Naslovnica Vijesti Svijet

BiH će preuzeti svoje građane koji su zarobljeni kao pripadnici IS-a

Jedan od njih navodno je i Ibro Čufurović za kojim je prošle godine raspisana Interpolova crvena tjeralica. On je bio učenik jednog od vođa radikalnih islamista u BiH Huseina Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog novačenja bosanskohercegovačkih građana za terorističke postrojbe
14. veljače 2019. u 11:47 10 komentara 1612 prikaza
Islamska država
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Vlasti u Bosni i Hercegovini prihvatile su zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u proteklim godinama u Siriji i Iraku borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija poput Islamske države (IS) a tamo su zarobljeni u protuterorističkim operacijama, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

'Mi volimo Ameriku, ali nećemo popustiti' SAD oštro Kosovu: “Olako shvaćate naše prijateljstvo!”

On je kazao kako bi iz u BiH uskoro trebala biti prebačena dvojica državljana te zemlje koja su trenutačno u zatvorima u Siriji.

Njihov identitet nije potvrđen no "Avaz" tvrdi kako je riječ o osobama koje su do odlaska u Siriju živjele u Sarajevu i u Velikoj Kladuši a jedan od njih navodno je Ibro Čufurović (24).

"Imamo informacije da se radi o dvije osobe koje se trebaju vratiti u BiH ali ne mogu potvrditi da su iz Sarajeva i Velike Kladuše. U svakom slučaju ako se potvrdi da su državljani BiH mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosuđem BiH", kazao je Mektić pojašnjavajući kako bi do kraja tjedna trebali biti okončani pregovori o tome kako će i pod kojim uvjetima BiH preuzeti sve svoje državljane koji su zarobljeni pod sumnjom u povezanost s terorizmom.

Čufurovićevo ime dospjelo je u javnost kada je u studenom prošle godine objavljeno kako je za njim raspisana Interpolova crvena tjeralica te kako je on jedan od 19 državljana BiH za kojima se traga diljem svijeta zbog povezanosti s islamističkim teroristima koji ratuju u Siriji i Iraku.

Ali Khamenei PREGOVORI Iranski čelnik: SAD nije vrijedan razgovora, oprez s Europljanima

On je bio učenik jednog od vođa radikalnih islamista u BiH Huseina Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog novačenja bosanskohercegovačkih građana za terorističke postrojbe.

Zahtjev državama čiji su građani zarobljeni kao teroristi u Siriji i Iraku da ih preuzmu iz zatvora u kojima se nalaze te da ih same procesuiraju je ranije ovog mjeseca iznio američki državni tajnik Mike Pompeo.

Na sastanku predstavnika država-članica koalicije za borbu protiv IS-a koji je u Washingtonu održan 6. veljače ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je u ime njegove zemlje preuzeo tu obvezu.

Pouzdanih podataka o tome koliko je točno državljana BiH još uvijek u Siriji i Iraku nema no pretpostavlja se kako bi ih tamo moglo biti oko 120 uključujući pedesetak žena s djecom koje se nalaze u kampovima ili u zarobljeništvu.

Trump i Putin Konferencija o miru i sigurnosti Rusija ne prisustvuje bliskoistočnoj konferenciji u Poljskoj

Oko 50 državljana BiH ranije se vratilo u zemlju nakon što su se borili u Siriji i Iraku i svi su procesuirani pred bosanskohercegovačkim pravosuđem no izrečene su im razmjerno blage zatvorske kazne jer im se nije moglo dokazati počinjenje konkretnih zločina.

Sigurnosne službe u BiH raspolažu podatkom kako je barem 76 državljana te zemlje poginulo u Siriji i Iraku uključujući tu četvoro djece te pet žena koje su njihovi očevi i muževi poveli sa sobom na ratišta.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar zong
  zong:

  Ma ja trebaju borce...

 • batva:

  Ovaj zahtjev za povrtkom boraca i njihovih familija u BiH od strane SAD-a nije slučajno.To je kukavičje jaje kako bi se u budučnosti mogao destabilizirati Balkan a sve u interesu i pčotrebi SAD-a i ravnopravnijih članica EU.

 • kruno60:

  Ove treba na neki novi Alcatraz a ne u BIH. Što dalje od civilizacije!