Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bez lektire nema mature: Umjesto Držića i Šimića na listi su Balzac i Kovačić

1700 učenika strukovnih škola lani je zbog pjesnika na eseju predalo prazne listove i palo na maturi
13. studenoga 2018. u 10:12 3 komentara 801 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Četrnaest je ispitnih književnih djela za školski esej koja ovogodišnji maturanti svakako moraju ponoviti ili iznova pročitati kako bi na ispitu više razine hrvatskog jezika dobili što bolju ocjenu.

Klesarska škola na Braču klesarska škola Dominik: Kad završim školu na Braču, bit ću klesar u rodnom Münchenu

Tako je ove godine s liste književnih djela, u odnosu na prošlogodišnji popis lektire, maknut “Dundo Maroje” Marina Držića i “Preobraženja” Antuna Branka Šimića, a na listu uvrštene dvije nove lektire: “Otac Goriot” i “U registraturi”. Nasuprot njima, lista književnih djela koje moraju pročitati maturanti koji će na ispitu mature birati osnovnu razinu hrvatskog jezika sastoji se od sedam naslova među kojima su “Antigona”, “Hamlet” i “Gospoda Glembajevi”.

Ponovno pjesnici na listi

No ono što povezuje i višu i nižu razinu ispita jest činjenica da su i ove godine u popisu lektirnih naslova hrvatski pjesnici – Antun Gustav Matoš, Antun Branko Šimić i Tin Ujević. A upravo su pjesnici bili “noćna mora” prošlogodišnjim maturantima. Zbog Josipa Pupačića i Antuna Branka Šimića lani nijedan maturant nije ispit riješio sto posto, štoviše svaki treći gimnazijalac lani je upisao pad iz hrvatskog jezika na maturi, a 1700 učenika strukovnih škola od ukupno 8873, koliko ih je pristupilo maturi na esejskom zadatku, predalo je prazne listove.

Ipak, jasno je, od ovogodišnjih se maturanata očekuje znatno više, pa se za ovu godinu nije mijenjalo lani uvedeno pravilo po kojem maturant mora zadovoljiti minimalni prag prolaznosti i na eseju i na ispitu kako bi u konačnici iz navedenog obveznog predmeta na maturi imao zaključenu pozitivnu ocjenu.

TKO JE SASTAVLJAO KATEGORIJE? Roditelji bijesni zbog školskog upitnika: 'Nagrade su potpuno neprimjerene i seksualiziraju djecu'

Najveća ovogodišnja izmjena u ispitu iz hrvatskog jezika odnosi se na ukupan zbroj bodova koje maturant može ostvariti na ispitu – umjesto dosadašnjih 160 ove godine maksimalni broj bodova iznosi 120, a maturantima se u eseju bodovi više ne množe.

– Dosad je ispit imao ukupno 160 bodova, 80 se moglo postići na književnosti i jeziku (zatvoreni dio ispita) i 80 na školskom eseju. Pritom valja naglasiti da školski esej bazično nosi 40 bodova, ali se taj broj bodova dosad množio s dva kako bi u ukupnom rezultatu oba dijela ispita imala jednak udio. U dogovoru s Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučeno je da se ovaj dio ispita više ne množi s dva, već da on nosi integralni broj bodova.

Ovakva praksa uobičajena je i u drugim državama kod provedbe ispita visokoga rizika u kakve spada državna matura te je to sukladno pravilima struke. Ono što je važno jest da je školski esej i dalje iznimno važan te da bez zadovoljavanja minimuma na njemu i dalje neće biti moguće položiti državnu maturu – poručili su ovogodišnjim maturantima iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

'preskakanje knjige' Digitalno doba ubilo je lektiru! Ostao tek kratki sadržaj i opis likova

Za ispit 100 minuta

Tako ovogodišnji maturanti moraju voditi računa da na višoj razini u eseju moraju imati najmanje 400 riječi, dok je esej od 350 riječi minimum za učenike koji će pisati hrvatski na osnovnoj razini. Školski esej piše se 160 minuta neovisno o razini, dok će za ispit iz književnosti i jezika biti rezervirano 100 minuta. Ispit se piše 17. lipnja u 9 sati, a esej dan kasnije, 18. lipnja u 9 sati.

LEKTIRA A RAZINA:

1. Otac Goriot 
Balzac, Honoré de 

2. Stranac 

Camus, Albert

3. Bijeg 

Cihlar, Nehajev Milutin

4. Zločin i kazna 

Dostojevski,

Fjodor Mihajlovič:

5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Antun Branko Šimić, Tin Ujević) 

Ilustracija NEOBIČAN SLUČAJ Majka je bila zabrinuta zbog poziva iz škole, umrla od smijeha kada je saznala što joj je sin napravio

6. Preobrazba 

Kafka, Franz:

7. U registraturi 

Kovačić, Ante:

8. Gospoda Glembajevi

Krleža, Miroslav

9. Povratak Filipa Latinovicza

Krleža, Miroslav  

10. Kiklop 

Marinković, Ranko

11. Posljednji Stipančići

Novak, Vjenceslav

12. Lovac u žitu

Salinger, Jerome David

13.Hamlet 
Shakespeare William

14. Antigona

Sofoklo 

Dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i njezina Mreža mladih savjetnika Kakvu školu žele učenici Želimo dijalog, manje obveza i da u kantinama ne nude junk food

LEKTIRA B RAZINA:

1. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna 

2. Hrvatsko pjesništvo (Dobriša Cesarić, Antun Gustav Matoš) 

3. Ibsen, Henrik: Nora 

4. Kovačić, Ante: U registraturi 

5. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi

 6. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići

 7. Shakespeare, William: Hamlet 

8. Sofoklo: Antigona  

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • nogogaz:

    1.700 predslo prazne liste!? Jos jedna velika pobjeda balkanskog skolskog sistema! Glavno da uce revidiranu povijest fasisticke NDH, fasista ustasa i koncentracijskog logogora Jasenovac. Hvala HDZ!

  • Vlaskoulicanec:

    Po Jokiću i antifama bi obavezni bili Zmaj Jova i konzorcij...

  • fred12:

    Zašto imaju hrvatski na maturi kad minimalno 50% njih odlazi radit u inozemstvo!