Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO

Tužiteljstvo BiH: Ubojstvo vojnika je djelo terorizma

Sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.11.2015.
u 11:48

Tekfirije u koje je Suljagić svrstao ubojicu Omeragića predstavljaju struja radikalnog islamizma odnosno vehabizma

Ubojstvo vojnika Oružanih snaga BiH, koje je jučer navečer počinjeno u Sarajevu, djelo je terorizma, priopćilo je Tužiteljstvo BiH, prenosi Klix.ba. Da je riječ o terorističkom činu smatra i Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine

Doministri obrane BiH Emir Suljagić i Boris Jerinić rekli su kako je njihovo ministarstvo na stajalištu kako se teroristički čin dogodio stoga što nije bilo potrebne koordinacije s civilnim sigurnosnim i policijskim strukturama.

- Ovo je bio teroristički čin počinjen protiv pripadnika oružanih snaga - kazao je u Sarajevu na konferenciji za novinstvo Suljagić. 

U slučaju napada počinjenog u srijedu vojska nije imala nikakvih ovlasti djelovati, jer je on počinjen izvan vojnog objekta pa je odgovornost za to na civilnim sigurnosnim agencijama.

Realna teroristička opasnost

- Moje je stajalište da su policijske agencije zakazale - kazao je Suljagić dodajući kako ministarstvo obrane nije bilo informirano o onome o čemu je moralo dobiti informacije kako bi zaštitili svoje osoblje od potencijalnih prijetnji.

Doministar obrane BiH istaknuo je kako je BiH suočena s realnom terorističkom opasnošću i svoje ponašanje mora prilagoditi toj situaciji. Podsjetio je i na napad jednog islamističkog ekstremista na policijsku postaju u Zvorniku, počinjen u travnju ove godine, kada je ubijen policajac. Suljagić je istaknuo kako su i u jednom i drugom slučaju metom napada bili ljudi u odorama.

- Postoji problem, njegovo je ime terorizam i moramo se suočiti s njim - kazao je Suljagić priznavši kako su oružane snage BiH u srijedu zatečene nespremne, no istodobno je poručio kako se to više neće dogoditi. 

Drugi doministar obrane Boris Jerinić je kazao kako je očevidno da nije bilo dovoljno koordinacije i razmjene informacija među sigurnosnim i drugim službama u BiH.

- Suglasan sam da je koordinacija izostala, no to nije pitanje za ministarstvo obrane - kazao je Jerinić dodajući kako sada očekuje da Vijeće ministara BiH poduzme mjere kako bi se slični događaji ubuduće spriječili.

Ubojica poznat kao narkoman

Ubojica, koji je identificiran kao Enes Omeragić (34), kako tvrdi Jerinić, bio je u policijskim evidencijama kao narkoman i počinitelj raznih kaznenih djela, a policija ga uopće nije pratila niti je ikada pretražila kuću u kojoj je očevidno skrivao cijeli arsenal oružja kojega je i uporabio tijekom svog smrtonosnog pohoda u srijedu.

- Valjda će svi u BiH shvatiti da imamo isti problem i da ga trebamo zajednički rješavati - kazao je Jerinić dodajući kako ne bi trebalo biti dvojbe da je ubojstvo dvojice vojnika bio teroristički čin.

Načelnik Glavnog stožera OS BiH general Anto Jeleč kazao je kako vojska pruža potporu civilnim istražnim tijelima i poduzima mjere kako bi se priječilo ponavljanje sličnih događaja.

- Oružane snage BiH poduzele su i poduzimaju sve kako bi zaštitili svoje pripadnike, materijalna sredstva i lokacije - kazao je general Jeleč.

Izabrao baš vojnike

Istragu u ubojstvu dvojice vojnika u Sarajevu preuzelo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine jer postoje naznake kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o kaznenom djelu terorizma, potvrdio je ranije danas glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić.

Zamjenik ministrice obrane BiH Emir Suljagić danas je ranije ustvrdio kako je jasno da je ubojica Enes Omeragić za metu imao baš vojnike te kako se iz toga može i zaključiti da je riječ o terorizmu.

– Sve je izvjesnije kako je riječ o terorističkom napadu – kazao je Suljagić za BH radio 1. Dodao je i kako je "sasvim izvjesno" da je Omeragić povezan s osobama radikalnih vjerskih odnosno tekfirijskih uvjerenja.

