Naslovnica Vijesti

Bespravno gradili vile i krali šljunak u Blatu, a sad će ih ozakoniti!

Prije dvije godine zatraženo je poništavanje elaborata o etažiranju, odnosno upisu vlasništva u zemljišne knjige jer je Gradski ured za graditeljstvo izdao, kako kažu u DORH-u, lažnu potvrdu da su vile sagrađene u skladu s građevinskom dozvolom s obzirom na to da je 5000 kvadrata viška.
24. siječnja 2010. u 19:49 67 komentara 1005 prikaza
golf, blato
Pogledajte galeriju 1/5

Iako je građevinska inspekcija nakon otkrića Večernjeg lista prije gotovo dvije godine zatvorila gradilište vila uz terene za golf u zagrebačkom Blatu te naredila uklanjanje gotovo 5000 kvadrata sagrađenih mimo građevinske dozvole u sklopu 54 kuće, od rušenja niti je bilo niti će biti išta.

Kuće vrijedne 30 mil. eura
Štoviše, investitori iz Golf&Country Cluba 4. siječnja dobili su od Ministarstva graditeljstva dopunu i izmjenu lokacijske dozvole i u postupku su legalizacije. To nam je potvrdio i Krešimir Krsnik, odvjetnik koji zastupa šestero vlasnika te golferske tvrtke.

– Stanje na terenu usklađujemo sa zahtjevima Ministarstva i pri samom smo kraju postupka – poručio je Krsnik, koji tvrdi da nije riječ o gotovo 5000 ilegalnih kvadrata, nego o samo 12.Da bi legalizaciju priveli kraju, bit će im potrebna još i dopuna građevinske dozvole, izdavanje koje je u mjerodavnosti zagrebačkog Gradskog ureda za graditeljstvo.

Iako su vlasnici Golf&Country Cluba gradili bespravne kvadrate, iako su vile sagradili u R2 zoni koja dopušta isključivo gradnju sportskih objekata (vile su trebale biti objekti za smještaj natjecatelja), iako su pri gradnji terena za golf ilegalno vadili šljunak i državu oštetili za šest milijuna kuna te sagradili golfsko igralište od 27 polja iako su imali dozvolu za 18, iako su zemljište na kojem su gradili te kuće kupili za samo šest i pol kuna po kvadratu, a na njemu sagradili kuće vrijedne oko 30 milijuna eura – čini se da će to sve uspjeti ozakoniti.

Državno odvjetništvo, koje je prije dvije godine zatražilo poništavanje elaborata o etažiranju, odnosno upisu vlasništva u zemljišne knjige jer je Gradski ured za graditeljstvo izdao, kako kažu u DORH-u, lažnu potvrdu da su vile sagrađene u skladu s građevinskom dozvolom s obzirom na to da je 5000 kvadrata viška, zatražilo je od Ministarstva graditeljstva uvid u dopunu lokacijske dozvole.

Postoji mogućnost da će se DORH na nju žaliti, ali, čini se, da ni tužitelji nemaju mogućnosti spriječiti legalizaciju tih nezakonitosti.

Žuran upis bez hipoteke
U Odvjetništvu su posebno zainteresirani za to kako se kane legalizirati bespravno sagrađene garaže, ali i visini kuća koja je također premašila gabarite.


Tužitelji smatraju da se legalizacijom vila želi spriječiti poništavanje upisa u zemljišne knjige, koje je sporno i zato što je, doznajemo, provedeno u roku od samo četiri dana.

Žuran upis, naime, prije gotovo tri godine investitori iz Golf&Country Cluba zatražili su radi upisa hipoteke Hrvatske poštanske banke koja je kreditirala gradnju vila sa šest milijuna eura.

 

Međutim, kada su kuće upisane u gruntovnicu, od hipoteka se, kako doznajemo, odustalo, odnosno umjesto na četiri čestice, ona je upisana samo na jednoj.

To je učinjeno zato da bi se vile mogle prodati, a kredit je pak izdan za gradnju objekata za smještaj natjecatelja, što znači da je i tadašnji predsjednik uprave HPB-a Josip Protega bio svjestan da investitori krše građevinsku dozvolu. Štoviše, HPB je nedugo nakon što je Golf&Country Clubu odobrio kredit ukinuo obvezu vraćanja duga uz valutnu klauzulu!

Legalizacijom bespravnih kvadrata golferi se spašavaju od rušenja, a da bi objekti za smještaj natjecatelja, kako stoji u građevinskoj dozvoli, mogli postati stambene kuće, a golferi su ih prodavali za 2400 eura po kvadratu, morao bi se mijenjati Generalni urbanistički plan.

Gradonačelnik Milan Bandić pak nekoliko je puta u neformalnim razgovorima dao do znanja da to neće učiniti unatoč pozivima političara koji rado u Blatu igraju golf.

Golferi su vile uglavnom prodali poduzetnicima (Ž. Žužiću, D. Marasu, zastupniku Samsonitea za RH, Draženku Kopljaru iz PBZ-a...), ali i sutkinji Tonki Grgičević. Iako su prije dvije godine za njih uplatili kaparu, do danas se u njih nisu uselili jer je gradilište zatvoreno.

Min. graditeljstva: Lokacijskom nismo povećavali prije odobrene površine kuća
U Ministarstvu graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja potvrđuju da su Golf&Country Clubu izdali izmjenu i dopunu lokacijske dozvole, ali tvrde da njome nisu povećane prethodno odobrene površine građevina iz osnovne lokacijske dozvole. S obzirom na to da nisu povećane površine, moguće je da će se bespravne podzemne garaže legalizirati tako da ih se zatrpa, ali je upitno na koji će se način legalizirati visina kuća, koja je također izvan dopuštenih gabarita. Prije dvije godine u tom su istom ministarstvu tvrdili da se problem visine vila može riješiti isključivo – rušenjem...

Otkad je otišao s premijerske funkcije,

Otkad je otišao s premijerske funkcije, Ivo Sanader, ali i njegova supruga Mirjana, česti su posjetitelji terena za golf u Blatu. I gospodin i gospođa Sanader, kako doznajemo, imaju učitelja golfa te treniraju jednom do dvaput tjedno, i to uglavnom ujutro. Upućeni kažu da odbjegli premijer za jednog početnika sasvim solidno igra golf, a njega i suprugu najčešće se može vidjeti na vježbalištu u sklopu terena za golf. Osim Sanaderovih, golf u Blatu rado zaigraju i ostali uglednici, političari, poduzetnici... Golf palicom tako voli zamahivati i predsjednik Stjepan Mesić, ideesovac Ivan Jakovčić...

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • doktorica:

  Kod nas se svakakve kuće proglašuju vilama.

 • hr76:

  JADRANKA, NASTAVI! Nema se tu šta rasravljat. Građeno je ilegalno i u inat postojećim zakonima, tako da se legalizirat može jedino na taj način da se teren bagerima dovede u prvobitno stanje!!!

 • Avatar jura-100
  jura-100:

  fuuuj... koja smo mi zemlja... pravi gnoj