Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bitka za plinski biznis: Sanader presuđuje između Polančeca i M. Dropulić

02.01.2009.
u 19:24

Pokušaj države da ponovno osvoji plinski biznis i ojača utjecaj u energetskom sektoru opasno je zapeo. Iako se činilo da je sve već blizu tome da Plinacro otkupi od Ine podzemno skladište plina Okoli, čime bi pod svoju kapu uz redoviti posao doveo trgovinu i novo skladištenje, dogovor s MOL-om nije postignut. Zapeo je, da bude zanimljivije, na hrvatskoj strani. U Vladi. Ministri su se podijelili oko toga projekta.

Dvojbe o cijeni
Dok potpredsjednik Vlade Polančec gura izdvajanje plinskog biznisa u uvjerenju da je to put do jačanja energetske neovisnosti, dio ministarske ekipe na čelu s Marinom Matulović-Dropulić ima o tome projektu zadrške.

Rezerve ministrice graditeljstva, koja je na čelu Nadzornog odbora Plinacroa, ali i nekih drugih ministara, odnose se na cijenu što bi je država, odnosno Plinacro, trebao platiti za podzemno skladište plina. Cijena je previsoka, smatra dio ministara. S obzirom na rok uporabne dozvole, možda bi bilo isplativije graditi novo skladište nego plaćati Ini za Okoli.

S obzirom na to da su postojali i snažni argumenti za kupnju toga skladišta, makar i po cijeni koja se čini visoka, o budućnosti toga projekta morat će presuditi sam premijer Sanader.

Da bi se razriješile dileme među ministrima o cijeni koju MOL traži, Plinacro angažira nezavisnog procjenitelja koji bi trebao odrediti raspon fer cijene. Uspjehom će se smatrati bude li taj posao, skupa sa zaključenjem ugovora o kupnji skladišta, završen do kraja siječnja.

Naime, prema revizorskim pravilima, ako Ina do tada proda podzemno skladište plina, prihod bi mogao biti knjižen u financijskoj 2008. godini. To je pak važno zato da bi se popravila financijska slika Ine, koja je narušena zbog pada cijena nafte, nakon što su zalihe popunjene u vrijeme visokih cijena. Kreditori Ine ugovorom su se osigurali tako da mogu tražiti naplatu cijeloga duga ako dođe do poremećaja u poslovanju.

U pitanju je, neslužbeno se doznaje, kredit od oko milijardu dolara. Državi ne bi nikako odgovaralo da i taj iznos dođe sada na naplatu, pa je žurba s otkupom skladišta plina motivirana time da se pomogne Ini. I da se umire kreditori.

Dionički ugovor
Izdvajanje plinskog biznisa dogovoreno je u paketu s novim dioničkim ugovorom o Ini između MOL-a i Vlade. Zapinjanje vađenja plinskog biznisa iz Ine znači zapinjanje novog dioničkog ugovora, kaže izvor blizak Vladi. No ključan je Polančecov argument da se plinski biznis okrupni i vrati u hrvatsko okrilje.

Na kupnju podzemnog skladišta od Ine, sad kad je MOL njezin dominantni vlasnik, gleda se kao na investiciju u novu vrijednost. Uza sve rizike, riječ je o stvaranju jake nacionalne kompanije. U interesu je RH da buduće pregovore s ruskim Gazpromom vodi snažna nacionalna kompanija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije