Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskup Košić: Političari koji su protiv Hoda za život neće dobiti naš glas

Objasnio je kako to, ipak, nije pitanje političke promidžbe nego „trajno ljudsko pitanje i pitanje ljudskih i naših kršćanskih vrijednosti za koje se mi borimo i iza kojih stojimo“
09. lipnja 2020. u 15:51 18 komentara 1120 prikaza
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U emisiji Argumenti HKR-a, 9. lipnja, o prvom Hodu za život koji će se održati u Sisku 20. lipnja govorili su sisački biskup mons. Vlado Košić, koordinatorica Hoda za život za Zagreb Andreja Kotnik, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Stjepo Bartulica i koordinator Hoda za život za Imotski Stipe Čelan. Razgovarali su o načinu zaštite vrijednosti života kroz Hod za život, zakonodavnom okviru te nauku i angažmanu Crkve.

Sisački biskup poručio kako su svi dobrodošli na Hod za život u Sisak te kako oni političari koji su protiv, razumljivo, „neće dobiti glas nas katolika“, a one koji su za „ćemo poduprijeti“. Objasnio je kako to, ipak, nije pitanje političke promidžbe nego „trajno ljudsko pitanje i pitanje ljudskih i naših kršćanskih vrijednosti za koje se mi borimo i iza kojih stojimo“.

Sisak: Na konferenciji za medije najavljena manifestacija Hod za život U ZNAK POTPORE U osam hrvatskih gradova: U Sisku će se po prvi put održati 'Hod za život'

Biskup je dodao i kako je želio sudjelovati na Hodu proteklih godina, ali se on obično poklapa s podjelom sakramenta potvrde. „Raduje me to da smo, evo, prvi sada 20. lipnja i, ako Bog da, tu ću se ja pridružiti“, kazao je.

Govoreći o ljudsko pravo na život, kazao je da „ne samo da je 5. Božja zapovijed ‚Ne ubij!‘, nego, također je u Ustavu naše države, dakle već 30 godina, da svako ljudsko biće ima pravo na život“, Ustvrdio je kako prema prenatalnoj medicini, znanosti i od starine u „teološkom shvaćanju, čovjek već začećem prima neumrlu dušu i postaje osoba“. Rekao je kako taj stav katolici dijele i s muslimanima koji „su isto tako zabrinuti za život i žele ga zaštiti“ pa su s njima „u tim pitanjima morala često puno bliži negoli s nekim drugima“.

Dr. sc. Stjepo Bartulica je rekao kako Hod za život u Americi neprestano raste, a u njemu u velikom broju sudjeluju mladi do 30 godina te su zato prozvani pro life generacijom. Istaknuo je i činjenicu da masovni mediji ignoriraju Hod iako na njemu sudjeluje 600 – 700 tisuća ljudi.

košić Misa u Sisku Biskup Košić: Bleiburg je simbol najvećeg stradanja Hrvata u povijesti

Iz Imotskog se telefonski javio koordinator Hoda za život Stipe Čelan te najavio prvi Hod u tom gradu koji će se održati u rujnu. Kazao je kako Hod treba održavati i u Dalmaciji, iako je u njoj pozitivno ozračje prema životu, kako bi se vijest o životu čula u današnjoj buci vijesti te da se tako, malo-pomalo, taj stav izgrađuje i u ostalima.

Gđa. Kotnik rekla je kako se Hodom za život želi upoznati ljude sa znanstvenom činjenicom da je nerođeno dijete čovjek. Također, namjera je dati potporu ženama jer se dvije trećine trudnica koje se odluče na pobačaj, za to opredijele jer nemaju potporu društva. Naglasila je kako 18. dan od začeća djetetu kuca srce, 9 tjedana od začeća ono ima vlastiti otisak prsta, a u 10 tjednu, do kojeg je u Hrvatskoj pobačaj legalan, dijete se smiješi i osjeća bol.

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • JULIA:

    Nitko ne pita kosica. kome ce on dati svoj glas.

  • reborn:

    Život počinje začećem - to je znanstvena činjenica, a ne ideološki stav.

  • antiekstremist:

    86% katolika, a 16% vjernika u Hrvatskoj !