Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sovsko jezero

Biser netaknute prirode na Dilj-gori dobio poučnu šetnicu

Izletište i zaštićeni prirodni krajobraz Sovsko jezero
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
17.11.2022.
u 15:32

Projekt vrijedan 881 tisuću kuna s 85 posto sredstava sufinancira se iz europskih fondova

Popularno izletište na sjevernim padinama Dilj-gore, Sovsko jezero, dobilo je poučnu šetnicu. Duž šetnice postavljena su četiri panoa s informacijama o ovom zaštićenom krajobrazu i njegovoj raznolikoj i specifičnoj flori i fauni.

Riječ je o stazi sličnoj onima kakve imaju Kopački rit i Plitvička jezera, samo nešto manjih dimenzija. Izrađena je iz montažnih drvenih elemenata kako se ne bi ugrozila prirodnost i izvornost.

Projekt vrijedan 881 tisuću kuna s 85 posto sredstava sufinancira se iz europskih fondova.

– Šetnica je dužine oko 560 metara i usmjeravat će buduće posjetitelje da mogu bolje razgledati jezero. Usmjerili smo kretanje kako se ne bi štetilo biljkama i životinjama koje ovdje obitavaju – rekao je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Sovsko jezero biser je netaknute prirode i jedinstven primjer prirodnog jezera uz koje se razvila mala travnata oaza u inače šumovitome brdsko-brežuljkastom području u srcu Slavonije.

Zbog svoje razmjerno male površine od 3600 četvornih metara ne može se smatrati ornitološkim rezervatom, ali svakako je ekološki važno utočište brojnih ptica močvarica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije