Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SASTANKA

Ministru sastanak konstruktivan, a liječnicima ništa novo. Nastavljaju se pripremati za štrajk

Šibenik: Zaplovio prvi brod za hitne medicinske intervencije na moru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
03.04.2023.
u 15:33

Na pitanje hoće li nova uredba i zakon biti gotovi do ljeta do raspuštanja Sabora odgovorio je da ćemo "sve vidjeti". Objasnio je i da se uredba financira iz proračuna HZZO-a pa im za nju ne treba zeleno svjetlo od ministra financija Marka Primorca no svejedno su tražili mišljenje i od tog državnog resora.

Za ministra Vilija Beroša sastanak s predstavnicima liječničkih organizacija bio je konstruktivan, no oni kažu da ništa novog na njemu nisu čuli i da im ministar ni danas nije dao nikakve rokove za Zakon o radno-pravnom statusu liječnika i Uredbu o koeficijentima. Pripreme za štrajk se nastavljaju, a ministar će za dva dana, nakon što se konzultira u Vladi, izaći pismeno s rokovima.  

-Prvi put sam se obvezao na određeni rok u najboljoj namjeri da ga realiziram, međutim donošenje zakona, pogotovo u vremenima kao što su ova, krizna, pandemijska, potresna, ekonomski doista su zahtjevna pa je teško govoriti o rokovima. Oni su i danas inzistirali na rokovima pa ćemo nakon konzultacija vidjeti da li ću ponovno ući u proces obećavanja rokova i na taj se način izložiti da  ponovno poskliznemo. U svakom slučaju svi imamo jasno viđenje kako unaprijediti zdravstveni sustav i mislim da u tome nema puno razmimoilaženja. Kada je riječ o mladim liječnicima i  specijalističkom usavršavanju, njihovim pravima, kad je riječ o radnopravnom statusu liječnika, kada je riječ o uredbi koja je u završnom dijelu procedure i koja će zdravstveni proračun koštati 74 milijuna eura, ali mislimo da je utemeljena, oko toga nema dvojbe. Dvojbi ima oko rokova i tu priznajem da smo malo poskliznuli, međutim ne zbog toga što ne želimo raditi nego zbog nekih objektivnih okolnosti. Za dva dana ću im se pismeno obratiti s obećanjima za koja mislim da su utemeljeni - rekao je ministar Vili Beroš.

Napomenuo je kako su prošli tjedan na radnoj skupini o novom Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika mišljenja bila oprečna. - Izazovi su veliki, doista trebamo zakon koji će sagledati problem. Mi moramo misliti kako ćemo sutra dobiti liječnike u našim ruralnim krajevima! Puno je bolje da iznjedrimo jedno utemeljeno rješenje nego da težimo brzinskom. Ako smo desetljećima mogli čekati, mislim da koji tjedan ili koji mjesec, nikako i godina, ne bi trebao biti problem, pogotovo ako se prepoznaje namjera ove administracije da se problemi riješe  - rekao je Beroš i dodao kako su najbolji dokaz da ova administracija razmišlja o ovim problemima, dva nova zakona.

 

Renata Čuinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, rekla je kako ništa novog nisu na sastanu čuli. - Ministar je jasno rekao da ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje i mi smo isto tako mi njemu jasno rekli da smo upravo zbog toga tražili da se aktivno uključi premijer. očekujemo djela, a ne riječi. Nastavljamo zakonske pripreme za štrajk, drugo nam ne preostaje kako ne bi nekom palo na pamet da zabrani štrajk - rekla je Čulinović Čaić.  Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić kratko je kazao da su uvijek spremni na dijalog, ali da djela i dalje izostaju, kao i rokovi za ta djela. 

VIDEO: Beroš o smrti pacijenata u čekaonici KB Sveti Duh: 'I ja želim znati što se dogodilo, uputit ćemo inspekciju'


 

Komentara 2

KR
kronika20
15:05 03.04.2023.

Za početak Beroš bi trebao otpustiti polovicu lječnika koji ništa ne rade, a rade privatno, koji primaju mito... a u tome bismo mu trebali pomoći svi koji smo imali negativnih iskustava sa liječnicima prosvjedima i prijavama.

DO
doberdedec
16:03 03.04.2023.

Špricanje magle u oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije