Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bešćutna praksa: Dobiju poticaje pa magarce ostavljaju da umiru na otocima

'Nužno je provoditi kontinuirani nadzor korisnika poticaja i oštro kažnjavati sve koji zloupotrebljavaju poticaje, odnosno zanemaruju ili zlostavljaju životinje', zaključuju u Udruzi Prijatelji životinja
30. srpnja 2020. u 13:51 2 komentara 2987 prikaza
Bjelovar:  OPG Plašć proizvodi magareće mlijeko
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prijatelji životinja upozorili su u četvrtak da pojedinci nakon što dobiju poticaje islužene životinje ostavljaju u nečovječnim uvjetima, poput slučaja magaraca koje bešćutni vlasnici ostavljaju na nenaseljenim otocima gdje umiru od žeđi, gladi i vrućine.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

Zgroženi tom praksom pozvali su na strože inspekcije nad onima koji državna sredstva uzimaju samo zbog financijskog dobitka.

Prijatelji životinja u priopćenju upozoravaju na bašćutnu praksu, u ovom slučaju ostavljanja magaraca na nenaseljenim i teško dostupnim dalmatinskim otocima, prepuštajući ih sporom ugibanju od gladi, žeđi i vrućine.

"Nesretne životinje u lošem su stanju i prepuštene umiranju na otoku na kojemu nema hlada, pitke vode ni hrane te je jedan od najsurovijih otoka na Kornatima", naglašavaju. Upozorili su da nadležna tijela ne provode sustavne kontrole, pa nema ni sankcija.

"Prijavljujemo mnoge slučajeve, pa tako i ovaj, policiji, odnosno Općinskom državnom odvjetništvu i veterinarskoj inspekciji", istaknuli su.  

Iz udruge pojašnjavaju kako su o tom slučaju doznali od turista i stanovnika nekoliko bližih otoka. Doznalo se kako je netko prije više od tjedan dana dva magarca ostavio na otoku Kurba koji je dio kornatskog arhipelaga. 

Slavonski Brod: Prosvjedni skup ljubitelja životinja Ulica bez lutalica Prosvjed u Brodu Traže provedbu Zakona o zaštiti životinja: 'Od svojih domova ne možemo praviti skloništa'

Navodi se da je o svemu obaviješten Nacionalni park Kornati, kako bi posebnom brodicom prebacio magarce na obližnji otok Murter ili barem privremeno na drugi, gdje ima hlada i posjetitelja pa bi im barem bila dostupna pitka voda i hrana.

Ipak, ne postoji potvrda da je to učinjeno jer je brodica namijenjena skupljanju otpada na otocima pa životinje nisu prioritet. Iz udruge su stoga pozvali na hitnu reakciju jer se za spas životinja ne može čekati idući tjedan. Iz udruge ističu da slučaj nije izoliran.

"Svake godine primamo dojave o zanemarenim ili napuštenim magarcima, kravama, konjima, ovcama i drugim životinjama koji su osuđeni na polaganu i bolnu smrt. Ostavljanje i zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu kažnjivo je novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna", naglašava se u priopćenju.

Pojašnjeno je da se radi o kaznenom djelu mučenja ili ubijanja životinja jer njihovi skrbnici imaju svjesnu namjeru uzrokovati im smrt iz koristoljublja, a uskratom hrane i vode izlažu ih tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, što je kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci. 

prijete mu smrću Hitno traži privremeni smještaj jer više nije dobrodošao u selu

Također upozoravaju da je zanemarivanje i zlostavljanje životinja, za koje njihovi skrbnici dobivaju državne poticaje, redovita praksa u Hrvatskoj pri čemu se provedba tih davanja rijetko kontrolira.

Smatraju nužnim da veterinarska inspekcija žurno izda rješenje kako bi se spasili magarci, da utvrdi identitet skrbnika kako bi se sankcionirao te da se životinje trajno zbrinu u utočištu. 

"Nužno je provoditi kontinuirani nadzor korisnika poticaja i oštro kažnjavati sve koji zloupotrebljavaju poticaje, odnosno zanemaruju ili zlostavljaju životinje", zaključuju.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • bf22:

    da institucije na čelu sa pravosuđem rade svoj posao,ovakvih i sličnih slučajeva bi bilo puno manje. Ovako se milijarde upumpavaju u kojekakve poticaje,očito bez ikakve kontrole.

  • Avatar Asterix
    Asterix:

    Briga za životinje u ovako neorganiziranoj državi je u rangu znanstvene fantastike. Jadni li smo. Svi sve znaju ali onima koji su plaćeni da nešto poduzmu se ne da.