Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOD ZA ŽIVOT

Biskup Uzinić: Na sve sudionike Hoda za život zazivam božji blagoslov

Mate Uzinić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/14
22.05.2016.
u 13:45

Neka istovremeno ovo naše nastojanje u korist „kulture života", a protiv „kulture smrti", uključi i suosjećanje sa ženama pogođenim egzistencijalnim i moralnim dramama, piše dubrovački biskup

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je pismo sudionicima prvog nacionalnog „Hoda za život, obitelj i Hrvatsku“ koji je održan jučer.

Biskup Uzinić poznat je, inače, po svojim otvorenim stavovima, zbog čega je bio lani i kandidat za osobu godine Večernjeg lista.

- Hod za život, obitelj i Hrvatsku nije i ne smije biti zalaganje isključivo za vlastita prava, već prije svega za prava drugoga, posebno onih nerođenih i ugroženih. On istovremeno uključuje opredjeljenje za sve vidove života, za sve one čiju su životi ugroženi teškim ekonomskim, ratnim, duhovnim ili političkim stanjima, kao i na otvorenost ekološkoj problematici. Naime, u svjetlu zadnje enciklike pape Franje Laudato si' i njegove nedavne apostolske pobudnice Amoris laetitia, prepoznajemo život kao pojam koji se ne ograničava samo na ljude, nego uključuje čitavu stvorenu stvarnost. No dok u društvu i vremenu u kojemu živimo primjećujemo porast osjetljivosti prema određenim vidovima života, što je po sebi pohvalno i dobro, začuđuje nas istovremeni manjak odgovarajuće osobne i socijalne osjetljivosti u slučajevima koji se tiču ljudskog života, osobito kad je riječ o prihvaćanju i vrednovanju nerođenog života i života bolesnih i nemoćnih. Ovo je, također, primjetno i u odnosu prema onima koji su daleko, a čiji su životi zahvaćeni ratnim stradanjima, kao i prema migrantima koji, u potrazi za boljim životom, dolaze i na naša vrata – napisao je biskup Uzinić, ispričavajući svoj nedolazak zbog obveza u biskupiji.

­

U ozračju pesimizma i tjeskobe pred otvorenošću životu i pred prihvaćanjem novog života u kojemu se našla i naša Domovina, na poseban način pozdravljam nastojanje da se ovim Hodom za život, obitelj i Hrvatsku pruži poruka nade i stvaranje optimističkog ozračja koje je nužno za društvo u kojemu živimo. Neka ovaj Hod bude poticaj svima nama da prepoznamo ono dobro, plemenito i pozitivno u svakom ljudskom životu, u našim obiteljima, u našoj domovini Hrvatskoj, te da pristupimo traženju novih prilika, mogućnosti i vlastitih potencijala za rješavanje problema i stvaranja prijateljskog ozračja prema životu u njegovoj sveukupnosti.

Neka istovremeno ovo naše nastojanje u korist „kulture života", a protiv „kulture smrti", uključi i suosjećanje sa ženama pogođenim egzistencijalnim i moralnim dramama, kao i ženama koje se nalaze pod pritiskom okoline, što sve, nerijetko, značajno utječe na njihove odluke s obzirom na otvorenost životu i prihvaćanje novoga života – piše mons. Uzinić, zahvaljujući organizatorima na angažmanu i svjedočanstvu, moleći za sve nebeski zagovor Blažene Djevice Marije, zore novoga svijeta, Majke svih majki i Majke živih i na sve zazivajući obilje Božjeg blagoslova.

>> Evo što suprotstavljene strane kažu o incidentu tijekom skupa 'Hod za život'

Komentara 54

Avatar istovari
istovari
14:25 22.05.2016.

Nevjerojatno koliko su u Hrvata popularni ovi za zdravu pamet pogubni zazivači praznovjerja...crkva navodni zagovaratelj života ima na savjesti milijune spaljenih na lomačama i pobijenih u vjerskim ratovima....

ZV
Zvonko60
14:22 22.05.2016.

Umjesto biskupskih dvora gradimo djecije vrtiće, pomognimo majkama i ocevima. Rađat je jedno a odgajat i omogucit život dostojno čovjeku drugo. Lako pričat puna želuca kad nema za koru kruha.

DU
Deleted user
14:21 22.05.2016.

novi život je nova nada,optimizam,sve ono što ovoj državi treba stoga je svaki novi život ,ljubav i mrva optimizma--svi koji vole,nije bitno koje vjere su ili pak nevjernici moraju dati doprinos dobrobiti svoje domovine,stoga blagoslov -hoda za život-nije uperen protiv nikoga,već poziv protiv kulture smrti,a svatko odlučuje što će napraviti----------činjenica je da je čovjek stvoren kao društveno biće i ne može sam,podrazumjeva da ima i djecu i unuke i neki smisao života ,kako godine prolaze,jer (znam ih dosta)teško je biti star i sam----hvala na blagoslovu života

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije