Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrajinska kriza

Separatisti na istoku pogodili vojni avion, ukrajinskog političara mučili do smrti

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/12
22.04.2014.
u 19:40

Na avion je otvorena paljba, no pilot je uspio sletjeti natrag u svoju bazu u gradu Kijevu unatoč oštećenjima na letjelici koja nisu bila velika

Ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov ponovno je pokrenuo vojne operacije usmjerene protiv proruskih militanata na istoku, nakon što je dvoje muškaraca, od kojih je jedan političar, mučeno do smrti, javlja BBC.

– Teroristi koji su cijelu regiju Donjeck pretvorili u taoca otišli su predaleko, rekao je Turčinov i dodao kako je tijelo političara Vladimira Ribaka pronađeno blizu Slovjanska gdje su separatističke snage danas pogodile vojni avion koji ih je nadlijetao.

Na njega je otvorena paljba, no pilot je uspio sletjeti natrag u svoju bazu u glavnom gradu Kijevu unatoč oštećenjima na letjelici koja nisu bila velika.

Do odluke o novim vojnim operacijama došlo je tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Ukrajini koji je dao podršku trenutačnoj vlasti zbog "ponižavajućih prijetnji" iz Rusije.

Nakon što je razgovarao s predsjednikom Ukrajine Oleksandrom Turčinovom i "prijelaznim" premijerom Arsenijem Jacenjukom, Biden se obratio i parlamentu u Kijevu obećavši pomoć ukrajinskoj ekonomiji, no upozorivši ih da se moraju izboriti s "rakom" endemske korupcije.

Također, SAD je obećao dodatnih 50 milijuna dolara za ukrajinske reforme.

Vlasti u Moskvi i Washingtonu i dalje pozivaju jedni druge da pojačaju utjecaj na obje strane u ukrajinskoj krizi u nedostatku bilo kakvog znaka da se provodi prošlotjedni sporazum iz Ženeve.

Proruski separatisti i dalje odbijaju napustiti zgrade koje su zauzeli u istočnoj Ukrajini, a ultranacionaliste okrivljuju za pucnjavu na separatističkom punktu, prenosi Euronews.

Američki State Department planira uvođenje dodatnih sankcija, osim ako Moskva ne izvrši pritisak na svoje saveznike u Ukrajini.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je SAD da pokuša utjecati na "usijane kijevske glave".

– Sporazum iz Ženeve ne provodi se, a oni koji su preuzeli vlast u Kijevu grubo ga krše. Vlasti ne rade ništa, nisu ni prstom pomaknule da uklone uzroke duboke krize u Ukrajini – rekao je Lavrov.

Diplomatska razmjena trajat će i dalje, OESS je u Ukrajinu uputio posrednike koji će tumačiti sporazum iz Ženeve.

Medvedev prijeti zbog Mastercarda

Raskid ugovora u vezi s međunarodnim platnim sustavima ne bi trebao ostati nekažnjen, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u Dumi.

– Strani partneri odrezali su neke ruske banke s međunarodnih platnih sustava. To je, naravno, u suprotnosti s ugovorima. Smatram da ne bi trebali proći nekažnjeno, moramo iskoristiti naše snage i sredstva kako bismo uvjerili relevantne strane partnere da je takav postupak nedopustiv – rekao je Medvedev.

Nakon što su prošlog tjedna neke ruske banke ostale bez usluga Vise i Mastercarda, najavljeno je uspostavljanje ruskog nacionalnog sustava za kartično poslovanje.

>>Obama bi mogao uvesti sankcije Putinu!

Komentara 126

DO
DoktorAmer
13:42 22.04.2014.

Ukraina j e primjer kako nesposobni i pokvareni politicari mogu unistiti zemlju. Ogromna zemlja, s najplodnijim tlom na svijetu , mogla bi hraniti pola svijeta, a sad tone u najgoru bijedu. Nisu krivi USA, EU ili Rusija, krivo je ukrainsko vodstvo i ukrainski narod, podjeljene budale koje cekaju spas sa Zapada ili iz Rusije, a spasiti ih ne ce nitko. Jedino rad i red, a o tom za sada nitko i ne govori.

PI
pinokio68
15:59 22.04.2014.

zes105 Pisete gluposti.I ja sam isla i zavrsavala skole,a imala sam i baku i dida koji su mi pricali o drugom svj. ratu.Nisu rusi i crvena armija bili na sutjesci,neretvi,kozari,zelengori, tamo gdje su partizani i komunisti pobjedjivali agresore i domacee izadajnike ustase i cetnike.Crvene armija je ucestvovala samo u oslobadjanju beograda kao zavrsne operacije pobjede antifasista.Tek toliko da se upoznate sa povijescu jer kako vidim pisete obicne gluposti.

SJ
samo.jedan.covjek
13:26 22.04.2014.

Vidim SAD ima novog predsjednika. Od kada to večernji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije