Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoran Vakula

Bilo bi dobro da uz kišu pada i cijena struje

Zoran Vakula
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
14.09.2014.
u 14:00

- Ekstrema će vrlo vjerojatno biti i u budućnosti. A i iznadprosječnosti - kazao je Zoran Vakula.

Tri pitanja postavili smo Zoranu Vakuli, glavnom meteorologu HRT-a.

Kad već mjesecima imamo toliko obilje kiše, koja i dalje ne staje, očekujete li pojeftinjenje struje?

Bilo bi dobro kada bi uz padanje kiše “padala” i cijena električne energije, ali bojim se da nije sve u kiši. Možda je nešto i u, očekivano, manjoj potrošnji električne energije (i zarade) tijekom prošlih mjeseci, zbog nedostatka vrućine u odnosu na mnoga donedavna ekstremno topla ljeta.

Je li i vama već dozlogrdila ova silna kišurina koja lijeva cijelo ljeto pretvorivši ga u jesen?

Naravno da jest. Ima li uopće kome nije?! Na žalost, ostvarile su se mnogobrojne prognoze, i kratkoročne, a i dugoročne koje su mjesecima bile prilično dosljedne u izračunima, za većinu Hrvatske, pozitivnog odstupanja od sezonskog prosjeka i srednje temperature zraka i ukupne količine oborine. No iznadprosječnost temperature bila je znatno manja od prošlih godina pa je dojam mnogih da je ljeto bilo hladno. Istodobno, njegova kišovitost je neprijeporna, i po količini kiše i po učestalosti.

Hoće li jesen i zima biti “normalni” ili među godišnjim dobima više ništa nije normalno?

Najprije definirajmo što je normalno. Ako je ono od prošlih 30 godina ili prošlih 10-ak, tada je to znatno različito, osobito kod temperature, nego za podjednako dugo razdoblje 60-ih godina 20. stoljeća. Svjedoci smo čestih vremenskih ekstrema kojekakve vrste. O kiši i poplavama govori se već tjednima, pa i mjesecima, a zaboravlja se da smo oko 11. lipnja u većini Hrvatske imali vruće dane, kao nikada prije u tom dijelu godine... Ekstrema će vrlo vjerojatno biti i u budućnosti. A i iznadprosječnosti. No nadam se da to sada neki neće tumačiti kao “dugu toplu zimu” i prigovarati mi za prognoze, kao za ovo ljeto.

>>Vakula: Stiže promjena vremena, obilna kiša i olujni vjetar

Komentara 10

HR
hr76
15:27 14.09.2014.

Pa isti nam je početkom ljeta najavljivao ekstremno vruće ljeto koje će se produžiti i na deveti i deseti mjesec (da nisam svojim očima i ušima sam to vidio i čuo možda bi mu ovdje i povjerovao)!

KA
kafka
14:24 14.09.2014.

Ako je suša bila izgovor za povećanje cijene struje - onda nema razloga da uz obilnu kišu ne slijedi pojeftinjenje struje, zar ne? . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . To bi bila poslovna dosljednost. . . . . U protivnom HEP (tj. Vlada) 'majmunira' potrošaće. A što je s ostalim trgovcima strujom?

KA
kafka
14:26 14.09.2014.

Vakula - jedan od rijetkih javnih osoba kojem se vjeruje. . . . . . . Kad kaže kiša onda je to doista kiša! . . . :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije