Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FBI priznao

Bespilotne letjelice iz zraka špijuniraju i građane Amerike

dron,letjelica
Reuters/PIXSELL
22.06.2013.
u 13:07

Obama je priznao da SAD koristi naoružane dronove u inozemstvu, ali i dodao da Amerika nikada neće iz njih pucati po svome teritoriju

Mogu li američki građani sačuvati privatnost ili su svi skupa u jednom velikom “Big Brotheru” koji nadgledaju tajne službe, Pentagon, razne sigurnosne i privatne špijunske agencije? To je pitanje na koje nikad neće dobiti točan, odnosno iskren odgovor, ali je nakon priznanja ravnatelja FBI-a Roberta Muellera, da su koristili bespilotne letjelice čak i za snimanje u Sjedinjenim Državama situacija jasnija. Zaključak je – sve se prati i sluša, provjerava i kontrolira. Tvrdnja da su letjelice korištene u ograničenim akcijama provedbe zakona, nadzirući neke ciljeve i potencijalne osumnjičenike, ali sve po nalogu američke vlade, otvorila je nove rasprave u javnosti i medijima uzburkanima najnovijom aferom koju je potaknuo bivši zaposlenik Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden objavivši tajne dokumente i otkrivši postojanje velike baze podataka s popisima telefonskih poziva kao i suradnju između NSA i medijskih tvrtki. Američki senatori su ovaj tjedan ispitivali ravnatelja FBI-a tražeći od njega dodatne informacije o pojačanoj upotrebi bespilotnih letjelica, a Mueller nije pojasnio detalje nadzora, ali je priznao da su ih “rijetko koristili”.

Nepokretni ciljevi

Takav odgovor naljutio je senatore, ali i Amerikance, jer nitko ne zna koliko je pojam “rijetko”, zapravo izraz za “često i stalno” nadgledanje. Nakon 12 godina Mueller odlazi iz FBI-a, a njegovi djelatnici tvrde da su bespilotne letjelice upotrijebljene za promatranje nepokretnih ciljeva “kako bi se spriječile opasnosti za život policajaca i drugih pravosudnih službenika”. U takvu izjavu zamotanu u PR-celofan nitko potpuno ne vjeruje. Savezna uprava za zrakoplovstvo odobrila je te letove.

FBI se koristio bespilotnim letjelicama za vrijeme talačke krize u Alabami ove godine, kad je otmičar Jimmy Lee Dykes oteo dječaka iz školskog autobusa i držao ga u podzemnom skloništu. Washington ne krije da se koriste bespilotnim letjelicama u promatranju granice s Meksikom. Obamina administracija opravdava svoju taktiku nakon što je Snowden otkrio tajne podatke pa je nadzor u cijeloj zemlji pojačan.

Otvaraju li poštu?

Bespilotne letjelice su, inače, namijenjene promatranju militantnih i ekstremnih skupina izvan Sjedinjenih Država, za koje se sumnja da planiraju napade, ali sad je otkriveno da tom metodom skupljaju i podatke o Amerikancima.

Javnost je odmah podsjetila da je Obama u svibnju opravdavao korištenje naoružanih bespilotnih letjelica u inozemstvu, naglasivši da SAD ne smije nikad upotrijebiti naoružane bespilotne letjelice iznad svoga teritorija. Američko ministarstvo pravosuđa je otkrilo da se dvije američke sigurnosne agencije, Uprava za borbu protiv droge i Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv koriste nenaoružanim letjelicama.Sad još ostaje da netko otkrije da američka pošta otvara pisma i druge pošiljke jer je to jedino područje koje je, izgleda, zaštićeno od vladinih špijuna. Ili se i u tome varamo?

>>SAD razvio bespilotne letjelice kojima može nadzirati do 24 sata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije