Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborna senzacija

Cameron: Ojačat ću naše gospodarstvo i očuvati EU

Velika Britanija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.05.2015.
u 16:45


Lideri poraženih stranaka Miliband, Clegg i Farrage dali su odmah ostavke

Velika Britanija, ali i Europa i svijet, ostali su iznenađeni rezultatima parlamentarnih izbora u toj zemlji. Ni lider konzervativaca David Cameron nije vjerovao da će sam dobiti većinu u parlamentu i da neće više morati koalirati kako bi osigurao vlast.

Osvojio je 331 mjesto i time za pet mjesta premašio potrebnu većinu, što će mu omogućiti da doista provodi onu politiku koju je sam zacrtao. U njegovu pobjedničkom govoru pred vratima rezidencije u ulici Downing br. 10 iskristalizirale su se dvije važne teme – Škotska i referendum o ostanku ili izlasku iz EU. Sam je sebe okarakterizirao kao svojevrsnog oca svih nacija unutra Ujedinjenog Kraljevstva.

Još veće ovlasti Škotskoj

"Uvijek sam vjerovao u vladavinu koja poštuje sve nacije ove zemlje. U prošlom sazivu dali smo veće ovlasti Škotskoj i Walesu te pravo narodu Škotske da izađe na referendum. Kanim ići još dalje i Škotskoj dati još više ovlasti, među ostalim, i izuzetno važne ovlasti koje se tiču porezne politike", kazao je Cameron. Također je naglasio da sada nema nikakve prepreke da se za 2017. godinu raspiše i provede referendum o članstvu u EU. Obećao je da će zemlja biti snažnija jer će on učiniti sve da ojača gospodarstvo i očuva Uniju.

U danu kada su konzervativci slavili sasvim neočekivan izborni trijumf, čak tri stranke ostale su bez svojih lidera. Ed Miliband dao je ostavku na mjesto prvog čovjeka Laburističke stranke.

"Prijatelji, Britanija treba jaku Laburističku stranku koja će se moći dići iz pepela i sama sebe ponovno izgraditi nakon ovoga poraza kako bi u budućnosti mogli preuzeti vlast i zauzeti se za prava radnog naroda", kazao je Miliband. Jedno od pitanja koje ostaje otvoreno nakon jučerašnjeg dana jest ono o tome kako će se i hoće li se laburisti oporaviti nakon ovoga poraza.

Iako je u prošlosti bilo teških poraza i trenutak kada je povratak na vlast izgledao kao neostvariva želja, stranka se uvijek vraćala, uglavnom još jača. Laburisti su tijekom vladavine Margaret Thatcher bili na dosta niskim granama, no Tony Blair je nakon toga lošeg perioda uspio podići stranku i osvojiti čak 418 mjesta, odnosno 178 više od konzervativaca.

No ovoga puta oporavak neće biti ni jednostavan ni brz jer su laburisti izgubili svoje tradicionalno uporište – Škotsku, koju vjerojatno nikada više neće vratiti.

Najvitalnija stranka

S političke scene odlazi i lider liberalnih demokrata Nick Clegg. Može se reći da je poraz njegove stranke katastrofalan, a analitičari naglašavaju da je stranka teško nastradala u Škotskoj, ali i zbog činjenice da tijekom prošloga mandata nije bila u oporbi, već u koaliciji s konzervativcima, pa i oni birači koji su u prošlosti naginjali toj stranci, ovoga puta nisu vidjeli razlog zašto glasati za njih, a ne za konzervativce. Njihov bi oporavak mogao biti još teži, a glavni je zaključak da je ova stranka proigrala svoju povijesnu šansu da ostane treća stranka po snazi na britanskoj političkoj sceni. Ostavku je jučer dao i lider euroskeptičnog UKIP-a, Nigel Farage iako je nacionalistička stranka uspjela ući u parlament s jednim zastupnikom.

Uz Camerona, najveći pobjednik ovih izbora jest Škotska Nacionalna stranka (SNP) Nicole Sturgeon, koju mnogi već opisuju kao jednu od najsuvremenije ustrojenih stranaka u cijeloj EU i sigurno najvitalnijih na britanskoj političkoj sceni.

Komentara 2

TO
tolitol
22:23 09.05.2015.

Cameron tvrdi da će očuvati EU??? I takvo što napiše glavno večernjakovo pero za vanjsku politiku? Ne znam čemu se više čudim, iako bi valjda i površnom promatraču trebalo biti očito da Cameron misli na uniju Engleske, Škotske i drugih sastavnica Ujedinjenog Kraljevstva. Žao mi je što to moram iznova i iznova konstatirati no Večernji je danas tek sjena svoje sjene. Najobičniji portal na kojem se objavljuje sve i svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije