Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA UKINUTA NAKON ČETIRI GODINE

Bivšem osječkom tužitelju ponovo će suditi i to novo sudsko vijeće

Vojislav Milivojevic
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
27.06.2020.
u 08:18

Nepravomoćna presuda donesena je u studenom 2016., a prema optužnici, Milivojević se teretio da je od Handanovića 5. lipnja 2013. u jednom osječkom kafiću primio mito kako bi utjecao da se protiv Handanovića ne pokrene kazneni postupak

Gotovo četiri godine prošlo je od nepravomoćne presude kojom su Vojislav Milivojević, bivši zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku, policajac Danijel Milas i Damir Handanović, nepravomoćno oslobođeni optužbi za više kaznenih djela, a sada je Vrhovni tu presudu ukinuo.

Nepravomoćna presuda donesena je u studenom 2016., a prema optužnici, Milivojević se teretio da je od Handanovića 5. lipnja 2013. u jednom osječkom kafiću primio mito kako bi utjecao da se protiv Handanovića ne pokrene kazneni postupak. S druge strane, Milas se teretio da je Handanoviću dojavio da je kazneno prijavljen zbog prijevare te da mu je savjetovao da podnositelju prijave "da malo novca kako bi ga smirio". Milivojević je bio optužen za trgovanje utjecajem, Milas za zloporabu položaja, a Handanović za davanje mita za trgovanje  utjecajem.

Na nepravomoćnu oslobađajuću presudu žalio se USKOK, a Vrhovni sud je žalbu usvojio.

- Vrhovni sud ocjenjuje da u prvostupanjskoj presudi nedostaje cjelovit prikaz odlučnih dokaza. Time je dovedena u pitanje pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja. Dokaze koje je sud izveo tijekom postupka treba pažljivije analizirati. To se posebno odnosi na sadržaj telefonske komunikacije te intenciju uključenih osoba koja bi proizlazila iz onoga što je rečeno u tim razgovorima. Zato je prvostupanjska presuda u cijelosti ukinuta i predmet upućen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku - navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Odlučili su i da će se novo suđenje odvijati pred potpuno izmijenjenim vijećem, a prvo  suđenje odvijalo se pred vijećem suca Ivana Turudića.

Inače, Damir Handanović (38), zvani Prcko, je u listopadu 2018. nepravomoćno osuđen  na  dvije godine zatvora zbog utaje poreza. Optužen je i za poticanja Davora Čizmoka na ubojstvo osječkog poduzetnika Pere Martića (38) u hotelu Turist, u ožujku 2004. Njih su dvojica zbog tog zločina, uhićeni devet godina nakon što su ubojstva počinjena i to nakon što ih je policija gotovo godinu i pol dana tajno pratila i prisluškivala,  a trenutačno im se zbog toga sudi treći put. Na suđenju 2014., bili su oslobođeni optužbi, dok  je Handanović u prosincu 2017. bio osuđen na 21 godinu zatvora, a Čizmok koji se teretio za ubojstvo Martića i Jadranke Modrić (26), na 40 godina zatvora.  No tu je presudu ukinuo Vrhovni sud.

Ključne riječi

Komentara 1

MK
MKinkognito60
11:33 27.06.2020.

To je ispalo interesantno jer su vjerovatno mislili podvalit nekoj od stranaka ali dogodila se greška u koracima. Osječko tužilaštvo u više odjela dozvoljava vanjski utjecaj i okreće slučajeve i podatke dok ne postigne podizanje optužnice, vodeći policiju u istragama često posežu po ucjenama i zastrašivanjem kako bi im se omogućio upogled u komunikacije kao telefon, društvene mreže i mailove. Osobno sam vidio izpise emaila koji je prerađen tako da bi bio dokaz. Čeka se viša instancija suda kako bi se predočio backup pred pregeledom. Trbalo bi dobro protrest i osječko tužilaštvo i policiju i to ne od lokalnih kontrolora nego možda sastavljene ekipe iz cijele Hrvatske pa makar je sastavio i sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije