Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I Sisak dobio instruktore za mobilitet

Bijeli štap nije samo obilježje, nego put u samostalnost slijepih

Sisačka Udruga slijepih osoba dobila tri instruktora za mobilitet
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
01.09.2014.
u 12:09

Očekujem da ću se osamostaliti i razbiti strahove. Bojim se da u nešto ne udarim, kaže gimnazijalac Pavao Anić

Srednjoškolac Pavao Anić prvi je slijepi učenik sisačke Gimnazije, iznimnog talenta za glazbu. Unatoč vedrom duhu i aktivnom životu, invaliditet mu u kretanju postavlja ograničenja koja je odlučio premostiti usvajajući tehniku bijelog štapa, dostupnu od sada i u Sisku.

Napredak već vidi

– Očekujem da se osamostalim i razbijem svoje strahove. Bojim se da u nešto ne udarim, a sigurno se ne osjećam ni po svojoj kući. Napredak vidim već sada i nadam se da ću uspjeti- kaže Pavao. Riječ je o novom državnom programu u kojeg se uključio i sisački Dnevni centar slijepih te zahvaljujući potpori Europskog socijalnog fonda dobio tri osposobljena instruktora orijentacije i mobiliteta. Slijepim osobama na taj način pomaže i Iva Toš.

– Puno mi znači doprinositi i rado sam prihvatila posao. Nije naporno, družimo se i hodamo na svježem zraku- kaže mlada trenerica Iva kojoj se odrađeno upisuje i u radnu knjižicu. Hodati uz pomoć štapa uči i umirovljenica Mirjana Haramina koja je oslijepila kao djevojka, a uzrok tome nikada nije otkriven.

– Zadovoljna sam do sada postignutim i bit ću sretna ukoliko ću sama moći do trgovine, kako ne bi stalno zamarala druge sa svojim potrebama, jer nisu svi uvijek ni dostupni- kaže učenica Mira. Na području Sisačko-moslavačke županije 200 je slijepih osoba, a program je dostupan svima njima.

– Do sada su naši članovi po takva nova znanja morali ići u Zagreb, a sada im je usluga omogućena ovdje. Mobilnost je glavni čimbenik neovisnog življenja. Veliku korist od programa imat će novoosljepljene osobe koje nisu prošle psiho-socijalnu integraciju. Imamo osmero osoba koje mogu proći obuku, kao i one koji se trebaju prisjetiti naučenog - ističe Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije i Siska. Instruktori su znanje stjecali kroz 500 sati teorije i prakse kolegija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Prostor se iznova mijenja

– Tehnika bijelog štapa je bazna. Prostor se iznova mijenja, ulice se rekonstruiraju i ukoliko ne savladamo zakone orijentacije ne možemo ni štap, bez kojeg nema osamostaljenja. U Hrvatskoj je desetero instruktora, a ovakvim iskorakom i napretkom rušimo predrasude da je bijeli štap samo obilježje sljepoće- zaključila je Mira Katalenić, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije