Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'2021. NIJE DONIJELA NAPREDAK'

Bill Gates: Zabrinjava me omikron, ali mislim da znam kad će pandemija završiti

Bill Gates
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.12.2021.
u 13:28

– Podcijenio sam koliko će teško biti uvjeriti ljude da se cijepe i da nastave nositi maske – kaže Bill Gates

Bill Gates smatra kako 2021. godina nije donijela napredak u borbi protiv pandemije koronavirusa kakvom su se svi nadali. 

S više smrti od koronavirusa u ovoj godini nego u 2020., delta-varijantom i izazovima s cijepljenjem, napredak nije bio zadovoljavajući, napisao je Gates u svom blogu. 

– Podcijenio sam koliko će teško biti uvjeriti ljude da se cijepe i da nastave nositi maske – napisao je Bill Gates, prenosi Bloomberg.  

Međutim, optimističan je za 2022. godinu. 

– Mislim da će akutna faza pandemije završiti do kraja 2022. – smatra Gates. 

Samo u SAD-u koronavirusom je bilo zaraženo 50 milijuna ljudi. 

– Nije upitno je li novi soj omikron zabrinjavajući. No, ovo je što znamo: Svijet je bolje pripremljen za rješavanje potencijalnih gorih varijanti nego u bilo kojoj drugoj fazi pandemije do sada – smatra Bill Gates. 

Procjenjuje, iako je trenutačno koronavirus otprilike 10 puta smrtonosniji od gripe, cjepiva i antivirusna sredstva mogu ga smanjiti za 50 posto. 

– Zajednice će i dalje imati povremene epidemije, ali će biti dostupni novi lijekovi koji bi se mogli pobrinuti za većinu slučajeva, a bolnice će moći podnijeti ostatak – kaže Gates. 

VIDEO Epidemiolog Bernard Kaić o omikron soju koronavirusa u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
14:27 09.12.2021.

Capak i ekipa znaju bolje od gazde Gatesa....

DA
dancuo
14:27 09.12.2021.

Zašto ovaj imunolog nije cijepio svoju djecu?

MU
Mulj
14:49 09.12.2021.

Čelna osoba Europske komisije Ursula von der Leyen, nedavno je javno rekla da bi trebalo otvoriti mogućnost obveznog cijepljenja u cijeloj Europskoj Uniji. Mislim da je jako važno da naša javnost zna podatak da njezin muž Heiko von der Leyen vodi jednu biotehnološku kompaniju koja se bavi istom terapijom koja stoji iza Pfizerovog cjepiva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije