Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNICI EU:

Bez slobodnih novinara nema demokracije

Manuel Barroso
REUTERS
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
03.05.2011.
u 13:18

- Prijetnje kojima su novinari izloženi neprihvatljive su, a one koji su zatvoreni mora se odmah osloboditi, naglašava Barroso

”Sloboda izražavanja jedan je od temeljnih stupova naših demokracija i Europske unije, a glasila igraju ključnu ulogu u osiguravanju da građani imaju pristup zamislima i obavijestima. Tu se slobodu mora očuvati i ojačati gdje god da se nađe ugroženom”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso u povodu Svjetskoga dana slobode medija.

- EK će nastaviti braniti tu temeljnu vrijednost u Europi i širom svijeta – naglasio je Barroso izrazivši “u ime Europske komisije počast svakodnevnoj borbi mnogih novinara, ponegdje i uz ugrozu vlastitih života”.

- Prijetnje kojima su novinari izloženi neprihvatljive su, a one koji su zatvoreni mora se odmah osloboditi – zaključio je Barroso.

Šefica europske diplomacije barunica Catherine Ashton istaknula je da je “sloboda mišljenja i izražavanja temeljno pravo svakog ljudskog bića i neodvojiv dio ljudskog dostojanstva”.

- Ona je također ugaoni kamen demokracije i ključna je za slobodan protok obavijesti na koje svatko ima pravo. Ta su temeljna načela ugrađena u međunarodno pravo, a ključnu ulogu igraju neovisan i slobodan tisak i glasila – istaknula je, dodavši da “EU izražava posebno poštovanje vrijednome radu mnogih profesionalnih novinara, ali i blogera, širom svijeta koji predano i hrabro pridonose otkrivanju istine o događajima i od kojih svijet doznaje kako o stanju na terenu, tako o težnjama ljudi za slobodom i društvenom pravdom”.

- No, mnogi se novinari stalno suočavaju s opasnostima po vlastiti život, uhićeni su, oteti, mučeni ili ubijeni. EU stoga poziva sve vlade da se pridržavaju međunarodnih propisa za zaštitu slobode tiska i glasila te da odmah oslobode sve nezakonito zadržane novinare ili blogere – zatražila je barunica Catherine.

Europski povjerenik za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefan Füle podsjetio je da se “slobodu izražavanja i glasila ne osigurava samo usvajanjem zakona i stvaranjem ustanova”.

- To je temeljna vrijednost koju moraju njegovati sva društva jer bez nje demokracija ne može djelovati – naglasio je Füle.

Ključne riječi

Komentara 6

VU
vucko
14:09 03.05.2011.

Kao dijete sjecam se kada mi je otac radio u Jutarnjem listu 1939/1940 i dolazio kuci ujutro u 6 sati sa svjeze tiskanim novinama a novine su izgledale kao \"svicarski sir\" ,vecd na prvoj stranici bili su izrezani clanci koje je cenzor izrezao jer nisu odgovarali kraljevskom rezimu. Danas imamo slobodan tisak koji nam naturava njihovo mislenje,jedino se mozemo oglasiti na forumu i dati svoje mislenje,ako im protukritika ne pase i ne odgovara karakteru lista dobijemo obavijest: DELATE ADMIN ! I to je sloboda izrazavanja ,a da ne govorim o manipulacijama sa + i minusima !

JA
javno
14:33 03.05.2011.

Hmmm e sada budi pametan kada su se proganjale vjestice (i palile na lomace) Hrvatska je bila prva medu prvima da dokaze da je na \"pravoj liniji\" .....zivim u Hrvatskoj i jednoj sjeverno europsko imucnoj i DOBRO stojecoj zemlji kojaoja je clanica Europske \"unije\".... na nikakav nacin nemogu primjetiti da je clanica te EU.... \"zastava\" te EU da i nema...ponekad - vrlo rijetko ih stave vani na zracenje kada bi pitao nekoga tko je to BARROSO i njemu slicni nebi ti znali dati tocan odgovor novine tu nikada (skoro nikada ne pisu o EU) au toj jadnoj iskompleksiranoj Hrvatskoj opterecenom jugoslovenima - srpskom manjinom - i istriijancima na svakom koraku se VIJORI \"zastava \" europske \"unije\" a novine su krcate vijesti - specijalnih vijesti - televizijskih vijesti o toj EU ??????

PG
praseca gripa
15:47 03.05.2011.

U Hrvatskoj su svi novinari na slobodi. Nije mi poznato da je koji u zatvoru ili da je proganjan. Ali nas ne moze nitko ziv pa ni Vi gospodine Barroso,natjerat da citamo sve bljuvotine sto oni napisu,a to ih najvise boli! Njima ne odgovara sloboda. Oni bi diktirali kao za Tite i komunizma. Ne znam kako je u Potugalu. Tamo su se nakon kolonijalnih pohoda slile sve pameti ovog svijeta.Narocite slobode svih vrsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije