Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražimo model

'Bit će nemoguće da koncesionar autocesta radi što ga je volja'

autocesta
13.07.2013.
u 12:29

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se jutros pred članovima Glavnog odbora SDP-a i na monetizaciju autocesta.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se jutros pred članovima Glavnog odbora SDP-a i na monetizaciju autocesta.

- Što se tiče monetizacija autocesta, moram reći da su one naše, doduše pripadaju malo više bankama nego nama, kao i većina vaših stanova i kuća, ali tu su. Autoceste ne mogu otići odavde. Možemo se praviti da nemamo dugove skupih kredita još iz vremena HDZ-a i da nitko to nikad neće morati vraćati, ili se možemo kao odgovorni ljudi i političari suočiti s tim da u godinama koje dolaze promet autocesta ni približno ne jamči povrat tih rata kredita, da banke neće zažmiriti. Netko je odgovoran, netko je farbao tunele dvaput, obećavao besplatan prolaz kroz tunele, i tako dalje. Sve jednom dođe na naplatu, rekao je Milanović.

- Da bi ljudima bilo jasno što je monetizacija, neka pogledaju primjere iz EU, iz Francuske, Italije, Španjolske i Portugala, neka pogledaju Hrvatsku i primjere iz Istre, gdje sustav funkcionira, a cestama ne upravljaju hrvatske autoceste nego međunarodni koncesionar na kojeg je u početku bilo dosta prigovora. Sada su ti prigovori zaboravljeni kao što su zaboravljeni i prigovori protiv objave registra branitelja. Stvar funkcionira jer je ugovorno dobro riješena i danas više nitko nije protiv toga. Možemo se praviti da dugova nema i ići prema bankrotu cijelog sustava, ili možemo probati sklopiti precizan ugovor s onima koji mogu doći do novca. Tražimo model koji je održiv, autoceste ostaju u RH, a cestarina će se preciozno regulirati ugovorom o koncesiji, bit će nemoguće da koncesionar radi što ga je volja, rekao je Milanović.

Svim protivnicima monetizacije autocesta, posebice HDZ-u, poručujem da ako će tražiti referendumsko pitanje o monetizaciji da će se Vlada povući, ali onda će oni morati vraćati dugove - zaključio je Milanović.

>>Autoceste: U gradnju smo uložili 5,5 mlrd. €, a dajemo ih za 3,2 mlrd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije