Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKE IGRE

BiH će Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu zbog špijunske afere

Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
17.04.2019.
u 19:27

Hrvatske vlasti kao i SOA odbacili su tvrdnje bošnjačke strane da su hrvatski obavještajni krugovi regrutirali državljanje BiH da podmeću oružje u islamske bogomolje

Predsjedništvo Bosne i Hrecegovine u srijedu se službeno očitovalo o navodnoj špijunskoj aferi koju je dio medija u toj zemlji i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povezivao s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA), te je odlučilo da se Hrvatskoj zbog toga uputi prosvjedna nota.

"Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku", stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno nakon sjednice državnog vrha održane u Sarajevu.

"Afera selefije", kako je prozvana u bosanskohercegovačkim medijima, potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su točne tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalnih terorista.

Ravnatelj SOA-e Danijel Markić te je optužbe odbacio ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili obavijesne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

"Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti Europske unije i NATO-a", pojasnio je Markić u ožujku nakon izbijanja afere.

Biljana Borzan o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda

Komentara 15

Avatar Dixie_land
Dixie_land
20:00 17.04.2019.

Tko još ozbiljno shvaća BiH kao državu ? Treba što prije obnoviti HRHB i izvuć naš narod iz tvorevine pa neka onda rade što god hoće.

BA
BakaMraz
19:34 17.04.2019.

Drzava koja to nije ce uputiti HR notu? Pa neka prvo naprave drzavu iz svoje tri drzavice pa onda neka sole pamet drugima!

PB
priska.bresci
21:21 17.04.2019.

Ovaj ima halucinaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije