Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bidenova administracija u najvećem pokušaju regulacije umjetne inteligencije

FILE PHOTO: President Joe Biden delivers an address to the nation from the Oval Office of the White House in Washington
JONATHAN ERNST/REUTERS
30.10.2023. u 08:36

Izvršnom se uredbom namjerava ponajprije dobiti izravan uvid u sve što se tiče umjetne inteligencije, u bilo kojem sektoru. Očito je da američka administracija ne želi da joj se ponovo dogodi isto što i s društvenim mrežama

Danas bi američki predsjednik Joe Biden trebao predstaviti izvršnu uredbu kojom bi se na do sada najambiciozniji način regulirala primjena i razvoj umjetne inteligencije u Sjedinjenim Državama. A prilično je sigurno da će se prema politici najveće svjetske sile ravnati i ostali, pogotovo s obzirom na to da se najveći napredci u razvoju umjetne inteligencije događaju upravo ondje. Jasno je da se sve događa manje od godinu dana nakon što je javnosti predstavljen Chat GPT koji se slobodno može koristiti i čije su mogućnosti zaprepastile mnoge već na samome početku. Ali, Bidenova je uredba interesantna jer će kontrolu razvoja i primjene takvih alata u Sjedinjenim Državama provoditi vladine agencije i uredi čiji će se broj u tu svrhu znatno povećati.

To je usmjereno na kontrolu rizika za koje se pretpostavlja da će ih umjetna inteligencija donijeti, a važno je istaknuti i nastojanje da se tehnologija primijeni na najbolji način, da se ne izazovu stresovi na tržištu rada i društveni poremećaji. Uz to što se uredba bavi umjetnom inteligencijom, tema su i migracije, odnosno olakšavanje dobivanja dozvole za boravak i rad u Sjedinjenim Državama. Očito je Bidenova administracija svjesna da je počela u tehnologiji zaostajati za Kinom, a za hvatanje koraka potrebno joj je još kvalificiranih kadrova koje očito namjerava tražiti i u zemljama Središnje i Južne Amerike, odakle dolaze migracijski valovi – ponajprije na granicu s Meksikom. Ali, isto je tako jasno da američka vlada ne želi ni u jednom trenutku ispustiti kontrolu nad razvojem tehnologije koja će, po svemu sudeći, biti ključna u svim životnim i ekonomskim sferama. I u tom smislu uredba obuhvaća i zaštitu privatnosti, kibernetičku sigurnost, sprečavanje diskriminacije, nametanje pravičnih pravila igre za radnike i industriju koja se razvija sve brže.

POVEZANI ČLANCI:

Očito je kako se ne želi ponovo na gorak način učiti lekcija poput one s društvenim mrežama gdje je i američka, kao i bilo koja druga administracija u svijetu, uhvaćena na prepad, a to je rezultiralo brojnim šokovitim razvojima događaja čijim posljedicama svjedočimo i danas. Snaga umjetne inteligencije već je u početku izazvala veliku pozornost. Riječ je o tehnologiji koja je realno još u povojima, ali daje vrlo jasne naznake da se njezina moć može razviti do zastrašujućih razmjera. Također treba primijetiti kako je riječ o uredbi, a ne još o zakonu, ali i to bi trebalo biti dovoljno da se stekne bolji uvid u razvoj umjetne inteligencije jer se saveznim agencijama omogućuje da izravno na to utječu. Omogućuje se Saveznoj trgovinskoj komisiji da se koncentrira na situacije nelojalne konkurencije te eventualnog nanošenja štete kupcima.

Uredba na 111 stranica određuje i formiranje Vijeća za umjetnu inteligenciju pri Bijeloj kući kako bi se koordinirale sve te brojne aktivnosti naložene saveznoj administraciji. Bijela kuća ovaj put ne želi ništa prepustiti slučaju pa će se pokrenuti i javni pilot-program za istraživanje umjetne inteligencije – National AI Research Resource. S time da američka administracija želi znati i što sve oko umjetne inteligencije radi realni sektor, a to uredba omogućava. I to do razine da se kompanije obvezuje na podnošenje detaljnih izvješća o tome kako grade i uvježbavaju modele čak i kod najnaprednijih sustava umjetne inteligencije. Sve ovo vjerojatno baš i neće razveseliti vodeće igrače na tržištu, ali olakšani pristup kvalificiranim kadrovima, što je jedan od najvećih problema IT sektora danas, sasvim sigurno hoće.

Jer, osim što će američka administracija olakšati dobivanje zelene karte ili omogućavanje rada za te kompanije migrantima, isto će se tako uložiti i u promociju Sjedinjenih Država kao zemlje poželjne za proučavanje, edukaciju i rad na sustavima umjetne inteligencije. I pri tome će se tražiti od realnog sektora informacija gdje su osposobljeni kadrovi najviše potrebni. Da je ovo sveobuhvatna uredba, svjedoče i odredbe prema kojima se i manje kompanije iz industrije poluvodiča zove u konzorcij National Semiconductor Technology Center, čime im se daje pristup paketu subvencija vrijednom 11 milijardi dolara. Slučaju se ne prepušta ništa, a sasvim sigurno uredba će biti predmet velike rasprave u tjednima koji slijede.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Stručnjak za kibernetičku sigurnost: Svi smo potencijalne žrtve kibernetičkih napada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije