Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Radeljić Bilošu:

'Biljana je razgovarala sa šeficom Porezne, naći će neku varijantu'

Biljana Borzan
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.09.2017.
u 15:25

Toj se trojki sudi na zagrebačkom Županijskom sudu, a USKOK ih tereti da su stopiranjem poreznog duga Biloševe tvrtke OLT oštetili proračun za 9,5 milijuna kuna

Mate Radeljić, sadašnji savjetnik predsjednice države za unutarnju politiku, tijekom 2012. često je zvao osječkog poduzetnika Željka Biloša. U to vrijeme Biloševa tvrtka OLT, upala je u probleme jer je dugovala milijunski porez državi, a Biloš je naplatu tog duga pokušao prolongirati na sve moguće načine.

U pomoć je zvao koga je mogao, a jedan od onih koji mu je u pokušaju prolongiranja duga pomagao je i Radeljić. To što su njih dvojica razgovarala snimljeno je tijekom tajnog nadzora i praćenja Biloša, te je sada predmet sudskog postupka u kojem su osim Biloša optužene i Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica Porezne uprave te bivša SDP-ova saborska zastupnica i Ružica Kovačević, bivša šefica ispostave Porezne uprave u Osijeku.

Toj se trojki sudi na zagrebačkom Županijskom sudu, a USKOK ih tereti da su stopiranjem poreznog duga Biloševe tvrtke OLT oštetili proračun za 9,5 milijuna kuna. Sve navedeno događalo se od srpnja 2012. do svibnja 2013., a snimke tajno snimljenih razgovora u četvrtak su preslušane u sudnici. Na tim snimkama se čuje kako Radeljić učestalo zove Biloša te ga izvještava o sastancima s Biljanom Borzan, SDP-ovom zastupnicom u Europskom parlamentu.

U priču oko spašavanja OLT-a, uključena je i ona, jer joj je Radeljić kazao da ako se Bilošu ne omogući prolongiranje poreznog duga, da će biti ugrožena radna mjesta u Osijeku. Što je i kako je razgovarao s , Radeljić prepričava Bilošu. - Biljana je razgovarala s Nadom, šeficom Porezne u Zagrebu. Naći će se s njom i dogovoriti neku varijantu da se plati u komadu - kaže Radeljić, na što Biloš odgovara: - Odlično.

U sljedećem razgovoru Radeljić izvještava Biloša, da je šefica Porezne pitala Borzan kada bi dug mogao biti plaćen: - Ona joj je kazala za mjesec dana, više nije moga izvući - kaže Radeljić Bilošu, koji je s tom informacijom zadovoljan. No dok se stvari dogovaraju na višoj razni, one ne štimaju na lokalnoj razini, pa jedan od Biloševih podređenih izvještava svog šefa o problemima koje ima u osječkoj poreznoj upravi, gdje kako kaže lijeva ne zna što radi desna.

Ovaj ga sluša pa mu na to kaže: - Mate je razgovarao s Biljanom i dobili smo rok od mjesec dana - kaže Biloš. - Znam i mene je Mate zvao - odgovara mu sugovornik. Iz sadržaja razgovora očito je da su Radeljić i Biloš u dobrim, pa čak i prijateljskim odnosima, jer u jednom razgovoru Radeljić Biloša moli da mu nabavi karte za utakmicu - Hajduka. - Sada kada su prošli dalje, trebaju mi četiri karte - kaže Radeljić Bilošu. - Što će ti četiri karte? - pita ga Biloš. - Za mene, ženu i djecu. Ajd’ probaj mi to nabaviti, pa ti znaš Jaku Andabaka - kaže Radeljić Bilošu.

U jednom drugom razgovoru, Radeljić se žali Bilošu kako se Osječka televizija, kojoj je Biloš jedno vrijeme bio vlasnik, a Radeljić je na njoj radio, javila na natječaj, no nisu dobili novca koliko je Radeljić mislio da će dobiti. Radeljić se tako žali Bilošu da su više novca dobile neke druge lokalne ili gradske televizije, ta da mu od tog novca neće ostati ništa kada plati PDV, plaće, ZAMP... Radeljić sve vrijeme izvještava Biloša kako napreduju njegovi razgovori s B. Borzan, a Biloš paralelno pokušava ishoditi kredit kojim bi otplatio porezni dug, no taj posao sve više zapinje.

Pomoć oko poreznog duga traži i od bivšeg HNS-ovog ministra Ivana Vrdoljaka, a na tajnim snimkama uhvaćena su dva razgovora Biloša s Vrdoljakom u kojem se spominje problem koji će se riješiti. - Zvao me Vrdoljak, on će odmah ujutro zvati šeficu Porezne, a ja se s njim nalazim u podne - referira Biloš jednom sugovorniku sadržaj razgovora s Vrdoljakom. U jednom razgovoru čuje se i kako Biloš zove tajnicu ministra Slavka Linića te dogovara sastanak s Linićem za sljedeći dan, no što je bilo na tom sastanku, Biloš, ako je suditi po tajnim snimkama, nije podijelio sa svojim suradnicima. Suđenje se nastavlja idući tjedan kada će se početi i sa saslušanjem prvih svjedoka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije