Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE ZADNJI ELEMENT'

Beroš otkrio kada bi moglo doći do popuštanja mjera: 'Za maske ne mogu govoriti'

Zagreb: Vili Beroš dao izjavu nakon sjednice Vlade
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.04.2022.
u 12:13

Dosad nismo proglašavali kraj ni početak pandemije, a postoje striktni kriteriji kojih se epidemiolozi pridržavaju kako bi to mogli napraviti, kazao je

Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u srijedu preuređeni novi operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna.

Na otvaranju je najavio kada bi moglo doći do popuštanja epidemioloških mjera.

– Neću vam otkrivati kada ćemo ukinuti obvezno nošenje maski jer je to vjerojatno zadnji element popuštanja mjera, ali kao što znate, svakodnevno evaluiramo situaciju. Vjerujem da će i na ovoj sjednici Vlade biti razgovora o popuštanju mjera, ali vjerujem da će maske u nekim segmentima ostati – kazao je. 

– Blažeg popuštanja vjerujem da će biti možda već i ovaj tjedan, a za maske ne mogu govoriti. Dosad nismo proglašavali ni kraj ni početak pandemije, a postoje striktni kriteriji kojih se epidemiolozi pridržavaju kako bi to mogli napraviti. Stariji bolesnici i građani i dalje su u velikoj opasnosti od virusa i ozbiljnog oboljenja, no pozitivno je da dolazi toplije vrijeme, što pridonosi tome da se virus sporije širi – dodao je Beroš. 

Dotaknuo se i najavljene reforme zdravstva

– Ide sve određenim tokom, željeli bismo da sve ide brže, no utemeljili smo taj proces vrlo jasno i konkretno i idemo tim smjerom. Kada smo gledali razmjere štete, danas su to neprepoznatljivi uvjeti – komentirao je preuređeni operacijski blok.

– Kolega Roić i ja govorili smo o izgradnji nacionalne dječje bolnice. Vlada je osigurala sredstva te je osigurana prva faza izvodljivosti. Ako ne bude većih prepreka, bolnica će zaživjeti. Osim toga, desetljećima slušamo o potrebi reforme zdravstva – to nije hrpa papira, to je i jedan ovakav korak. Sve je to utemeljeno, zakonski okvir se radi. Kada smo razgovarali na razini EK o reformi, dobili smo odgovor da pandemija nije vrijeme za provođenje reforme. Ipak, mi smo utemeljili sve te procese i kada dođe vrijeme, bit će to predstavljeno i u medijima – objasnio je pa komentirao najavljenu rekonstrukciju Vlade: – Što će mi biti plus ili minus, to je na premijeru. Moj je fokus sada na reformi zdravstva. 

Osvrnuo se i na cijepljenje.

– Cijepljenje je preventiva i ulaganje u vlastito zdravlje. Nema boljeg postupanja od borbe za svoje zdravlje. U kontekstu naše reforme bit će predložena određena preventiva. Naznačit ćemo određene ciljane sistematske preglede, a to će biti jedna novina u sklopu brige za naše i vaše zdravlje. Osim nužnih mjera, koje se provode na radnim mjestima, nastojimo osigurati još neke dodatne preventivne mjere. Jednostavno, u povijesnom razvoju sada dolazimo u fazu kada moramo sagledavati preventivu koja je od iznimnog značaja – kazao je. 

Komentirao je i medijske napise o netransparentnom provođenju javne nabave, kao i o pogodovanju tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića.

– Smetaju me laži i konstrukcije, što i jutros vidimo u medijskom prostoru. Gdje je nestala istina? USKOK, koliko znam, izvršio je određene izvide po prijavama za koje znamo. Sam sam pozivao institucije da rade svoj posao. DORH nije našao elemente nekakvog postupanja i onda imate situaciju gdje se neke stvari vade iz konteksta i doista ne želim da to bude u fokusu – kazao je. 

– Smatram da afere nije bilo, mene institucije nisu pozivale ni na kakve razgovore – dodao je. 

Komentara 19

PR
prahrvat
13:29 06.04.2022.

Nego, šta je s onim prepametnim referendumom od "populists from Most & antivaxers united" 🤣🤣

Avatar Django
Django
14:05 06.04.2022.

Interesantno je da su u nekim zemljama EU propisane iste maske kakve se nose i u Hrvatskoj, a u nekim drugim zemljama te iste EU one nisu dozvoljene jer one navodno ne pružaju nikakvu zaštitu, nego se moraju nositi takozvane FFP2 maske. Znači li to da je virus drugačiji od države do države, ili sve ovisi o tome od kojeg je proizvođača kapnula pinka?

DU
Deleted user
13:03 06.04.2022.

Nagradno pitanje- hoće li stožer prije ukinuti nošenje beskorisnih maski ili će beroš prije u zatvor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije