Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NABAVA UREĐAJA

Beroš o problemu koji je dočekao Vladu nakon Kujundžića: 'Monopol s PET/CT uređajima nije dobar'

Prof. dr. sc. Vili Beroš bio je pomoćnik ministra Milana Kujundžića dvije godine, neurokirurg je u KBC-u Sestre milosrdnice, a već je prije konkurirao za ministarsko mjesto
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
30.01.2020.
u 09:49

“Nabava medicinskih uređaja pitanje je na koje ne bi trebala utjecati dnevno-politička previranja, pacijenti trebaju biti na prvom mjestu”

Bilo bi dobro da država ima sve što treba i nije dobro da netko bude naslonjen na kakav monopol. Sagledat ću sve okolnosti, evaluirati detalje i vidjeti što i kako – stav je prof. dr. sc. Vilija Beroša, kandidata za ministra zdravstva, o situaciji s PET/CT uređajima u Hrvatskoj.

Upravo je nabavu tih uređaja bivši ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić istaknuo kao jedan od razloga za, kako je rekao, orkestrirane napade. Najavu nabave državnih aparata Kujundžić je započeo, podsjetimo, prošlog ljeta, odluka je u međuvremenu skinuta s dnevnog reda Vlade, a nova još nije donesena.

Stav prof. dr. Vilija Beroša jasan je i ponajprije stručan te evidentno slijedi evaluacija cijele te priče i konačna Vladina odluka hoće li hrvatske bolnice imati PET/CT uređaje.

Trenutačno, podsjetimo, država ima jedan uređaj koji je na Rebru, a ostali su u vlasništvu Poliklinike Medikol odakle su najavili i tužbu protiv bivšeg ministra Kujundžića. Jedini PET/CT na Rebru svečano je otvorio tadašnji SDP-ov ministar zdravstva, prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ali je postupak nabave započela i odradila prethodna Vlada kada je resor vodio HDZ-ov ministar dr. Darko Milinović.

Odluka cijele Vlade

– U travnju 2011. godine pokrenuli smo nabavku PET/CT uređaja i osigurali sredstva za KBC Zagreb jer smo smatrali da nije dobro da nema nijednog PET/CT uređaja u javnom vlasništvu. Kad je završen natječaj, prema najstrožim kriterijima, odabran je dobavljač, ali uložena je jedna žalba koju je DKOM rješavao više od pola godine – objašnjava dr. Dražen Jurković koji je u Milinovićevu ministarstvu bio državni tajnik i operativac ove nabave. Planirala se tada, govori, nabava još jednog uređaja za bolnicu u Osijeku. No došlo je do smjene vlasti, uloženu žalbu DKOM je odbacio i natječaj se mogao realizirati. Tada je ministar postao dr. Ostojić koji otvara PET/CT na Rebru.

– Kao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a planirali smo tada nabavu još jednog uređaja za osječku bolnicu. Strateški smo se opredijelili tada da tri uređaja budu u privatnom vlasništvu, a dva u javnom sektoru – govori dr. Dražen Jurković.

Daljnje državne nabave ovih uređaja, ponajprije za dijagnostiku u onkologiji, nije bilo. Otada su na vlasti bili i lijevi i desni, a PET/CT na Rebru ostao je jedini u vlasništvu države sve do danas.

Priču je aktualizirao smijenjeni Milan Kujundžić koji je “do zadnjeg dana” pa čak i u posljednjem priopćenju koje je poslao kao ministar zdravstva ponovio da se ovih dana očekuje odluka Vlade o nabavi tih uređaja. Ta je odluka sada dijelom i na prof. dr. Berošu koji će, kako je rekao, sve sagledati i procijeniti. Jasno je da to nije odluka jednog, pa ni isključivo resornog Ministarstva jer riječ je o investiciji od oko 50 do 60 milijuna kuna.

Od uvođenja PET/CT-a u Hrvatsku i prve fakture 19. studenog 2007. država je do lanjskog lipnja za tu pretragu platila oko 600 milijuna kuna. Od toga je 110,4 milijuna kuna platila Rebru gdje se s PET/CT-om počelo raditi 2013. godine.

Pacijenti na prvom mjestu

Kujundžićevu inicijativu podržava i SDP-ov Ostojić jer, kako kaže, nije dobro da je država ostala na jednom jedinom PET/CT-u u svojem vlasništvu.

– To nikako nije dobro ni zbog dostupnosti zdravstvene zaštite ni zbog edukacijskog i stručnog usavršavanja ni zbog znanstvenih publikacija – kaže Rajko Ostojić i dodaje kako su to razlozi zbog kojih podržava ideju da država nabavi takve uređaje.

Kaže i da je “strašno zanimljivo kako privatnici biraju vrlo lukrativne djelatnosti, a nitko ne gleda i ne radi stvari koje nisu financijski isplative”.

Smatra da se moraju do kraja rasvijetliti izjave bivšeg ministra Kujundžića da je žrtva interesnih lobija.

– Treba rasvijetliti sve eventualne probleme s imovinskim karticama, ali i sve što je bivši ministar kazao o pritiscima i iz HZZO-a i iz Medikola zbog sukoba oko nabave PET/ CT uređaja – kaže bivši ministar Ostojić koji nije imao komentara na pitanje je li on prolazio kakve pritiske oko ovog pitanja.

Pacijentima je na kraju svejedno idu li na pregled u državnu ili privatnu ustanovu preko HZZO-a, ali za zdravstvo je bolje da ima vlastite uređaje, poručuje Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu. Kao glas pacijenata te adresa koja okuplja niz udruga pacijenata uključujući i onkološke, Belina kaže da je u nas najveći problem netransparentnost pri nabavi određenih uređaja, odnosno činjenica da se ne barata točnim i konkretnim brojkama koje bi pokazale je li neka nabava opravdana ili nije.

– Nabava medicinskih uređaja pitanje je na koje ne bi trebala utjecati dnevno-politička previranja, pacijenti trebaju ostati na prvom mjestu – kaže Ivica Belina u ime Koalicije udruga u zdravstvu.

Komentara 16

DU
Deleted user
10:19 30.01.2020.

Za sve je kriv narod što je dozvolio da državom upravlja udbino jato.

DU
Deleted user
10:28 30.01.2020.

Javna nabava leglo je kriminala, doslovce ti specificiraju uređaj da mora imati žutu linijiu na dnu uređaja koja je samo estetske funkcije, ali dovoljno da uhljebi tvoju ponudu proglase da tehnički ne zadovoljava i da si jeftiniji za 300 000 kn. Tako to ide....

BR
BraniteljJakob
12:18 30.01.2020.

Kako je taj covijek uopce imao vremena biti ministar zdravstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije