Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEČAJ

Bez novih radnih mjesta i Gaja Slatina postaje ''mrtav'' grad

gaj
Foto: M. Šantoši/Pixsell
1/3
30.12.2011.
u 14:15

Umjesto novogodišnje čestitke i 10 neisplaćenih plaća, radnici danas dobili otkaze ugovora o radu

Uništavanje slatinskog drvoprerađivačkog diva, nekadašnjeg industrijskog kombinata Gaj, koji je prije Domovinskog rata zapošljavao više od 3000 radnika, a danas je ostao i bez posljednjeg od preostalih pedesetak radnika, klasičan je hrvatski primjer sprege politike, države i tajkuna te izostanka političke i kaznene odgovornosti.

Najsiromašniji grad u siromašnoj županiji

Neodgovorna privatizacija i nefunkcioniranje pravne države, ne samo da su uništili materijalnu egzistenciju tisuće građana nego su i sam Grad Slatinu doveli na rub propasti. Proračunski troškovi funkcioniranja lokalne samouprave u ovoj su godini petnaestak milijuna kuna veći od ukupnih prihoda. U najsiromašnijem gradu Virovitičko-podravske županije, jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj, neplaćene obveze grada i gradskih tvrtki već sada premašuju tridesetak milijuna kuna, a nezaposlenost je prešla 30 posto.  

Upropašteno 200 milijuna kuna i više od 700 radnih mjesta

Trgovački sud u Bjelovaru u srijedu je proglasio stečaj u Gaj FM-u pa je danas preostalih 50-ak radnika umjesto novogodišnje čestitke od stečajnog upravitelja Branka Valentića primilo odluku o otkazu ugovora o radu. U posljednje tri godine to je drugi stečaj u istoj tvornici u kojoj su u stečajevima vjerovnici ostali bez više od 200 milijuna kuna, a radnici bez više od 700 radnih mjesta.

Za propast tvrtke odgovorni bivša uprava i nadzornici

Na dans održanom skupu radnika u Gaj FM-u za nove predstavnike radnika u stečajnom postupku izabrani su Slobodan Perić, Marin Koprek, Andrija Gumbarević i Đurđa Butek. – Umjesto da štiti radnička prava sindikat je s njima trgovao. Još su u svibnju radnici tražili stečaj jer su zadnju plaću dobili u veljači, ali to sindikat nije proveo. Gaj je za Slatinu kao Željezara za Sisak pa zato očekujemo da se svi uključe u što brže pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Ako se ne pojave ulagači, radnici su spremni sami formirati tvrtku i ponovno pokrenuti proizvodnju. Nova vlada sigurno će pomoći da se proizvodnja pokrene jer je ovaj grad pao na svega 800 zaposlenika u gospodarstvu, a bez novih radnih mjesta Slatina je mrtav grad. Najveću odgovornost za propast Gaja snose bivša uprava i nadzornici, pa država mora utvrditi odgovornost za propast ove tvrtke i gdje je završio sav taj novac – kaže Slobodan Perić.

Danas stigla i prva kaznena prijava 

Znakovito je da je danas PU virovitičko-podravska nakon provedenog kriminalističkog istraživanja obavijestila javnost o podnošenju kaznene prijave protiv Antuna Š. (50), bivšeg direktora Gaj inženjeringa zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. Godine 2008.,  navodi policija, on je kao odgovorna osoba prevario poslovnog partnera, tvrtku iz Zagreba, koja je za slatinsku tvrtku u  Novom Vinodolskom opremala objekte, i oštetio ga za 1,4 milijuna kuna. Za štetu koju su pretrpjeli radnici, kojima sedam godina nisu plaćeni porezi i doprinosi, za drugi put uništenu slatinsku tvornicu, koja u ovom stečaju radnicima duguje 10 milijuna kuna, a ostalim vjerovnicima još oko 80 milijuna kuna, još nema ni prijava ni odgovornih.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
15:51 30.12.2011.

Prvo platite porez, prirez, narez, zarez, urez i ostala davanja državi. Jer ako ne platite prema HDZ-u I sdp-u i ostalim domoljubnim političarima i prema pravnoj državi kako je rekao Predsjednik države čemo vampljeniti sve što imate prema pravnoj državi vi radnici imate pravo platiti makar crkli goli i bosi a za to će se pobrinuti pravna država.

JI
jimbeam
17:40 30.12.2011.

Glasanje za ADZ dolazi na naplatu!

JO
josmalopanestalo
13:41 31.12.2011.

ti trgovački sudovi i oni koji su i postavili su sredili hrvatsku do daske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije