela progurati svoga favorita koji se niti nakon 20 mjeseci obavljanja dužnosti predsjednika morao nečasno povući s funkcije.

A s gubitkom vlasti i političke moći sve je Wulffu krenulo nizbrdo. Pukla je njegova ljubav s bivšom prvom damom Bettinom Wulff, iako se par u javnosti za vrijeme predsjednikovanja prikazivao kao novi Romeo i Julija. Gotovo da i nema događaja, bilo službenog bilo privatnog na kojemu se Christian i Bettina ne ljube, ili gledaju poput zaljubljenih golupčića. No s političkim padom sve je Wulffu krenulo nizbrdo. “Tko bi gori, sad je doli...”, a pitanje je gdje će završiti Wulffov pad.

“Nijedan hollywoodski filmaš ne bi mogao napisati ovako dramatičan scenarij”, napisao je nedavno Westdeutsche Zeitung.

Protiv korupcije

Cijela istraga protiv korupcije i bivšeg predsjednika Njemačke Christiana Wulffa vrti se sada u biti oko odnosa između Wulffa i berlinskog filmskog producenta Davida Groenewolda.

Koncem siječnja ove godine list Focus objavio je da je u istrazi o korumpiranosti bivšega predsjednika isplivalo pismo u kojemu producent Groenewold od Wulffa traži pomoć za reklamiranje filma “John Rabe”. To pismo nalazi se u državnom odvjetništvo, ali dopis u kojemu Wulff navodno od tadašnjeg šefa Siemensa traži novčanu pomoć za reklamiranje filma do sada nije pronađeno. Navodno su to pismo vidjela dva Wulffova referenta, koje će državno odvjetništvo ispitati kao svjedoke.

Cijelo vrijeme od kada je podnio ostavku Wulff je šutio, sve do prije dva mjeseca kada je preko svoga odvjetnika energično odbacio sve optužbe. Preko svoga odvjetnika Wulff je poručio da ga je državno odvjetništvo ponizilo proglašavajući ga korumpiranim lažljivcem.

Njemačka država ovom je optužnicom protiv bivšega predsjednika pokazala svima kako treba funkcionirati pravna država. Njemačka ovim poručuje da nije bitan iznos koji je neki državni službenik primio - u ovom slučaju radi se o 5000 kuna, već se radi o principu da javni djelatnici ni u kojem slučaju ne smiju primiti mito i raditi u interesu nekih ljudi. Oni su izabrani da zastupaju isklučivo interes zajednice. Christian Wulff je najkrupnija politička riba koja je upala u njemačku antikorupcijsku mrežu. Više sreće od Wulffa imao je bivši kancelar Helmut Kohl koji je prije 15 godina morao prepustiti mjesto Angeli Merkel na čelu CDU-a, nakon što se otkrilo da je demokršćanska stranka koju je vodio imala crni fond u kojemu je bilo 100.000 maraka.

>> Protiv Christiana Wulffa podignuta optužnica za korupciju

>> Razvodi se bivši prvi par Njemačke - Christian i Bettina Wulff

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije