Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE SE OČITOVANJE

Beroš o KBC-u Osijek: 'Odlučit ćemo postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije'

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao je reformu zdravstva
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
03.06.2022.
u 14:19

Na službenoj web stranici KBC-a Osijek stajalo je, između ostalog, da "nerođeni život zaštićuje ustav i kazneni zakonik"

Uoči sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na slučaj pacijentice kojoj je uskraćen pobačaj u KBC-u Osijek. Naime, zahvat nakon kojeg je potvrđena trudnoća navodno je obavila medicinska sestra, no ravnatelj bolnice Željko Zubčić kazao je ministru da je prekid trudnoće vršio liječnik. 

– Čuo sam se s ravnateljem KBC-a Osijek, profesorom Zubčićem, očekujemo njihovo detaljno izvješće s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene zaštite – kazao je Beroš. 

– Tijekom jutra mi je telefonskim putem tvrdio da je prekid trudnoće vršio liječnik. To je ono što mogu u ovom trenutku komentirati – naveo je te dodao kako će se očitovati nakon što dobije priopćenje iz KBC-a. 

– Nakon toga, odlučit ćemo postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije. I to vrlo brzo, neće se dugo čekati ako postoje elementi – kazao je. 

Sukladno zakonu, nastavlja, svaka zdravstvena ustanova u RH mora omogućiti slobodu izbora do određenog vremenskog termina. 

Na službenoj web stranici KBC-a Osijek stajalo je, između ostalog, da "nerođeni život zaštićuje Ustav i Kazneni zakonik". 

– Neprihvatljivo mi je, to sam jasno ravnatelju rekao, da se informacije koje nisu sukladne zakonu objavljuju na njihovim mrežnim stranicama. Međutim, postoje ravnatelji ustanova koji su odgovori za funkcioniranje, stoga očekujem i u tom smislu izvješće ravnatelja KBC-a Osijek – istaknuo je dodajući kako će sankcije ovisiti o onome što se utvrdi da je problem. 

Predstavnici organizacija civilnog društva, okupljeni oko inicijative Dosta!, danas su, podsjetimo, u povodu slučaja u KBC-u Osijek uputili otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Naime, pacijentica je otišla u KBC Osijek radi prekida trudnoće. Zahvat je obavljen, no nekoliko tjedana kasnije, pacijentica je doznala da je i dalje trudna. U bolnici su joj tada kazali da pobačaj nije bio moguć zbog navodne infekcije. 

– Kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica COVID-a. Tjedni su prolazili pa tako i 12. tjedan od začeća kada je zakonski dozvoljen pobačaj u Hrvatskoj – rečeno je danas iz mreže Hrabre sestre. Pacijentica je o svom trošku otišla na zahvat u Nizozemsku.

VIDEO Osijek: Prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće Mirele Čavajde

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Zbregov
Zbregov
14:33 03.06.2022.

ovaj još nije u choozy?

KA
Kakodane
14:56 03.06.2022.

Kako izbaciše ministra Kujundžića i ubaciše ovu amebu. Nitko više ne spominje njegove stanove koje nije prijavio. Sklonili ga.

PK
Posljednji Komšikanac
14:30 03.06.2022.

Ministru bi pametnije bilo da si kupi kralježnicu ili odstupi ako nije sposoban ne podilaziti NGO mafiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije