Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskupi za referendum i protiv agitiranja s oltara

Vjernici su slobodni poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unapređuje demokracija, kažu biskupi
10. svibnja 2018. u 12:27 13 komentara 615 prikaza
Zagreb: Susret članova HBK s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Hrvatski biskupi neće izravno ući u referendumski boj protiv vlasti, ali će dati svoju posrednu podršku. Jučer je Stalno vijeće HBK objavilo da „takve aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru te da se o njima u crkvi ne daju obavijesti kako se ne bi opterećivalo nedjeljno bogoslužje“. Ipak, biskupi dopuštaju da se potpisi prikupljaju ispred crkava. Važno je da Stalno vijeće podržava referendumskom izjašnjavanje, osobito ono za promjenu izbornog sustava.

vlada SVI DONATORI JAVNI Plenković u ofenzivi – Vlada mijenja pravila za referendum

Bolje zastupanje

“Crkvi je stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača. U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva. Ističemo da je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unapređuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav”, poručuje Stalno vijeće.

“Nikome ništa ne priječimo, potpise mogu slobodno prikupljati obje inicijative, ali nećemo dopustiti agitiranje u crkvama”, rekao nam je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, što neslužbeno poručuju i iz Biskupskog ordinarijata u Krku.

“Dopustio sam im da mogu imati štandove, ali svećenici ne smiju s oltara ništa govoriti o tome jer to ne pripada oltaru. Inicijative i građani imaju pravo na to, a na ljudima je hoće li se odazvati. Ne treba strahovati od glasa naših građana. Dopustio bih i drugima prikupljanje potpisa, npr. sindikatima, ako bi to pridonijelo postizanju dobra u društvu”, rekao nam je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Drukčijeg je mišljenja njegov sisački kolega mons. Vlado Košić, koji je još 3. svibnja uputio pismo svojim svećenicima da dopuste postavljanje štandova ispred crkava, ali i da na kraju mise pozovu vjernike da potpišu peticije.

“Upozorite vjernike da potpisati mogu samo punoljetne osobe i da za to trebaju ponijeti neki svoj identifikacijski dokument”, precizirao je biskup Košić. “Što se tiče izbora, ako je pitanje da se poboljša demokracija, onda je to dobro i za Crkvu i za demokratski sustav, a referendum je dobrodošao jer je demokratsko izjašnjavanje”, objasnio nam je svoj potez biskup Košić.

Biskupi po ovlastima

Hrvatska biskupska konferencija očito se ne želi otvoreno politički konfrontirati, no svaki biskup ima pravo postupiti po svojim ovlastima. “Pitanja za referendum, koja postavljaju dvije građanske inicijative, političke su naravi te aktivnosti oko njih nisu primjerene crkvenom sakralnom prostoru. Za prostore pak ispred crkava nije potrebno dopuštenje crkvenih vlasti, jer oni redovito nisu u vlasništvu Crkve te se na njima treba ravnati u skladu s državnim propisima”, rekao nam je u ime požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića, vlč. Josip Krpeljević, generalni vikar Požeške biskupije. Isto misli i novi hvarski biskup mons. Petar Palić. “Svi su ljudi pozvani, ako je skladu s njihovim razmišljanjem, to podržati, ali neću dati da se crkva koristi za politiku”, rekao nam je.

I Dubrovačka biskupija dopušta prikupljanje potpisa ispred crkava, na prostorima koji su u njihovu vlasništvu. “Treba podsjetiti na naputak sv. pape Ivana Pavla II. u kojem se ističe da postoji legitimni pluralitet katolika u političkim pitanjima te da je važno da se oni osobno informiraju i po savjesti odluče hoće li podržati navedene inicijative”, kaže glasnogovornica dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića Angelina Tadić.

Hrvatska biskupska konferencija CRKVA SLUŽBENO O REFERENDUMIMA Biskupi ne daju crkve, ali podržavaju promjenu izbornog zakona biskupi DARKO PAVIČIĆ Hoće li biskupi stati iza referenduma o izborima? Inicijativa protiv HDZ-a i SDP-a Biskupi još šute, Glas Koncila za izmjenu izbornog zakona
teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • istjerivackomunista:

    Referendum prolazi.Narod bira kako želi jer narod plaća političare i oni trebaju postati sluge naroda a ne carevi svog egoizma.Dosta je bilo briselskog Hedervarija.

  • dom7:

    Referendum je demokratsko pravo naroda..Neka svi izidu i ovi protiv i ako su u vecini budu pobjedili i sve ok...Dali su u vecini a to njih muči...

  • nemanatrag:

    "Biskupi za referendum i protiv agitiranja s oltara"....već agitirate za referendum ako ste za. Manje bitno uz oltar ili ne.Licemjerno po običaju.