Dokaz da je u pozadini svega terorizam Suljagić vidi i u činjenici da je na mjestu na kojemu je počinjen napad bilo i drugih osoba, no Omeragić je za mete izabrao baš vojnike u odorama oružanih snaga BiH.

Nekoliko očevidaca zločina koji je Omeragić počinio ubivši vojnike Amina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34) posvjedočilo je novinarima kako je napadač, koji se raznio bombom nakon što ga je policija pronašla u kući u kojoj se skrivao, odijevanjem i ponašanjem odavao dojam osobe bliske radikalnim islamistima.

Družio se s Arapima

Dnevni avaz danas prenosi izjave neimenovanih stanovnika naselja Sokolje, u kojemu je Omeragić živio, koji tvrde kako se on u posljednje vrijeme družio s osobama arapskog podrijetla koje su se tamo doselile te kako je upravo tada počeo mijenjati ponašanje.

Tekfirije u koje je Suljagić svrstao ubojicu Omeragića predstavljaju struju radikalnog islamizma odnosno vehabizma, a većinu drugih muslimana optužuju za idolopoklonstvo. Njihovo je tumačenje kako je dopušteno ubiti svakoga onoga tko se protivi njihovu tumačenju islama.

Sljedbenici te otpadničke struje u islamu u Siriji ratuju kao ogranak Al-Qa'ide i često posežu za brutalnim ubojstvima neistomišljenika.

Državno tužiteljstvo, u čijoj je ovlasti procesuiranje najtežih kaznenih djela, slučaj ubojstva dvojice pripadnika oružanih snaga BiH preuzelo je od Županijskog tužiteljstva u Sarajevu koje je istragu započelo odmah nakon napada počinjenog u srijedu navečer.

Azinović oprezan

Tužiteljstvu BiH pomaže Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čija je glasnogovornica Kristina Jozić također potvrdila kako je moguća teroristička pozadina napada u središtu pozornosti istražitelja.

– Napad na dvojicu vojnika u Rajlovcu ima elemente terorističkog djela – kazala je Jozić.

Profesor sigurnosnih studija na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Vlado Azinović, vrstan poznavatelj islamskog radikalizma, danas je ipak bio krajnje oprezan u komentiranju ubojstva dvojice vojnika.

– Ništa se ne može kazati prije nego što istraga bude dovršena. Što je sve motiviralo Omeragića da ubije dvojicu vojnika u jednoj kladionici za sada nije jasno nikome pa ni policiji. Oni sada utvrđuju činjenice, razgovaraju sa svjedocima i sklapaju kockice kompliciranog mozaika. Dok se to ne dogodi, nemaju smisla nikakve preuranjene ocjene – kazao je Azinović Hini.

Istaknuo je kako je sada najvažnije da se ta istraga što prije okonča jer će u protivnom slijediti sve više nagađanja koja samo potiču uznemirenost ionako prisutnu od prošlotjednih terorističkih napada u Parizu.

>> Suljagić: 'Dvojica vojnika OS BiH ubijena su na poslu, u uniformama kada se nisu mogli braniti'

>> 'Napad u Sarajevu treba gledati u svjetlu Pariza'

Komentara 9

MO
mobitel20
12:04 19.11.2015.

Svi europski muslimani trebaju,ne moraju ako nece, biti najagilniji u borbi protiv serijata u kojima ce ,uz ostalo, i zenski dio njihovih obitelji biti uskracen za mnoga ljudska(zenska) prava. Druga je stvar sto serijat nikako nije sukladan demokratskim drustvima...izbor jee na njima, a mi svi ostali trebamo pomoci onima koji se hoce boriti s tom posasti...Ako pak,vecina njih to ne zeli, onda s njima odnosi trebaju biti kao sto su bili izmedju dva bloka 60-tih godina.

CA
cadjo
12:17 19.11.2015.

"tuziteljsvo bih" to zakljucilo tek danas !!! Bradati muskarac tipa "taliban" se seta i usput ubija automatskom puskom vicuci "alah uegber". Treba 24 sata gospodi u sarajevu da zakljuce o cemu se Radi. Sad ce vjerovatno reci, neko mu poginuo u ratu pa se malo naljutio...

LK
L@k@konjic@
13:35 19.11.2015.

tko se ne može prilagoditi europskoj kulturi mars u pijesak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije