Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJ HZJZ

Capak o gužvi za vikend testiranje: Ono je bilo nedopustivo, otvorit ćemo još lokacija

Zagreb: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
19.10.2020.
u 15:48

Beroš je naveo kako je dogovoreno da će bolnica u blizini Osijek postati COVID bolnica.

Ministar Vili Beroš obratio se javnosti nakon sastanka s ravnateljima zagrebačkih bolnica gdje su razgovarali o stategiji i bolničkom kapacitetu zbog povećanog broja novozaraženih. 

- Bolesnici koji trebaju liječenje prvo će se smjestiti ako će to biti potrebno u sekundarne centre, potom u tercijarne centre ako će biti potreba za time - kazao je Beroš. 

Jedna od novina je i formacija sekundarni centri za prihvat oboljelih unutar velikih centara, o čemu će se dogovarati na razini županija.

- Ukupan kapacitet je oko 3000 kreveta, pa mislimo da bi one teže oboljele trebalo smjestiti u te regionalne centre - objasnio je Beroš i dodao: - Potrebno je posvetiti veću brigu za zdravstveni kadar. Liječnici i sestre se razbolijevaju. Tu smo i dalje mišljenja da bi mobilizacija bila rješenje, jer smo stava da neće svi dijelovi Hrvatske biti jednako pogođeni. Što se tiče Zagreba, modificirali smo naš raniji model. Aktivirat ćemo dodatne kapacitete KBC Dubrava na ukupno 490 kreveta.

VIDEO: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica

 

Ustvrdio je da su rekli drugim bolnicama da povećaju svoje izolirajuće kapacitete.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je komentirao kako je veliki problem praćenje kontakata, te da je odobreno više od 100 zapošljavanja iz zdravstvene struke kako bi im se pomoglo. 

- Pričali smo na sastanku i o brzom detektiranju koronavirusa. Napravljeno je nekoliko validacija testova koji su se pojavili na tržištu i zaključeno je da su ti testovi nedovoljno specifični, ali imaju svoju primjenu kad veći broj ljudi ima simptome. No, onda te testove treba potvrditi PCR-om. 

Hrvatska za sada ima 27 laboratorija koji rade dijagnostiku, no kako je istaknuo ravnatelj HZJZ problem je u nedostatku reagensa koji se koristi za dijagnosticiranje. Nadometnuo je kako rade na tome da nabave dodatne količine, 

- Imali smo ovaj vikend veliki problem s dijagnostikom. Svi su se uputili prema Mirogojskoj gdje su čekali što je nedopustivo i s prometne strane. Radi se na otvaranju još COVID ambulanti u gradu Zagrebu - ispričao je Capak. 

VIDEO: Velike gužve ispred Andrije Štampara zbog povećanog broja testiranja na koronavirus

Upitan o jutrošnjem sastanku s veledrogerijama, Beroš je kazao da njihov odlazak ne smatra naprasitim te se zahvalio ministru Mariću na onom što čini. 

- Ova suma koju je ponudio ministar Marić trebala bi pomoći sve do rebalansa proračuna - nadometnuo je. 

Tema razgovora bila je i smrt 39-godišnjakinje koja je preminula od posljedica zaraze. Ona je najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. 

- Pacijentica je primljena 14.10. u lošem stanju. Nakon što joj je dijagnosticiran COVID, razvila je upalu pluća i nažalost nije joj bilo spasa - objasnio je prof. Ivica Lukšić iz KBC Dubrava. 

Ravnatelj HZJZ komentirao je i veliki interes javnost za cjepivo protiv sezonske gripe. Naime, pristigle doze su planule te se čeka nove pošiljke cjepiva koje su naručene. 

- S obzirom na interes ne znamo hoće li biti dovoljno doza cjepiva protiv gripe - kazao je i dodao kako se nove pošiljke cjepiva očekuju i u prosincu. 

VIDEO: Krunoslav Capak objasnio kada bi se maske trebale nositi i na otvorenom.

 

 

Komentara 19

DU
Deleted user
16:15 19.10.2020.

Sad se pokazuje da su nam bolnice za vrijeme zatvaranja bile sablasno prazne,cijeli zdravstveni sustav je brinuo o jako malom broju bolesnika

MA
madmax9999
15:57 19.10.2020.

Ima kakav clanak o tome kako je josip antic zvani zefo jucer mlatio nemocnog klinca pred plaza barom?

DU
Deleted user
16:30 19.10.2020.

Tvorac pcr testa koji se koristi za koronu je sam priznao da sam test ne pokazuje ništa i koristi se samo u laboratoriju znači javni podatak koji mediji ni u ludilu ne objave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije