Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrdila i Bijela kuća

Donald Trump će proglasiti izvanredno stanje

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.02.2019.
u 22:43

Predsjednik Trump će potpisati zakon o financiranju vlade. Također će proglasiti izvanredno stanje, potvrdila je glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders

Američki predsjednik Donald Trump će potpisati zakon o sigurnosti granice kako bi izbjegao još jednu blokadu rada vlade, ali će i proglasiti izvanredno stanje kako bi pokušao dobiti sredstva za obećani zid na američko-meksičkoj granici, rekla je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće. 

U nastojanju da zaobiđe Kongres kako bi dobio novac koji su mu kongresnici demokrati do sada uskraćivali za zid duž američko-meksičke granice Trump se izgleda usmjerio prema izazivanju sudske tužbe od demokrata.

"Predsjednik Trump će potpisati zakon o financiranju vlade i kao što je ranije izjavio isto tako će poduzeti drugu izvršnu aktivnost, uključujući nacionalno izvanredno stanje, kako bi osigurao da prekinemo nacionalnu sigurnosnu i humanitarnu krizu na granici", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Donald Trump
1/6

"Predsjednik još jednom ispunjava svoje obećanje da izgradi zid, zaštiti granicu i osigura našu sjajnu zemlju", rekla je u priopćenju.  

Trump stanje na južnoj američkoj granici opisuje kao krizu i želi podići zid kako bi spriječio masovnu ilegalnu imigraciju te ulazak droge i kriminalaca u SAD.

Dvostranački kompromisni zakon o financiranju savezne vlade koji bi trebao uskoro stići na Trumpov stol nakon što se izglasa u Senatu koji vode republikanci i u Zastupničkom domu koji vode demokrati osigurat će više od 300 milijarda dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti i niz drugih agencija do 30. rujna, kraja tekuće proračunske godine.

Financiranje tih agencija istječe u petak što bi izazvalo još jednu djelomičnu blokadu savezne vlade u subotu ujutro ako Kongres i Trump ne djeluju žurno.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je kako je Bijela kuća utvrdila iznos od 2,7 milijarda dolara koji je ranije osigurao Kongres koji bi se mogao preusmjeriti za financiranje zida kao dio izvanrednog stanja.

Izvor je rekao kako su odvjetnici Bijele kuće provjerili brojke i vjeruju kako će izdržati tužbu na sudu. Prema ustavu Kongres drži nacionalnu blagajnu i donosi glavne odluke o trošenju novca poreznih obveznika.

Trumpova administracija natuknula je kako bi mogla iskoristiti ovlasti nacionalnog izvanrednog stanja da preusmjeri novce koje je Kongres već opredijelio za druge svrhe u plaćanje zida na američko-meksičkoj granici.

Trump je izazvao 35-dnevnu blokadu oko četvrtine savezne vlade svojim zahtjevom iz prosinca od 5,7 milijarda dolara za izgradnju dijela zida. 

Uskraćujući mu taj novac demokrati u Kongresu sprječavaju Trumpa u ispunjavanju jednog od ključnih obećanja iz kampanje 2016.

Zakon o sigurnosti granice osigurao bi 1,37 milijarda dolara za izgradnju 88,5 km novih fizičkih zapreka na granici. To je ista razina financiranja koju je Kongres osigurao za mjere sigurnosti na granici prošle godine uključujući prepreke ali na betonski zid.

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

Komentara 40

Avatar Kikaš
Kikaš
22:56 14.02.2019.

Tko hoće pronađe način, tko neće smisli izgovor. Političar koji unatoč svim otporima drži do svojih obećanja!

OR
orao10
03:36 15.02.2019.

Zivim u Americi i ponosan sam na Trumpa

BU
Burgermeister
03:35 15.02.2019.

Zasto neki vrijedjaju gospodina Trumpa? Napravio he vise za USA nego njegovi predhodnici u zadnjih 20 Godina. Vecinom obecanje Je ispunio u 2 godine. Nezaposlenost 3.1% , smanio porez, litra benzina 3 kune, nema porez na hranu kao kod vas.d vas. Brani democraciju u svojoj zemlj i vani. Mrzi prazna socijalisticka obecanja a tako isto komunizam. JA bi Vam preporucio da obrisete maglu na naocalama da se nebi utopili. Neka Bog blgoslovi Predsjednika Trumpa, USA I sve ljude zdravog razuma. Laku Noc ! 3

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije