Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Naknada za pretrpljene traume: Nizozemski veterani iz Srebrenice dobit će po 5.000 eura

Bivšim pripadnicima UNPROFOR-a koji to žele nizozemsko će ministarstvo od 2022. omogućiti zajedničke odlaske u Srebrenicu
11. veljače 2021. u 17:40 10 komentara 949 prikaza
Srebrenica
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nizozemski vojnici koji su kao dio mirovnih snaga UN-a bili raspoređeni u Srebrenici u ljeto 1995., kada su tamo srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima, dobit će od svoje države po pet tisuća eura naknade za pretrpljene traume i priliku da još jednom posjete to područje. 

NEVOLJE ĆE PROUZROČITI I VJETAR Vakula: 'Najtopliji dio veljače je prošao...' Evo koliko će hladno biti sljedećih dana

Takvu odluku donijela je nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld-Schouten, a na temelju preporuka posebnog povjerenstva koje je imalo zadaću provjeriti stanje u kojemu se danas nalaze bivši pripadnici postrojbe poznate pod nazivom Duthcbat III, čija je zadaća u srpnju 1995. godine bila čuvati Srebrenicu kao zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Odluka je od srijede dostupna na mrežnoj stranici nizozemskog ministarstva obrane.

Naknada od po pet tisuća eura je neoporeziva, a u priopćenju se ističe kako je ona simbolično priznanje svih poteškoća s kojima su se nizozemski vojnici suočili u Srebrenici u ljeto 1995. godine, ali i svega što je nakon toga uslijedilo kada su bili "izloženi kritici i nepravednoj negativnoj medijskoj pozornosti".

Šibenik: Umirovljenici u redovima čekaju isplatu mirovina SVE SKUPLJE DO VLASTITA NOVCA Banke masovno dižu naknade za podizanje ‘keša’ na šalterima

Bivšim pripadnicima UNPROFOR-a koji to žele nizozemsko će ministarstvo od 2022. omogućiti zajedničke odlaske u Srebrenicu kako bi tamo još jednom vidjeli mjesto na kojemu su počinjeni masovni zločini te o tome razgovarali s mještanima.

Nizozemski vojnici iz sastava UNPROFOR-a na područje zaštićene zone Srebrenica raspoređeni su 1994., zamijenivši Kanađane koji su tu enklavu štititli od 1993., kada je ona i proglašena zonom pod zaštitom UN-a.

Srpske su snage od početka 1995. godine neprekidno vršile pritisak na Nizozemce ometajući rotaciju vojnika i ograničavajući im opskrbu. Malobrojni i slabo opremljeni Nizozemci u srpnju 1995. suočili su se s velikom ofenzivom vojske i policije bosanskih Srba. Ostali su bez očekivanih pojačanja i zračne potpore te su se 11. srpnja praktično predali.

'SAD MI JE ŽAO' Bio je legenda u Lijepoj Našoj, a sada je vozač kombija: 'Nisam trebao otići iz Hrvatske'

Nakon toga uslijedio je najveći ratni zločin u Europi nakon 2. svjetskog rata, masakr u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok je preostalo bošnjačko stanovništvo protjerano.

Te su masovne likvidacije zarobljenika pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okvalificirane kao zločin genocida, zbog kojega su na doživotne kazne zatvora osuđeni ratni politički i vojni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Vrhovni sud Nizozemske je 2019. donio presudu po kojoj je ta država odgovorna za smrt 350 Bošnjaka koji su se u vrijeme pada srebreničke enklave zatekli u bazi Dutchbat-a u Potočarima, no ne i za ostale žrtve pokolja kojega su počinile srpske snage.
Odlukom Europskog parlamenta iz 2009. godine 11. srpnja proglašen je europskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • EroK:

  Zašto Nizomzeski gradjani moraju plaćati za zločine Srbije? Ovo je sve lijepo i plemenito, ali bi to trebala plaćati Srbija, a ne Nizozemska. Ovako izgleda da je Nizozemska bila sa učesnik u zločinu, a ne žrtva, čiju su naivnost Srbi ... prikaži još!rbi iskoristili. Ne želim vjerovati da je cijeli UMPROFOR bio dio Srpske agresije? Ovaj čin to izgleda potvdjuje? Bože dobro smo prošli pored svih ovih nakaradnih i zločinačkih okruženja. Canadski Umproforci (Gen. Leslie) iako su priznali neke od laži, koje su lansirali protiv Hrvatske, ipak ih nije smetalo primiti odlikovanja za hrabrost, ne postojeće ratne akcije. U to doba, prva dama Canade je bila Mila Malroney, kćerka Dimitrije Mita Pivnicki, zato nije ni čudo za ta odlikovanja, koja su dobili i sve što su nam podmetali. Ali ipak i pored svega toga dragi Bog nam je dao mudrost, izdržljivost i omogućio pobjedu!

 • Avatar Večernje žutilo
  Večernje žutilo:

  "...Naknada za pretrpljene traume...."___Na to bi se moglo gledati i kao na nagradu da nisu spasili tisuće ljudi poslavši ih u smrt...

 • I ja tebi:

  E luda naroda pa zašto novac njima zato što su se ponijeli kao .ičke . A možda i razumijem treba im nadoknaditi štetu za usrane gaće .