Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEZIVANJE

Prvi puta od brutalnog Khashoggijevog ubojstva, saudijski prijestolonasljednik stigao u neku europsku zemlju

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman poses for a photo ahead of the Jeddah Security and Development Summit in Jeddah
Foto: SAUDI ROYAL COURT/REUTERS
1/2
26.07.2022.
u 17:44

Američke obavještajne službe tvrde da je Mohammed bin Salman naručio Khashoggijevo ubojstvo, ali Rijad odbacuje tu tvrdnju.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman otputovao je u utorak iz Rijada u posjet Grčkoj i Francuskj, prvi posjet članicama Europske unije od ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prije gotovo četiri godine. 

Zapad je uvelike izbjegavao de facto vladara Saudijske Arabije nakon ubojstva Khashoggija, kolumnista Washington Posta koji je kritizirao kraljevstvo. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. 

Mohammed će se sastati s čelnicima Grčke i Francuske kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i načinima da se oni poboljšaju u nekoliko područja te o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u priopćenju službene Saudijske novinske agencije.

Ne navodi se koliko će posjet trajati. 

Njegov posjet počinje deset dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Saudijsku Arabiju i susreo se s bin Mohammedom. Bidenov posjet dočekan je kritikama u Sjedinjenim Američkim Državama, a osudile su ga i međunarodne skupine za ljudska prava. 

Američke obavještajne službe tvrde da je Mohammed bin Salman naručio Khashoggijevo ubojstvo, ali Rijad odbacuje tu tvrdnju. 

Saudijski prijestolonasljednik posjetio je nekoliko arapskih zemalja prošle godine i bio u Turskoj u lipnju. Dvije zemlje nastoje normalizirati odnose pogoršane nakon Khashoggijeva ubojstva. 

I francuski predsjednik Emmanuel Macron i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis posjetili su Saudijsku Arabiju prošle godine.

Više o nedavnom susretu američkog predsjednika i saudijskog prijestolonasljenika, pročitajte u Premium članku Večernjeg lista autora Hassana Haidara Diaba: Bidenu je 'krvavi princ' zadnji adut: Na današnjem summitu ključne su mu dvije stvari

VIDEO: Revijalna utrka lađa iz zraka

Komentara 3

AR
arutagajisur
19:06 27.07.2022.

EU je vazno da neko ima lovu, i nikakog morala, ta lova je njezin vrhovni Bog. Ameri stampaju lovu, i nije vazno koga su opljackali, koga ubili, kopme nacili bombe sa uranom, za njih su arapi dobri jer imaju naftu, jer je i za njih vrhovni bog dolar, Evropa je ista takva. Ako ima lovu, ili je gej njega niko nece prstom pipnuti. Takav nam je moral. Ali zato smo Berluskoni kaznili jer je spavao sa mladim djevojkama.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
08:18 27.07.2022.

Saudi se približava Europi! Bravo! Treba im u tome pomoći…

ST
Stipan
20:58 26.07.2022.

Hoće li demokrati uhapsiti terorista…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije