Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK NA SVJETSKU SCENU

Bin Salman se susreo s Macronom. Zaručnica ubijenog novinara: 'Primili su krvnika mojeg zaručnika'

France's Macron meets Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman in Paris
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS
1/3
29.07.2022.
u 14:17

U poruci upućenoj Macronu, Bin Salman je francuskom predsjedniku izrazio "duboku zahvalnost" i "zahvalio na toplu prijemu i gostoljubivosti".

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman "zahvalio" je u petak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na njegovu "toplom prijemu" dan prije, unatoč prosvjedima aktivista za ljudska prava.

Macron je u četvrtak primio saudijskog prestolonasljednika na radnoj večeri u Elizejskoj palači.

MBS-u, kako ga zovu, bio je to prvi službeni posjet Europi od ubojstva saudijskog novinara Jamala Kashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj prije nešto manje od četiri godine.

U poruci upućenoj Macronu, Bin Salman je francuskom predsjedniku izrazio "duboku zahvalnost" i "zahvalio na toplu prijemu i gostoljubivosti".

Photo: BENOIT TESSIER/REUTERS
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

Dodao je da je u razgovoru s francuskim predsjednikom "potvrđena zajednička volja za jačanjem strateškog partnerstva između dviju prijateljskih zemalja u svim područjima" i za "nastavkom koordinacije i posvećenosti pitanjima od zajedničkog interesa" te "jačanjem sigurnosti i stabilnosti u regiji". 

Kritičar saudijskih vlasti, novinar Jamal Kashaggi ubijen je i raskomadan 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu u koji je došao po papire za vjenčanje. 

Nevladina organizacija Demokracija za arapski svijet sada, koju je osnovao saudijski novinar, i švicarska nevladina organizacija Trial International podigle su četvrtak tužbu protiv MBS-a zbog suučesništva u Kashoggijevu mučenju i nestanku.

Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara, u četvrtak je rekla da je "zaprepaštena i ogorčena što je Emmanuel Macron primio sa svim počastima krvnika njezina zaručnika".

Američke obavještajne službe odgovornim za Kashoggijevo ubojstvo smatraju saudijskog prestolonasljednika koji niječe da ga je naredio premda priznaje da je kao čelnik zemlje za njega odgovoran. 

Bin Salmanov posjet Parizu njegova je nova "rehabilitacija", manje od dva tjedna nakon posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, koji je označio povratak bin Salmana na međunarodnu scenu u kontekstu rata u Ukrajini i velikog rasta cijena energije. 

MBS-a se hvali zbog njegovih reformi, ali i kritizira zbog represije nad disidentima u religijskim, političkim, ekonomskim i intelektualnim krugovima kao i u kraljevskoj obitelji.

MBS i Macron žele surađivati na "ublažavanju posljedica" rata u Ukrajini

Ured francuskog predsjednika priopćio je u petak da saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele "intenzivirati suradnju" kako bi "ublažili posljedice rata u Ukrajini u Europi, na Bliskom istoku i u svijetu".

Macron je tijekom večere sa saudijskim prestolonasljednikom "naglasio važnost nastavka koordinacije sa Saudijskom Arabijom u cilju diversifikacije opskrbe energentima europskih država", po priopćenju.

VIDEO: Ministar Filipović o štednji plina

Komentara 3

DU
Deleted user
17:49 29.07.2022.

Pravo i pravda apsolutno nikakve veze nemaju ako je na drugoj strani interes. Pogledajte samo kakve sve režime SAD podržava, ako je to njihov interes. Tada sloboda i demokracija nemaju nikakve veze. Uostalom kontrola medija na žalost danas je veća nego ikada.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
15:05 29.07.2022.

Kad trebaš naftu ili plin svatko je dobrodošao. Toliko o tim velikim vrijednostima koje kohezijski vežu zemlje članice EU. Fuj!

DU
Deleted user
22:56 29.07.2022.

molim sve komentatore koji velicaju zapad kao vodilju za buducnost za komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije