Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'sramotno i licemjerno'

HUBOL odgovorio na prozivke da su liječnici koji prosvjeduju 'militantne falange': Štrajk je jedina obrana

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/2
31.03.2023.
u 13:28

"Činjenica da Premijer i Vlada, a i Jurković kao njihov pobočnik, ignoriraju problem urušavanja javnog zdravstva, sadašnjim i budućim pacijentima neće donijeti ništa dobro. Problem koji pacijenti imaju s nedostupnošću zdravstvenih usluga neće nestati zato što ga politika ignorira. Ista ona politika koja je odgovorna za urušavanje zdravstva." ističu u priopćenju.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Jurkovićeva podmetanja da je hrvatskim liječnicima skriveni cilj zapravo bio pokrenuti “šire socijalno nezadovoljstvo i nemire” i da predstavnici hrvatskih liječnika imaju političke ambicije tj. da žele postati ministar zdravstva kao da su ispala iz propagandnih udžbenika bivše, jednostranačke države.

Istup u kojem Jurković, koji je cijelu svoju karijeru proveo kao član nekoliko političkih stranaka i godinama funkcionira kao produžena ruka politike, bilo kojeg liječnika napada kako se želi “baviti politikom” abecedni je primjer licemjerja. Jurković probleme u zdravstvu ne vidi i cinično se pita postoje li uopće opravdani razlozi za nezadovoljstvo liječnika.

18.03.2023., Zagreb - Pod sloganom "SOS za zdravstvo", pet krovnih lijecnickih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, placama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL, ilustracija

UPUZ je udruga koja se financira javnim novcem, a godinama je najglasniji borac za kršenja prava liječnika i politizaciju hrvatskog zdravstva. UPUZ, nažalost, ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva.

Jedini interes UPUZ-a i njezina direktora Jurkovića je biti uz bok politike, bez obzira koliko ona štetna bila javnom zdravstvenom sustavu, liječnicima koji rade u njemu kao i pacijentima. Stoga treba još jednom glasno ponoviti: niti Dražen Jurković, niti udruga čiji je direktor ne rade u interesu hrvatskih pacijenata, hrvatskih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Mi smo liječnici, naš posao je liječiti naše pacijente. Naša stranka je hrvatski javni zdravstveni sustav, a naša politička ideologija je medicina. Da bismo pacijente mogli što uspješnije liječiti nužno je da radimo u uređenom sustavu, koji za postupke planira točno određeno vrijeme, u kojem svaki građanin ima svojeg, dostupnog obiteljskog liječnika, svaka žena primarnog ginekologa, a svako dijete svog primarnog pedijatra. Da za pacijente imamo dovoljno vremena za kvalitetan pregled, dijagnostiku i medicinski zahvat, da nismo iscrpljeni i premoreni od stotine prekovremenih sati, da smo primjereno plaćeni za naše znanje, iskustvo, stručnost i rad. Da poželimo ostati raditi u javnom zdravstvenom sustavu i da nas ima dovoljno kako bi se liste čekanja smanjile. To je sva naša politika.

Činjenica da Premijer i Vlada, a i Jurković kao njihov pobočnik, ignoriraju problem urušavanja javnog zdravstva, sadašnjim i budućim pacijentima neće donijeti ništa dobro. Problem koji pacijenti imaju s nedostupnošću zdravstvenih usluga neće nestati zato što ga politika ignorira. Ista ona politika koja je odgovorna za urušavanje zdravstva.

Ignoriranjem problema, političkim napadima i osobnim difamacijama politika liječnike gura u štrajk. Štrajk liječnika jedina je preostala obrana za spas javnog zdravstva u Hrvatskoj. " stoji u priopćenju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije