Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš o nedostatku radiologa: 'Očekujem da pacijentima žurno bude osigurana medicinska usluga'

Beroš ističe kako pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa
04. svibnja 2021. u 13:45 9 komentara 1066 prikaza
Ministar Beroš obišao je KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u utorak da je rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice i u Klinici za tumore na upravi KBC-a i kako očekuje da svim pacijentima bude žurno osigurana odgovarajuća medicinska usluga. 

TROŠKOVI BOLOVANJA – TVRTKAMA Ipak dulji radni vijek, a uvodi se i sindikalni 'porez' koji će morati plaćati svi?

"Rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice i u Klinici za tumore, koja je u sastavu te zdravstvene ustanove, na upravi je KBC-a i očekujem da svim pacijentima žurno bude osigurana odgovarajuća medicinska usluga, posebno onkološkim bolesnicima i onima s drugim težim oboljenjima", poručio je Beroš.

Istaknuo je da pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice moraju biti iznad organizacijskih problema ustanove. 

Beroš ističe kako pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa.

"Takva moja jasna poruka upućena je ravnatelju i svim njegovim suradnicima odgovornima za upravljanje svim procesima u bolnici. Problem mora biti riješen", poručuje ministar Beroš. 

Peđa Grbin potez oporbe Pokrenuto pitanje povjerenja ministru Berošu: 'Mora otići'

Pojasnio je da telemedicina daje mogućnost da se usluge, kao što su radiološki nalazi, očitavaju za potrebe više zdravstvenih ustanova na jednom mjestu te da postojeći broj radiologa može opslužiti sve potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Kaže i da je za jedan dio specifičnih specijalističkih očitanja nalaza potrebna nazočnost radiologa u samoj zdravstvenoj ustanovi kod dijagnostičkog pregleda, ali veći dio nalaza moguće je očitati “na daljinu” zahvaljujući tehnološkim mogućnostima prijenosa informacija između ustanova.

Beroš ističe da je dugoročno rješenje problema nedostatka radiologa upravo poticanje prijenosa informacija između ustanova i očitavanje nalaza “na daljinu”, čime se dobiva na brzini i učinkovitosti te povezanosti više stručnjaka u razmjeni informacija i mišljenja, kao i na optimalizaciji troškova.

Organizirano cijepljenje prosvjetnih djelatnika iz svih srednjih škola na području Šibenika STRUČNJACI O CIJEPLJENJU I EPIDEMIJI Četvrti val na jesen, ali bit će blaži. 'Bilo bi preskupo provoditi serološke testove svih građana'

Kaže da u Hrvatskoj imamo sve više radiologa mlađe generacije s iskustvima rada u kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama koji mogu biti jezgra za stvaranje takvog sustava rada po uzoru na zemlje s razvijenijim i naprednijim zdravstvenim sustavima.

"Stvaranje učinkovitog sustava radioloških usluga na razini cijele zemlje, koji bi mogao učinkovito, kvalitetno i financijski racionalno pružati usluge za veći broj zdravstvenih ustanova koje se susreću s nedostatkom kadrova poput radiologa, a što je isplivalo na površinu u KBC-u Sestre milosrdnice, neophodan je korak u rješavanju ovakvih i sličnih problema", naglasio je.

Ističe da je kao ministar zdravstva već "potaknuo određene aktivnosti na stvaranju mogućnosti za organizirano pružanje radioloških usluga na tragu iskustava drugih zemalja, čija su se rješenja pokazala učinkovitima i ekonomski opravdanima, a primjerena su našim potrebama i mogućnostima.

VIDEO Peđa Grbin o opozivu Vilija Beroša

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • AfganistanskiHrvat:

    I ja očekujem zgoditak na lotu već 60 godina pa ništa. Očekuj i dalje.

  • prcko.vita:

    I ja očekujem da plovim bijelom lađom sa Severinom, pa ništa od toga.

  • Breoxs:

    Morati će maknuti dr.Zadravec! Naći joj bolje mjesto, novu sredinu i tamo neka polako gradi međuljudske odnose! Navukla je bijes na sebe i tu joj više nema pomoći.