Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Biračima je dosta ljevičarenja u ekonomiji

Izbori se dobivaju državnom štednjom i slobodom poduzetništva
12. svibnja 2015. u 12:00 1 komentara 412 prikaza
David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL

Laburist Ed Miliband negirao je Tonyja Blaira i izgubio na izborima u Velikoj Britaniji. Kad stranka lijevog centra ljevičari u ekonomiji, gubi na izborima. “Vratimo se u centar kako bismo pobijedili“, poručio je Tony Blair člankom koji je napisao za Observer poslije izbornog poraza Laburističke stranke s Milibandom na čelu, koji je činio sve da se udalji od blerizma.

A upravo s Blairom stranka je pobjeđivala. Ljevičarski populizam Eda Milibanda zastrašio je umjerene, ali nije uvjerio ni birače ljevice. Zarobljen idejama ljevice koja se protivi svakom obliku privatne inicijative, Miliband se pokazao slabim liderom. Zanimljivo je da nakon velike krize započete 2008., najveće poslije one iz 1929., kad se moglo očekivati da dolazi kraj liberalizmu, stranke ljevice (osim u Grčkoj, ali ona je zaseban slučaj) gube na izborima. Kad se očekivalo da će građani pokopati neoliberalizam i rezove u državnoj potrošnji te prigrliti ljevicu i tzv. socijalnu pravdu, dogodilo se suprotno. I to ne samo u Velikoj Britaniji, gdje je konzervativac David Cameron smanjio za 10% državnu potrošnju i do 50% općinsku te najavljuje rezove za daljnjih 12 milijardi funti, nego i u Francuskoj socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea, i u Njemačkoj kancelarke Angele Merkel.

U Francuskoj se ponovno pojavljuje Nicolas Sarkozy, a u Njemačkoj je dominacija A. Merkel gotovo potopila socijaldemokrate. Bez obzira na krizu za čije je izbijanje ljevica optuživala neoliberale, birače nije privuklo obećanje o neokejnezijanskoj socijalnoj pravdi i obrani “welfarea” (blagostanja) socijaldemokratskih stranaka. Talijanskom čelniku Demokratske stranke i premijeru Matteu Renziju stranački kolege spočitavaju da ne čini ništa “lijevoga“. A Renzi govori da želi u Italiji učiniti ono što je Blair proveo u Britaniji. Ni SDP premijera Zorana Milanovića u Hrvatskoj ne čini ništa “lijevoga”, ali i ništa da privuče birače centra. Izbori se dobivaju u centru, a ne na ljevici. Štednjom u državnoj potrošnji i slobodom u poduzetništvu.

>>Izlazne ankete: Cameronovim konzervativcima 316 mandata, Milibandovim laburistima 239

>>Cameron: Ojačat ću naše gospodarstvo i očuvati EU
 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • giglibigli:

    hrvatska je kao i grčka zaseban slučaj,očuvati ako je moguće i povečati broj zaposlenih u državnoj službi jedino je što se cijeni i prizna na izborima